Til forsiden
Med over 20 000 besøkende på Norges Landskytterstevne i 2018 stilte det store krav til nettverksløsninger, stabilitet og ikke minst – sikkerhet både i og utenfor banen.
Norges Landskytterstevne
IT sikkerhet
Stjørdal
Sikkerhet, nettverk og WiFi til Norges Landskyttertreff 2018

I samarbeid med Fortinet leverte Atea sikkerhet, nettverk og WiFi til Norges Landskyttertreff 2018. Med så mange besøkende og deltagere ble det stilt høye krav til sikkerhet, stabilitet, oppetid og administrasjon.

– Da vi via Atea fikk tilbudet fra Fortinet om lån av utstyr ble planlagt omfang løftet til et mer ambisiøst nivå. Nå kunne vi få full trådløsdekning på hele arenaen, noe som hittil har vært uhørt i landskytter-sammenheng, da arealene og avstandene blir store, sier leder for IKT og sikkerhet på Landskytterstevnet Ivar Morten Skjelstad.

For eksempel var restaurantteltet 1400 m2, mens det største av totalt åtte salgstelt var på 1200 m2. Fra inngangsportalen, parkering (som også hadde delvis dekning) til siste arena er det nesten en kilometer. Arrangementsteltet hadde et utstrakt kabelnett i salgsteltene der selgere kunne koble seg på ferdigstrukne nettverkskabler om de ønsket det eller eget salgsnett. Dersom noen koblet seg på kabel og ønsket egen linje med egen offentlig IP som med dette oppsett kunne gjøres med enkle grep.

– Alle steder vi mente det kunne eksistere behov, kunne vi tilby trådløs eller kablet (inter)nett. Sentral arena samlet på det meste 4000 personer, og nærmere 1000 var pålogget på en gang vårt trådløsnett – uten kapasitetsproblemer, fortsetter Skjelstad.

1Gbit/s fibermoduler ble brukt mot kantswitcer (12 til 48-porters med POE+), 66 aksesspunkt av typen FAP422 (utendørs) og FAP321 (innendørs) ble montert i takene og utendørs på arena. Målinger viste sjelden dårligere enn -50 til -60 dB signalstyrke, selv midt ute på hovedarena. På det meste kunne det være 30 meter til nærmeste AP.

– Vi kunne fint ha hatt 5 ganger så mye last uten problemer. Tilbakemeldingene fra publikum var meget positive, og vi ser ikke at det kunne vært gjennomført på en bedre måte. I tillegg til Atea stilte også Fortinet med en person en hel dag under stevnet for å bistå med justering og overvåking. Neste års arrangører skal få det tøft med å levere et nettverk med samme grad av sikkerhet og tilgjengelighet, humrer Skjelstad.

Om leveransen

Leveransen med én leverandør var fordelaktig for å oppnå en helhetlig plattform og forenkle konfigurasjon, drift og support. Dette gir også større muligheter til å respondere på hendelser og ha kontroll på nettverket og brukere fra brannmuren/sikkerhetsplattformen. Det var også medfølgende sikkerhetstjenester slik at arrangementet var best mulig sikret for uønskede hendelser både utenifra og fra innsiden.

Utstyret er ledende i klassen, og har anbefalinger fra de ledende og upartiske testsentre (Gartner, NSS Labs med flere).

  • Fortigate 500E brannmurer
  • 500D controllere
  • 60 aksesspunkter av type U422EV
  • 23 FortiSwitch av ulike modeller