Til forsiden
Tilbake til Kundereferanser

Gjøvik kommune

Gjøvik Kommune
Innsikt og analyse
Gjøvik
Mulighet til å måle luftkvaliteten mer målrettet.

Luftkvalitet og Internet of Things

Kunde: Gjøvik kommune
Tema: Smart by, Internet of Things (IoT), luftkvalitet
Fagområde: Dataplattform (Atea.io), sanntidsdata og visualisering

Situasjon

I Gjøvik kommune har de tørt innenlandsklima og lite luftfuktighet. Det i kombinasjon med vedfyring og piggdekk gjør at de i overgansperioder mellom årstider kan få dårlig luftkvalitet. 

Utfordring

Luftforurensing består av partikler, gasser og stoffer i lufta som er skadelige for mennesker. Partiklene følger med luften vi puster inn og kan gå helt ned til lungene, der de potensielt kan gjøre stor skade. 

Løsning

- Sammen med Atea har vi satt opp tre sensorer som samler inn data fra Minnesundvegen, Gjøvik stadion og Malmvegen. Det gir oss muligheten til å måle luftkvaliteten mer målrettet. I tillegg får innbyggerne bedre oversikt over luftkvaliteten flere steder i kommunene med en egenutviklet visualisering for nivåene av svevestøv, forteller Pål Godard, smartbysjef i Gjøvik kommune.

Ved å innhente sanntidsdata inn i Atea.io - vår egen dataplattform - sikrer vi høy oppetid, brukervennlig håndtering av dataene og enkel visualisering av dataene. Resultatet er god oversikt og innsikt i hvor luftforurensing gjør størst utslag og må forbedres, som igjen forbedrer livskvaliteten til innbyggere i Gjøvik kommune.

Tilbake til Kundereferanser