Til hovedinnhald

Atea podkast – Teknologi og mennesker

Velkommen til podkastserien «Teknologi og mennesker» laget av Atea og Oslo Business Forum. Vi har samlet de beste eksemplene i Norge på teknologi og digitalisering. Hvordan fikk de det til og hva kan vi lære av dem?

#87: Har vi glemt personvernet i skolen?

44 min · 30.11.2021

Skole-Norge har de siste to årene blitt «tvangsdigitalisert». Dette har gitt store gevinster for læringen i skolen, men samtidig har det vært krevende for både elever og lærere. Det siste året har vi lest om kommuner som har fått bøter av Datatilsynet for personvernovertramp. Vi spør rett og slett: Har vi glemt personvernet i skolen?

Ukens gjester er Håvard Østhus, pedagogisk IKT-rådgiver i Stavanger kommune, og Tina Nordgarden, strategisk rådgiver i skoleteamet Atea. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

Sesong 5 - Episoder

#86 Hvordan vinne kampen om de beste hodene?

54 min · 16.11.2021

I denne episoden skal vi rett og slett vi løse 1000-kroners-spørsmålet: Hvordan vinne kampen om de beste hodene? Den kampen er ikke enkel å vinne. Ifølge en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse, var det i fjor godt over 3000 ubesatte IT-stillinger, og det mangler spesielt spisskompetanse. Ekspertene spår at det bare blir verre.

Mangelen på IT-kompetanse påvirker hvilken fart virksomhetene - og Norge - får på digitaliseringen. Så hva kan gjøres? Hvordan vinner din virksomhet kampen om de beste hodene, og ikke minst hvordan du skal klare å beholde dem?

Ukens gjester er Cathrine Foss Stene, leder- og organisasjonsutvikler, og Fredrik Fornes, daglig leder i Hubify Communications. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

#85 Boikotte sosiale medier eller bruke mer?

53 min · 09.11.2021

Sosiale medier har blitt en integrert del av våre liv, og norske virksomheter bruker millioner av kroner på annonsering og tilstedeværelse i disse kanalene. Dette skjer samtidig som nye skandaler dukker opp nesten hver eneste uke. Vi snakker om hat, psykiske lidelser, politisk påvirkning, varslingssaker, falske nyheter, dokumentlekkasjer og milliardbøter.

Det er flere og flere som setter spørsmålstegn ved de store sosiale medienes størrelse, enorme datainnsamling og forretningsmodell. Har de for mye makt, og hva er alternativene? I tillegg snakker vi om fremtidens internett; metaverse. Facebook investerer 10 milliarder dollar på utvikling av metaverset. Hva betyr dette?

Ukens gjester er Rickard Lawson, Chief Marketing Officer i Strossel, og Ståle Lindblad, grunnlegger av Areca. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

#84 Svensk kommune verdensledende på matsporing?

37 min · 02.11.2021

Er fisken vi kjøper bærekraftig? Kan vi stole på at det som står på fiskepakken er det som er inne i pakken? Hele 30 % av fisk som selges er feilmerket. I tillegg ser vi altfor ofte at fisk som er produsert i Norge sendes frem og tilbake til Kina for bearbeiding, før vi får det på matfatet her hjemme.

Hva kan gjøres med dette? Hvordan har det seg at en kommune i Sverige har blitt verdensledende på matsporing?

Ukens gjester er Linda Bjarle, Livsmedelscontroller i Helsingborg kommune, og Trond Henriksen, Group Lead FoodTrust & Blockchain i Atea. Programleder er Christian Brosstad.

Denne episoden er et opptak fra LIVE-podkast i Trondheim.

#83 Hvordan jobber Fjordkraft med data?

38 min · 26.10.2021

Klima og teknologi er de viktigste driverne som kommer til å endre hele energibransjen, og hvordan kundene forholder seg til elektrisitet. Vinnerne er de som klarer å utnytte data for å skape gode brukeropplevelser, lage nye produkter og tjenester, samt ta bedre beslutninger.

I denne episoden snakker vi om hva som skal til for å lykkes med datadrevet utvikling. Vi dykker ned i hvordan Fjordkraft jobber med data.

Ukens gjester er Stig Rune Utstrand, leder for data og analyse i Fjordkraft, og Maren Lodden, konsulent i Atea Analytics. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. Dette er et LIVE-opptak fra Atea Community i Bergen.

#82 Damn! Vi er hacket! (LIVE)

25 min · 19.10.2021

I denne episoden snakker vi med Volue som opplevde at deler av virksomheten gikk i svart den kvelden hackerne angrep. Og de er ikke alene. En fersk rapport fra Check Point viser at nettkriminaliteten det siste året har økt med 72 prosent. Den globale økningen er på 40 prosent. Hvordan oppleves det å bli utsatt for hacking? Hva gjør du når de kriminelle har kommet seg på innsiden? Og hvorfor er det viktig at virksomheter er åpne om slike hendelser? 

Ukens gjester er Kevin Gjerstad, CTO i Volue, og Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea. 

Dette er et LIVE-opptak fra Atea Community 13. oktober 2021.

#81Finn.no og plattformøkonomi

51 min · 12.10.2021

Denne uken snakker vi om plattformøkonomi og forretningsmodeller. Av verdens mest verdifulle selskaper, så er 4 av 5 det vi kaller plattformselskaper. Det blir stadig flere av dem, og de beveger seg inn på nye markeder. Vi får plattformisering av markeder.  Hva skjer, og blir disse selskapene vinnerne? Hvordan tenker Finn.no? 

Ukens gjester er Jens Hauglum, produktdirektør i Finn.no, og Espen Andersen, forsker og foreleser på teknologi og strategi ved Handelshøyskolen BI. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

#80 LIVE fra Community-scenen i Stavanger

40 min · 05.10.2021

I denne episoden snakker vi om den brennhete tech-scenen i Stavanger-området, og hvordan SpareBank 1 SR-Bank ser på teknologi som en del av løsningen på de store samfunnsutfordringene. I tillegg får vi også innsikt i bankens bærekraftsplaner. Vi avslutter med å høre på hva de store tech-gigantene tror på - som kan løfte norske virksomheter de nærmeste årene.

Ukens gjester er Benedicte Schilbred Fasmer, konsernsjef i SpareBank 1 SR-Bank, og representanter for de store tech-gigantene. Programleder er Christian Brosstad, Atea. Dette er et LIVE-opptak fra Stavanger 4. oktober 2021.

#79 Når Elon Musk konkurrerer med Ruter

54 min · 28.09.2021

I denne episoden skal vi snakke om hvordan du kan utvikle løsninger og tjenester som brukerne elsker, og som er nyttige for samfunnet. Vi tar for oss mobilitet, plattformer, innovasjonskraft og brukerinnsikt. Vi kjenner vel alle på at det er altfor lett å forelske seg i teknologien, og ikke i kunden?

Ukens gjester er Endre Angelvik, direktør for radikal innovasjon i Ruter, og Paal Holter som er Chief Experience Officer i Eggs. Programleder er Christian Brosstad, Atea.

#78: Er næringslivet klar for tidenes omstilling?

44 min · 21.09.2021

I denne episoden skal vi rett og slett svare på det store spørsmålet: Hvordan kan næringslivet bidra til å nå klimamålene innen 2030, og hvilke forretningsmuligheter ligger i overgangen til nullutslippsamfunnet?

For noen uker siden kom det en ny rapport fra FNs klimapanel, som ikke var noe oppløftende lesning. Det er "kode rød" for menneskeheten. Klimaendringene går raskere, er mer intense og noen av endringene er irreversible. Det er på tide å gire opp - og alle sektorer må ta ansvar. Er næringslivet klar for tidenes omstilling? Og hvordan kan teknologien bidra til å løse utfordringene?

Ukens gjester er Bjørn Kjærand Haugland, adm. direktør i Skift, og Elisabeth Nissen Eide, bærekraftsjef i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

Er du klar?

1 min · 10.09.2021

Tusen takk til alle dere som har fulgt oss gjennom fire sesonger. Det er så gøy at det er så mange som velger å lytte til oss hver eneste uke.

Nå har vi gleden av å fortelle deg at vi snart er klare for en helt rykende fersk sesong med nye spennende temaer, flinke gjester og relevante caser slik at du kan lære av hva andre har gjort innenfor digitalisering, teknologi og transformasjon.

Har du tips til gjester og temaer, så gi lyd fra deg. Vi høres veldig snart 🎧

Bonusepisode: Fanget og forført av algoritmer

48 min · 04.05.2021

Vi diskuterer hvordan vi kan motvirke ekkokamre, stimulere til kritisk tenkning, og sørge for at vi ikke skaper algoritmer som diskriminerer og gir resultater vi ikke ønsker. Hvilket ansvar har du og jeg, hva bør plasseres hos tech-selskapene, og hvor må myndighetene gripe inn?

Ukens gjester er medieviter Ida Aalen, sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen og journalist Lena Lindgren. Debatten ledes av Christian Brosstad, Atea Norge.

Dette er et opptak fra debatten «Fanget og forført av algoritmer» på Deichman Bjørvika, som har blitt den mest populære så langt denne våren.

 

Sesong 4 - Episoder

#77 Hvordan blir fremtidens arbeidsliv etter korona?

50 min · 27.04.2021

I sesongens siste episode svarer vi på 1000-kroners-spørsmålet: Hvordan vil fremtidens arbeidshverdag se ut når vi kommer oss ut av pandemien?

Mange virksomheter bruker nå en del tid og krefter på akkurat dette temaet. Noen hevder at arbeidslivet ikke vil bli det samme igjen, mens andre håper på at alt blir som før COVID-19. Hva tror du?

Ukens gjester er Arild Spandow, CEO i Amesto Group, Trine Larsen, rekrutterer i Hammer & Hanborg, og Michael Jacobs, adm. direktør i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

#76 Netthandel og hjemlevering etter korona

50 min · 20.04.2021

Pandemien har tvunget frem endringer hos forbrukerne mye raskere enn det mange trodde var mulig. Netthandelen har skutt i været, og hjemlevering har nå kanskje blitt de nye normalen. I tillegg beveger stadig flere virksomheter seg over i nye bransjer. Hva er det som skjer om dagen, og hvem blir vinnerne?

Denne uken møter du Cathrine Laksfoss, adm. direktør i Schibsted Distribusjon, og Elisabeth Haga Stenersen, Wolt-sjef i Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

#75 Hvordan lykkes med datadrevet utvikling?

51 min · 13.04.2021

Datamengden øker hver eneste dag. Skal man lykkes fremover må virksomheter klare å utnytte data for å skape gode brukeropplevelser, være proaktive, lage nye tjenester og ta bedre beslutninger. Samtidig er det mange virksomheter som ikke vet hvor man skal starte. Kompetanse mangler, og flere ser ikke den faktiske verdien. I denne episoden skal vi fjerne all tvil, og dykke ned i to virksomheter som enten har fått det til eller er på vei mot datadrevet utvikling.

Ukens gjester er Øyvind Indrebø, Head of Machine Intelligence i Fremtind Forsikring og Gunhild Rui, leder for Analyse, og metodeutvikling i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

#74 Åtte teknologitrender fra SXSW – årets største tech-konferanse

1t 05 min · 23.03.2021

Årets største tech-konferanse, SXSW Online, er over. De to viktigste trendrapportene, som alle har store forventninger til hvert eneste år, ble presentert på årets konferanse - nemlig Amy Webb Tech Trends 2021 og Fjord Trends 2021. Våre gjester har plukket ut de åtte viktigste trendene som du bør kjenne til. Ukens gjester er Tuva Lunde Smestad, Service & Interaction Designer i Fjord Oslo, og Ann-Kristin Hansen, daglig leder i AntiDiffer.

#73 Hvordan blir en emoji til?🧐

33 min · 16.03.2021

Noen elsker det. Andre hater det. Emoji preger vår digitale kommunikasjon både på jobb og privat. Over 5 milliarder emojis brukes hver dag bare på Facebook og Messenger. Men hvordan blir en emoji til, og hvordan bør en virksomhet bruke det? Og kan en toppleder kline til med en emoji?

Ukens gjester er Astrid Valen-Utvik, deleier i Valen-Utvik, og Chris Allan Simonsen, partner og kreativ planner i Trigger Oslo. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

#72 Smarte folk i dumme byer?

41 min · 09.03.2021

I dag skal «alt» være smart. Hensikten er å gjøre hverdagen vår bedre og enklere. Smarte byer og lokalsamfunn har vi hørt om i flere år, og mange har lest om smarte kumlokk og parkeringsplasser, måling av luftkvalitet, avfallshåndtering osv. Men hvordan står det til med smartby-satsingene i Norge? Vil vi klare å nå de ambisiøse bærekraftsmålene som er satt – og ikke minst skape byer og lokalsamfunn folk ønsker å bo og leve i. Ukens gjester Øyvind Tanum, smartbysjef i Trondheim kommune, og Sølve Fauskevåg, leder for smarte samfunn Innovasjon Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

#71 På tide med en omsorgsrevolusjon?

47 min · 02.03.2021

Det er en rekke utfordringer innenfor helse- og omsorgssektoren. Eldrebølgen ruller videre, det er for få varme hender, flere opplever ensomhet, flere faller ut av arbeidslivet, og det er press på helsesektoren selv om vi har gode helsetjenester og god råd. I denne episoden spør vi hvordan teknologi og nye samarbeidsmodeller kan bidra til å løse disse store utfordringene.   

Ukens gjester er Thomas Lystad, prosjektkoordinator i bydel St. Hanshaugen i Oslo kommune, og Fredrik Gulowsen, medgründer i Nyby. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

#70 Dataangrepet på Østre Toten kommune

31 min · 23.02.2021

9. januar i år meldte Østre Toten kommune om at de samme natt hadde blitt utsatt for et dataangrep – et såkalt løsepengevirus. Store deler av datasystemene til kommunen ble satt ut av spill. Hva skjedde egentlig, og hvordan oppleves det å stå midt i en slik krise? Hva er den viktigste læringen, ikke minst: hvordan sørger man for at dette ikke skjer igjen?

Ukens gjester er Ole Magnus Stensrud, kommunedirektør i Østre Toten kommune, og Per Tore Stokke, sjefkonsulent IT-sikkerhet i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

#69 Mangfold lønner seg. Så hva venter du på?

39 min · 16.02.2021

Mange rapporter viser at mangfold i de fleste tilfeller har positive effekter for en virksomhet. Vi snakker om økt lønnsomhet, innovasjonskraft og vekst. Gitt dette, så burde det være en "no-brainer" for alle ledere å nettopp elske mangfold. Men hvordan står det egentlig til i næringslivet og offentlig sektor? Hva er utfordringene, og hva kan gjøres for å gire opp?

Ukens gjester er Maren Hjorth Bauer, daglig leder og medgründer av vekstfondet Fynd Ocean Ventures, og Elisabeth Nissen Eide, bærekraftsjef Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

#68 Hva er verdien av data?

38 min · 09.02.2021

Alle snakker om data og datadrevet utvikling. En rapport fra Menon viser at potensialet for databasert verdiskaping kan passere 300 milliarder kroner i 2030. Men hvordan kan virksomhetene utnytte egne data - og andres data - for å skape gode brukeropplevelser, nye tjenester og ta bedre beslutninger? Og er vi villige til å dele egne data med konkurrenter, og hvilken rolle kan det offentlige spille i dette økosystemet? 

Vi har snakket med SINTEF-sjefen og lederen av regjeringens ekspertgruppe for datadeling i næringslivet, Alexandra Bech Gjørv, og Ine Oftedahl, Director of Data Transformation i DNB. Programleder er Christian Brosstad, Atea.

#67 Slik gir sirkulærøkonomi konkurransekraft

1 t 05 min · 02.02.2021

Vi forbruker stadig mer, og klimagassutslippene går opp. I tillegg har vi betydelige avfalls- og forurensningsproblemer. Noe må gjøres. Vi må rett og slett tenke annerledes. I denne episoden snakker vi om hva sirkulærøkonomi egentlig er, og hvordan din virksomhet kan gjøre dette skiftet til en konkurransefordel. Fremtiden er samarbeid, nye forretningsmodeller, teknologisk og sirkulært. Denne episoden bør du få med deg.

Ukens gjester er Thomas Mørch, direktør for innovasjon og bærekraft i Norsk Gjenvinning, og Cathrine Barth, forretningsutvikler i Natural State. Programleder er Christian Brosstad, Atea.

#66 Dataangrep: Slik jobber de kriminelle

37 min · 26.01.2021

I denne episoden snakker vi om det alle virksomheter kanskje frykter aller mest; nemlig dataangrep. De siste ukene har vi sett mange medieoppslag om virksomheter, både innenfor privat og offentlig sektor, som har vært utsatt for omfattende dataangrep og løsepengevirus. Hva er det egentlig som skjer nå, og hva kan man gjøre for å beskytte seg? Det handler nemlig ikke lenger bare om verdiskaping, men også verdisikring.

Ukens gjester er Øystein Andreassen, seksjonsleder i Kripos Nasjonalt Cyberkrimsenter, og Vegard Kjerstad, leder for Ateas Internet Respons Team (IRT). Programleder er Christian Brosstad, Atea.

#65 Gaming: Myter og fordommer med Stian Blipp og spillforsker Beate Hygen

60 min · 19.01.2021

E-sport og gaming er snart mer populært enn «vanlig sport» blant de unge. Det er på full fart inn i klasserommene, og stadig flere skriver spillkompetanse på CVén. Næringslivet har også fått øynene opp for hvordan dette kan bidra til verdiskaping, læring og problemløsning. I denne episoden skal vi dykke ned i myter og fordommer mange har om gaming, og ikke minst hvorfor spillkompetanse er gull verdt for næringslivet og offentlig sektor.

Ukens gjester er Stian Blipp, programleder, komiker og deleier i e-sportklubben Nordavind, og Beate Hygen, spillforsker ved NTNU. Programleder er Christian Brosstad, Atea.

#64 Teknologitrender: Hva blir «hottest» i 2021?

66 min · 12.01.2021

Hvilke teknologitrender vil prege 2021? Vi spurte Magnus Revang i Gartner og Isabelle Ringnes i Equality Check om hvilke teknologier de mener enten får et ordentlig gjennombrudd dette året eller vil ha mest innvirkning på hvordan vi jobber, lever og samhandler på. Du får høre om blant annet språkteknologi, algoritmisk monopol, Generativ AI, «Anywhere Operations», Deepfakes og hyperautomasjon.

Gjester er Magnus Revang, Research Vice President i Gartner, og Isabelle Ringnes, gründer og grunnlegger av Equality Check. Vi har som vanlig også snoket litt i gjestenes digitale liv. Programleder er Christian Brosstad, Atea.

#63 Hvordan få til gode digitale møter? Her er tipsene

38 min · 14.12.2020

I disse koronatider sliter stadig flere med motivasjonen, og vi har nok blitt litt trøtte på alle disse digitale møtene. I denne episoden stiller vi rett og slett 1000-kroners-spørsmålet: Hvordan få til gode digitale møter? Hvordan kan vi blir flinkere til å involvere, engasjere og motivere folk i møtene?

Ukens gjester er Elaine Eksvärd, Sveriges fremste retoriker, podkaster og kommunikasjonsekspert, og Vigdis Austrheim, lederutvikler med lang fartstid fra tech-selskaper som Microsoft og Cisco. Programleder er Christian Brosstad, Atea. 

#62 Plattformøkonomi, Vipps og bransjeglidning

44 min · 08.12.2020

Som en dominerende aktør innenfor mobilbetaling med over 3,8 millioner brukere, har Vipps erobret det norske markedet. Hvordan har de klart det, og hvilke planer har de for det europeiske markedet? Og blir det riktig å sammenligne Vipps med de store tech-gigantene i verden? I denne episoden snakker vi om plattformøkonomi, bransjeglidning, teknologi og tillit.

Ukens gjester er Rune Garborg, sjef for Vipps og Malin Arve, forsker fra NHH (Norges Handelshøyskole).

Smarte folk i dumme byer

41 min · 09.03.2021

I dag skal «alt» være smart. Hensikten er å gjøre hverdagen vår bedre og enklere. Smarte byer og lokalsamfunn har vi hørt om i flere år, men hvordan står det til med smartby-satsingene i Norge? Vil vi klare å nå de ambisiøse bærekraftsmålene som er satt – og ikke minst skape byer og lokalsamfunn folk ønsker å bo og leve i.

Ukens gjester Øyvind Tanum, smartbysjef i Trondheim kommune, og Sølve Fauskevåg, leder for smarte samfunn Innovasjon Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

 

Sesong 3 - Episoder

#61 "Pornosvindel", Stortinget og to-faktor autentisering

48 min · 22.09.2020

De siste ukene har mediene vært fulle av historier om IT-angrep og datainnbrudd. Dette rammer både store og små virksomheter i privat og offentlig sektor. Og de blir heller ikke oppdaget med en gang. Ifølge en IBM-rapport tar det i snitt 234 dager før datainnbrudd oppdages - og det tar i snitt 79 dager å håndtere det. Hva er det som egentlig skjer nå? Har vi blitt for slappe med sikkerheten eller er det bare langt flere dataangrep nå?

Ukens gjester er Torgeir Waterhouse, co-founder og partner i rådgivingsselskapet Otte, og Thomas Tømmernes, leder for IT-sikkerhet i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea.

#60 Debatten om Akson og digitaliseringen av helse-Norge

45 min · 15.09.2020

Hvordan står det til med digitaliseringen av Helse-Norge? Hvilke utfordringer er det, og hva kan gjøres for å gire opp? Når vi snakker om helseteknologi, så kommer vi ikke utenom det mest omdiskuterte IT-prosjektet i helse-Norge, Akson. Det har kommet kritikk fra alle kanter, og nå svarer Direktoratet for e-helse på denne kritikken - og oppklarer en del misforståelser.

Ukens gjester er Christine Bergland, direktør Direktoratet for e-helse, og Tale Skjølsvik, Prodekan Oslo Met og professor i teknologiledelse. Programleder er Christian Brosstad, Atea.

#59 Er 5G en hype eller endrer det alt?

37 min · 08.09.2020

Vi har snakket om 5G i mange år, og ofte dreier debatten seg om høye hastigheter, lav forsinkelse og oppkobling overalt og hele tiden. Samtalen bør heller dreie seg om hvordan vi nå kan bygge fremtidens digitale tjenester til det beste for forbrukerne, virksomhetene og samfunnet. I denne episoden ser vi på mulighetene, og hva virksomhetene kan gjøre for å levere gode brukeropplevelser. Og hva er det med alle disse konspirasjonsteoriene?

Ukens gjester er Jon Christian Hillestad, fungerende adm. direktør i Telia, og Eirik Norman Hansen, teknologioptimist og rådgiver. Programleder er Christian Brosstad, Atea.

#58 Bank ID, tillit og svindel

54 min · 01.09.2020

Sikker digital ID er helt avgjørende for å utvikle gode digitale tjenester. BankID er den mest utbredte løsningen som de fleste av oss har et forhold til. I denne episoden snakker vi om tillit, kriminell aktivitet og politikk. Hvordan kan vi sikre tilliten til digitale ID-er?

Ukens gjester er Per Thorsheim, CSO for Nordic Choice Hotels, og Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.

#57 Teknologigigantene i trøbbel, og snart kommer Amazon til Norge

54 min · 25.08.2020

«The big four», Amazon, Apple, Facebook og Google, er i hardt vær. Den amerikanske professoren, Scott Galloway, kaller dem for vår tids tobakkselskaper. De beskyldes for maktmisbruk, brudd på konkurranselovgivningen, og at de ikke opererer til kundens beste. Hva skjedde under tech-høringen i den amerikanske kongressen? Kommer det reguleringer og vil politikerne splitte opp selskapene?

Ukens gjester er Bente Sollid Storehaug, adm. direktør i Digital Hverdag AS og styregrossist, og Lucas H. Weldeghebriel, daglig leder og journalist i Shifter.

#56 LIVE fra Arendalsuka: Slik rigger du for fart og endrede kundekrav

50 min · 17.08.2020

I denne episoden diskuterer vi hvordan virksomheter bør rigges teknologisk, ledelsesmessig og kulturelt for å møte stadig endrede krav i markedet. Skal du lykkes fremover, må alle virksomheter i større grad beherske stor fart, ekstremt kundefokus og større usikkerhet. Hva har andre gjort, og hva kan du lære av dem?

#55 Den usynlige energiforbruker

39 min · 23.06.2020

Den gamle sommerhiten «Despacito» med Luis Fonsi ft. Daddy Yankee har nå nærmere 7 milliarder avspillinger på YouTube. Låta sprer glede, men representerer også et miljøproblem. Den energimengden som kreves for så mange avspillinger, kan varme opp nærmere 50 000 husholdninger i et år. Dette tenker mange av oss ikke over i hverdagen. Vi kaller dette «den usynlige energiforbruker».

Ukens gjester er Erik Lie Gjesdal, jobber med energieffektivisering i Schneider Electric, og Elisabeth Nissen Eide, leder for bærekraft i Atea.

#54 NRK-avsløring: Dine data er til salgs

54 min · 16.06.2020

Kjøp og salg av data er «big business».  Flere selskaper lever av å samle inn posisjonsdata og videreselger dem til nesten hvem som helst. Er det greit? Skjønner forbrukerne hva de sier ja til? I denne episoden dykker vi ned i NRK´s avsløring om salg av posisjonsdata.

Ukens gjester er Martin Gundersen, journalist i NRK Beta, og Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

#53 Et kinderegg innenfor helseteknologi

47 min · 09.06.2020

Vi får tre ønsker oppfylt på en gang: Det bedrer pasientens livskvalitet, sørger for riktigere behandling og er bra samfunnsøkonomisk. Vi snakker om digital hjemmeoppfølging av pasienter. Hvordan fungerer det? Hva er mulighetene?

Vi tar praten med Jacob Conradi, avdelingssjef i Kreftforeningen, og Marianne Wilhelmsen, kommunikasjons- og markedssjef i Dignio.

#52 Når algorytmene styrer hverdagen

37 min · 02.06.2020

Vi lever med kunstig intelligens (AI) og algoritmer i hverdagen vår, men det hele er ganske usynlig for oss. Mange hevder at vi lever i ekkokamre hvor algoritmene styrer mediene. I denne episoden diskuterer vi muligheter og utfordringer med AI og algoritmer. Hvor er vi på vei og hvordan påvirker det oss? Og hvilke etiske utfordringer er det med denne utviklingen?

Vi tar praten med Åshild H. Larsen, IT-direktør i Equinor, og Cecilia Flatum, Head of Consulting i Deloitte.

#51 NAV og Skatteetaten: Digitalisering på rekordtid

46 min · 26.05.2020

Kampen mot koronaviruset skaper uvirkelige forhold for oss alle. Vi opplever store endringer i livene våre, og det samme skjer for virksomhetene. Hvordan har de jobbet med utvikling av nye løsninger for innbyggerne og virksomhetene? Hvordan har koronakrisen påvirket beslutninger, ledelse og kultur?

Vi tar praten med Hans Christian Holte, skattedirektør, og Jonas Slørdahl Skjærpe, IT-direktør i NAV.

#50 Hva gjør smartbygg smarte?

37 min · 19.05.2020

Det bør ikke være kul teknologi, dataplattformer og avanserte sensorer som bestemmer hva et smartbygg er, men heller hvordan bygget er tilpasset brukerne. I denne episoden snakker vi om hva et smartbygg består av i praksis, og hvordan du må la brukerbehovene styre utviklingen.

Ukens gjester er Eirik Bjørnstad, smartbygg-rådgiver i Multiconsult, og Jon Rødseth, leder for Atea Analytics region Øst.

#49 Endrer korona alt eller forblir ting som før?

47 min · 12.05.2020

Kampen mot koronaviruset skaper uvirkelige forhold for oss alle. Vi har vel aldri opplevd større endringer i livene våre enn nå. Så hva venter oss på den andre siden? Hvordan endres vi som forbrukere? Hvilke virksomheter vil lykkes?

Denne uken møter du Ole Petter Nyhaug, partner og kreativ leder i Opinion AS, og Monna Nordhagen, partner i byrået Mars Brand Strategy og en av forfatterne av boken «Raketter og rebeller».

#48 Et digitalt skippertak i skole-Norge: Er hverdagen endret for alltid?

46 min · 05.05.2020

På kort tid ble digital hjemmeundervisning den nye normalen. Nå åpnes skolene gradvis igjen for elevene - og det starter først med de yngste. Hvordan har disse siste koronaukene gått? Hva var de største utfordringene? Hva kan vi ta med oss videre? Og er skolen nå endret for alltid?

Vi har snakket med Marte Gerhardsen, direktør for Utdanningsetaten i Oslo, og Elisabeth Palmgren, tidligere rektor ved Teglverket skole, nå skolerådgiver i Atea.

#47 Smittestopp-appen: Overvåkning til felles beste?

42 min · 28.04.2020

Nærmere 1,5 mill nordmenn har allerede lastet ned smittesporingsappe Smittestopp. For å kunne lette på restriksjonene og hindre en oppblomstring av koronaviruset, så må vi alle ta den i bruk.

Ukens gjester er Inga Strümke, forsker på forklarbar kunstig intelligens i Simula, og nestleder Norsk råd for digital etikk , og Simen Sommerfeldt, teknologidirektør i Bouvet, forfatter og en av grunnleggerne bak bevegelsen «Lær kidsa koding».

#46 Innovasjon i kriser

33 min · 21.04.2020

Vi lever i veldig usikre og krevende tider nå. Koronasituasjonen preger oss alle. Så hvordan kan vi klare å ha to tanker i hodet samtidig: møte krisen på kort sikt og samtidig se nye forretningsmuligheter? Hva karakteriserer de virksomhetene som er innovative i kriser, og hva kan vi lære av dem?

I denne episoden har vi med oss Anette Mellbye, Partner og Associate Director i Boston Consulting Group, og Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia.

#59 Er 5G en hype eller endrer det alt?

Vi har snakket om 5G i mange år, og ofte dreier debatten seg om høye hastigheter, lav forsinkelse og oppkobling overalt og hele tiden. Samtalen bør heller dreie seg om hvordan vi nå kan bygge fremtidens digitale tjenester til det beste for forbrukerne, virksomhetene og samfunnet. I denne episoden ser vi på mulighetene, og hva virksomhetene kan gjøre for å levere gode brukeropplevelser. Og hva er det med alle disse konspirasjonsteoriene?

 

Fra venstre Jon Christian Hillestad, Eirik Norman Hansen og Christian Brosstad.foto

Sesong 2 - Episoder

#45 Slik lykkes du med hjemmekontor

27 min · 19.03.2020

Nesten over natten gikk titusenvis av oss fra å sitte på jobben til å rigge oss opp med hjemmekontor. Hvilke utfordringer gir det for den enkelte, og hvordan er det å lede medarbeiderne dine på avstand? Rett og slett: hva kan medarbeidere og ledere gjøre for få til et effektivt og sosialt hjemmekontor?

Vi tar praten med Cecilie Thunem-Saanum, som er forfatter, rådgiver, mentor og foredragsholder, og Vigdis Austrheim, lederutvikler med lang fartstid fra mange tech-selskaper som Microsoft og Cisco.

#44 BONUS: Hvordan lage smarte chatbots?

17 min · 20.02.2020

Det snakkes mye om maskinlæring, språkteknologi og kunstig intelligens for å skape bedre kundeopplevelser. Alt dette er ingredienser i en smart chatbot – men hvordan lykkes du? Og trenger din virksomhet en AI-trener?

Vi har snakket med AI-trener og Bid & Proposal Manager i Kindly, Øyvind Steinkopf Sund om hva som gjør en chatbot smart og fremtidens chatbots.

#43 Hvordan lykkes med velferdsteknologi? 16 kommuner girer opp!

35 min · 13.02.2020

Utfordringene står i kø for i kommune-Norge innenfor helsesektoren. Vi lever lenger, det er flere kronikere, mange ønsker å bo hjemme lengst mulig, og det er mangel på kvalifisert helsepersonell. Hvordan kan teknologien være en del av løsningen på disse utfordringene.

Vi spør Kari Eidnes Bjørkheim og Gro Dyrdal Løvik, begge er med i Vestlandsprosjektet.

#42 Hva skal vi med bibliotek når vi har Google?

35 min · 06.02.2020

Bibliotekenes rolle har alltid vært å sørge for at alle, uavhengig av bakgrunn, skal ha tilgang på kultur, læringsrom og kunnskap - men nå finnes alt bare et google-søk unna. Digitaliseringen har virkelig gjort sitt inntog i «biblioteksbransjen», og kampen om oppmerksomheten er stor. Konseptet bibliotek må transformeres for fortsatt å være relevant og attraktivt for folk.

Ukens gjester er direktør for Deichman, Knut Skansen, og tidligere rektor ved Teglverket skole, og nå strategisk rådgiver Atea, Elisabeth Palmgren.

#41 Hvorfor Hurtigruten er verdens grønneste rederi

48 min · 30.01.2020

I denne episoden forteller Hurtigruten om hva de gjør for å lykkes med omstillingen, og hvordan teknologi bidrar til å nå de ambisiøse målene. I tillegg legges det mye arbeid ned i å utvikle gjesteopplevelsene. 

Ukenes gjester er Ole-Marius Moe-Helgesen, Chief Digital Officer, i Hurtigruten, og Amund Drønen Ringdal, direktør politikk & analyse i Norges Rederiforbund.

#40 Kan Norge bli best på kunstig intelligens?

55 min · 23.01.2020

I denne episoden dykker vi ned i hvordan det går med det digitale Norge, muligheter og utfordringer – og selvfølgelig regjeringens nye strategi for kunstig intelligens.

Vi har snakket med digitaliseringsminister og Norges nye bærekraftsminister, Nikolai Astrup, og konsernsjef i Atea og en bauta i norsk IT-bransje, Steinar Sønsteby.

#39 Teknologitrender: Hva blir «hottest» i 2020?

51 min · 16.01.2020

Hvilke teknologitrender vil prege 2020? Vi spurte Gartner og IKT Norge om hvilke teknologier de mener enten får et ordentlig gjennombrudd dette året eller som vil ha mest innvirkning på hvordan vi jobber, lever og samhandler på.

Gjester i denne episoden er Magnus Revang, Research Vice President i Gartner, og Heidi Austlid, adm.dir. i IKT-Norge.

#38 «Deepfake» - en verden hvor vi ikke kan tro på det vi ser og hører

28 min · 09.01.2020

Begrepet «fake news» kom for fullt med Donald Trump i 2016, men nå snakkes det mye om «deepfake». En del kjendiser har allerede blitt utsatt for videomanipulering. I andre tilfeller er «deepfake» blitt benyttet til direktørsvindel, hvor svindlere har klart å stjele millioner av kroner ved bruk av kunstig intelligens ved å etterligne stemmen til en toppsjef.

I denne episoden snakker vi med Håkon Hukkelås, stipendiat ved Institutt for datateknologi og informatikk, NTNU, og Bente Hoff, avdelingsdirektør med ansvar for Nasjonalt Cybersikkerhetssenter i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

#37 Har dataspill plass i skolen?

39 min · 19.12.2019

E-sport og gaming er ikke bare moro for barn og unge. På verdensnivå er det «big business» og toppidrett. Men gaming handler om mer enn det. Flere norske grunnskoler har satt dataspill på timeplanen og laget egne gamingrom. Men ikke alle synes det er en like god idé. I ukens episode stiller vi spørsmålet: Fortjener dataspill en plass i skolen?

Vi har snakket med Hicham Chahine, CEO i e-sportklubben Ninjas in Pyjamas, og spillpedagog John Arne Gaard Nilsen ved Revheim skole i Stavanger.

#36 Coopay, ubetjente matbutikker og roboter

33 min · 12.12.2019

Fremtidens dagligvarehandel påvirkes særlig av fire faktorer: Kundeopplevelse, data, betalingsløsninger og bærekraft. I en bransje hvor konkurransen er tøff, marginene presses og alle har en mening om hva som burde vært og skulle vært, ser vi på hvordan Coop jobber med innovasjon.

Konsernsjef i Coop Norge, Geir Inge Stokke snakker sammen med adm.dir. i Atea, Michael Jacobs, om nye løsninger og om hvordan 28 000 medarbeidere kan engasjeres når ingen vet hva morgendagen bringer.

#35 En mediebransje i evig disrupsjon

47 min · 05.12.2019

Mediebransjen er kanskje den bransjen som har gjennomgått de største endringene de siste årene - og det stopper ikke med det første. Vi snakker om endrede medievaner, fallende annonseinntekter, bransjeglidninger, global konkurranse, datadrevet utvikling, og ikke minst teknologier som utvidet virkelighet (AR) og virtuell virkelighet (VR).

Vi har snakket med Sven Thaulow, teknologidirektør i Schibsted og Tine Austvoll, adm.direktør i Discovery Network Norge, om hva som skjer i mediebransjen, og hvordan vinne kampen om innhold, brukeropplevelse og folks tid. Og hva blir «the next big thing» i mediebransjen? 

#34 Klimaversting: Er tech løsningen for klesbransjen?

42 min · 28.11.2019

Produksjonen av klær og sko står for nærmere 10 prosent av verdens utslipp av drivhusgasser, ifølge FN. Det haster å gjøre noe. H&M er en av de største aktørene, og har satt ambisiøse mål for å bli mer bærekraftige. Hvordan skal de få til dette? Hvor trykker skoen? Og hvordan kan klesbransjen bruke teknologi for å bli mer bærekraftig?

Kan bransjen fikse miljøproblemet? Vi tar praten med Ina Othilie Vikøren Ronæss, bærekraftsjef i H&M, og Mali Hole Skogen, teknologi- og bærekraftdirektør i IKT Norge

 

#33 Blockchain, fiskeoppdrett og Whole Foods

29 min · 21.11.2019

Mange snakker om at blockchain vil revolusjonere hverdagen vår. For mange har blockchain vært ensbetydende med kryptovaluta, og da spesielt bitcoin, men denne teknologien har faktisk mye større potensiale enn det.

Hva har Kvarøy Fiskeoppdrett lært? Hvilke utfordringer er det? Hvordan kan de utvide bruksområdene for denne teknologien? Og hvilke råd vil de gi til andre som “snuser” på Blockchain?

Vi tok en prat med Alf-Gøran Knutsen, daglig leder i Kvarøy Fiskeoppdrett, og Espen Braathe, leder for satsingen på Food Trust i IBM Europa.

#32 Hey Google! Kjør frem bilen!

42 min · 14.11.2019

Innen utgangen av 2020 vil over halvparten av interaksjonene vi har med datamaskinen skje med stemmen, ifølge futuristen Amy Webb. Digitale assistenter puttes inn nesten overalt; i høyttalere, bilen, på sykehjemmet eller jobben, eller når du bruker mobilen. Digitale assistenter har blitt «hot».

Vi tok en prat med Siri Børsum, X-Google og tidligere leder for digital transformasjon i Google Norge, og Karianne Myrvold, kommunikasjons- og markedssjef i Trend Micro Norge. 

#31 Butikkdød eller nødvendig omstilling? Og vil Amazon ta siste stikk?

58 min · 07.11.2019

Det er flere og flere som snakker om butikkdød. Hittil i år har det vært over 360 konkurser i detaljhandelen, og mange sliter hardt for å overleve. Er det netthandelen som har skylda eller er det rett og slett dårlig lederskap som gjør at mange må pakke sammen og låse døra for godt?

Vi tok en prat med Tor W. Andreassen, professor i tjenesteinnovasjon ved Norges Handelshøyskole (NHH) og Erik Eskedal, digitalsjef i IUM.

#30 Stolpeladning, smarte kumlokk og bymiljø

33 min · 31.10.2019

I kommune-Norge er det et kappløp for å gjøre byer og bygder smarte. I teten ligger Stavanger kommune. Nå testes digitale løsninger og innovative metoder for å gjøre byen til et bedre sted å jobbe og bo i – det viktigste er å kommunale tjenester smartere.

Vi tok en prat med smartbysjef i Stavanger kommune Gunnar Edwin Crawford, og CEO og partner Gehl Architects under Nordic Edge-konferansen i Stavanger, Helle Lis Søholt.

#29 Må du være liten og rask for å lykkes med innovasjon?

35 min · 24.10.2019

I denne episoden snakker vi om hva det er som gjør virksomheter innovative, og hva som skiller de mest innovative bedriftene fra de som ikke er det. Har egentlig størrelse noe å si for innovasjonskraften, spør vi direktør for digital innovasjon i PostenAlexander Haneng, og høyskolelektor for entreprenørutdanningen ved Handelshøyskolen BITor Haugnes.

#28 Fjong: Tech-plattform, gründerliv og NRK-serien «Exit»

33 min · 17.10.2019

Har du sett NRK-serien «Exit», så har du også sett skuespillerne i lånte «fjær» fra Fjong

Selskapet, som ofte omtales som AirBnB for klær», definerer seg som et teknologiselskap. Med mål om å bidra til et mer ansvarlig forbruk, har leieklær fra Fjong blitt en egen merkevare.

Vi tok en prat med Sigrun Syverud, CEO og co-founder av Fjong under Nordic Edge-konferansen i Stavanger.

 

#27 Hackerne kostet Hydro over 550 mill kroner. Hva skjedde egentlig, og hva kan vi lære?

40 min · 10.10.2019

I fjor rapporterte Nasjonal Sikkerhetsmyndighet NorCert over 20 000 sikkerhetshendelser. 5000 av disse ble vurdert som reelle trusler. Frykt for omdømmetap gjør allikevel at det skjuler seg store mørketall. Mange virksomheter vet ikke engang at de er rammet. Nå står Hydro frem med historien bak et av vår tids mest kjente hackerangrep for å advare andre. 

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, og informasjonsdirektør i Hydro, Halvor Molland, tar praten om cybersikkerhet.

#45 Slik lykkes du med hjemmekontor

Nesten over natten gikk titusenvis av oss fra å sitte på jobben til å rigge oss opp med hjemmekontor. Hvilke utfordringer gir det for den enkelte, og hvordan er det å lede medarbeiderne dine på avstand? Rett og slett: hva kan medarbeidere og ledere gjøre for få til et effektivt og sosialt hjemmekontor?

Vi tar praten med Cecilie Thunem-Saanum, som er forfatter, rådgiver, mentor og foredragsholder, og Vigdis Austrheim, lederutvikler med lang fartstid fra mange tech-selskaper som Microsoft og Cisco.

 

Cecilie Thunem-Saanum, Vigdis Austrheim og Christan Brosstad på teams.foto

Sesong 1 - Episoder

#26 BONUS: E-sport, spill-teknologi i skolen og Fortnite med kulturminister Trine Skei Grande

23 min · 16.08.2019

Dataspill et stort og voksende kulturfenomen, og debatten pågår for fullt om e-sport bør anerkjennes som en egen idrett. Det ser ut til at forkjemperne er i ferd med å få gehør for sine argumenter.

I anledning Arendalsuka 2019 snakker kulturminister Trine Skei Grande, Venstre-politiker Grunde Almeland og kommersiell sjef i Nordavind DNB, Steffen Willumsen, om e-sport og spillteknologi i skolen. I tillegg utfordret vi dem til en Fortnite-match!

#25 Kolonial.no gründer og Bente Sollid Storehaug; Nabobil-salg, netthandel og fremtidens brukeropplevelse

1t 03 min · 26.06.2019

Nabobil ble akkurat solgt for svimlende 105 millioner kroner. Vi har tatt en prat med gründer av Nabobil og Kolonial.no, Karl Munthe-Kaas og administrerende direktør i Digital Hverdag, Bente Sollid Storehaug, som uttaler seg om fremtidens brukeropplevelser, netthandel og teknologi.

#24 Digitalisering i offentlig sektor: Henger vi bakpå?

57 min · 18.06.2019

- Så lenge vi ikke har ledere i offentlig sektor som forstår hva vi skal bruke den nye teknologien til, så kommer vi ingen vei, sier Robert Steen, byråd for finans i Oslo kommune og ansvarlig for digitaliseringsprosjektet Oslo Origo. Så hva er egentlig status for digitalisering i det offentlige?

46 meter over havet i glassheisen på Tjuvholmen i Oslo snakker programleder Christian Brosstad om digitalisering i norske kommuner med administrerende direktør i interesseorganisasjonen IKT-NorgeHeidi Austlid, og byråd for finans i Oslo kommune og ansvarlig for digitaliseringsprosjektet Oslo OrigoRobert Steen.

Er du nysgjerrig på digitalisering av offentlig sektor? Og hvordan dette vil påvirke deg i fremtiden? Lytt til denne podkastepisoden!

#23 Biler, selvkjørende busser, droner og sparkesykler. Hva skjer i byene?

31 min · 11.06.2019

I over to år har kjøreatferden til tusenvis av bilister blitt registrert. Det viser seg at bilen til gjennomsnittsnordmannen står parkert 97 prosent av tiden og at el-bilsjåfører har flere skadesaker enn andre sjåfører. Hvordan kan selvkjørende biler redusere antall ulykker, og hvordan ser fremtidens mobilitet ut?

I en førerløs buss på vei mot Rådhusbrygga i Oslo snakker programleder Christian Brosstad om fremtidens mobilitet sammen med administrerende direktør i Volvo CarsØystein Herland og leder av Fremtinds InnovasjonslabSvein Skovly.

Er du nysgjerrig på fremtidens mobilitet? Og hvordan du vil transporteres i fremtiden? Lytt til denne podkastepisoden!

#22 Mat + teknologi = mindre matsvinn

34 min · 04.06.2019

Hvert eneste år kastes det 385.000 tonn mat i Norge som kunne vært spist. Hvorfor kaster vi så mye mat? Og finnes det teknologi som kan være med på å redusere matsvinn?

Denne uken har vi flyttet podkast-studioet til Skøyen. På prøvekjøkkenet til NorgesGruppen sitter programleder Christian Brosstad og snakker om bærekraftig produksjon og forbruk av mat. Med han på kjøkkenet, er Mette Nygård Havre, som driver folkebevegelsen spisoppmaten.no og selskapet Grønne Verdier, og Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norges Gruppen.

Er du nysgjerrig på hvordan vi du også kan bli en «matredder»? Lytt til denne podkastepisoden!

#21 Slik jobber Petter Stordalens tech-selskap, eBerry, med kundeopplevelser?

33 min · 28.05.2019

Nordic Choice Hotels har en ambisjon om å levere verdens beste kundeopplevelser. I Stockholm tester de ut et konsept hvor du får levert klær til hotellrommet som passer din stil, størrelse og kjøpspreferanser. Du kan leie eller kjøpe klærne om du ønsker. Er dette en del av fremtidens kundeopplevelse?

I solsteika på toppen av Petter Stordalens nye storstue, Clarion Hotel The Hub, sitter programleder Christian Brosstad sammen med Lisa Farrar, Chief Digital Officer i eBerry, og Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

#20 Omstilling betyr stødig kurs mot fremtidens digitale skipsfart

43 min · 21.05.2019

Norge har lang sjøhistorie, men digitalisering av havrommet vil bli en “game-changer,” også for verdens femte største shippingnasjon. Hør hvordan i ukens podkast-episode.

De havbaserte næringene står for en stor del av norsk eksport, og fiskeri og marine ressurser alene nærmer seg svimlende 100 milliarder i året. Bransjen selv kaller havet “den nye oljen.”

I denne episoden har programleder Christian Brosstad reist til Ålesund for å snakke med senior VP i Kongsberg Maritime, Svein Kleven og professor fra NTNU, Hans Petter Hildre om om fremtidens skipsfart og digitalisering av havrommet.

#19 Vipps og Sbanken: Hvordan ser fremtidens bank ut?

28 min · 14.05.2019

I fjor ble det investert 100 milliarder dollar i Fintech-selskaper som tar opp kampen mot bankene. På den andre siden investerer bankene selv svimlende 300 milliarder dollar i ny teknologi. Men hvem kommer til å vinne kappløpet, og hvordan vil denne utviklingen påvirke finansbransjen i årene som kommer?

I solen utenfor hovedinngangen til Oslo børs sitter programleder Christian Brosstad og snakker om fremtidens bank sammen med leder for innovasjon og utvikling i SbankenChristoffer Hernæs og Baard Slaattelid fra Vipps.

Nylig ble det publisert en rapport hvor det fremkommer at banksjefene selv mener at de har tilgang på så store mengder data, at de ikke frykter de nye selskapene innen fintech.

#18 "Design thinking» får flere mennesker ut på tur

22 min · 07.05.2019

Teknologi i seg selv bør aldri være målet, men heller hvilket problem som kan løses ved hjelp av teknologi. Flere og flere virksomheter bruker «design thinking» i problemløsningen, men hva er det egentlig - og hvordan kan du bruke det?

På Bananpiren i Gøteborg sentrum, sitter programleder Christian Brosstad og snakker om «design thinking» sammen med Mette Habberstad, kommunikasjonssjef i Den Norske TuristforeningLinda Vik, business designer i EGGS og Silja Nyhus, kreativ leder i EGGS.

#17 Hjelp, det brenner! Slik bruker brannvesenet teknologi for å redde liv

22 min · 30.04.2019

I 2018 utførte brann- og redningsvesenet i Norge hele 96.980 oppdrag, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Det er en økning på hele 12 prosent fra året før. Men hvordan brukes egentlig teknologien i nødetatene for å lage bedre tjenester?

Midt inne blant brannbilene på Sandefjord brannstasjon, sitter programleder Christian Brosstad i det provisoriske podkaststudioet og snakker med Reidar Falkensten, kundeansvarlig for brann og politi i Locus; Oscar Eliassen, beredskapsleder i Sandefjord brann og redning; og Beathe Lassen, branninspektør i Sandefjord brann og redning.

#16 Slik endrer utdanningsteknologi den norske skolen

40 min · 23.04.2019

Barn er ofte de mest teknologinysgjerrige blant oss. Men hvordan tar man det inn i skolen med suksess? I ukens episode står utdanningsteknologi med rektor Reidar Wiik ved Mesterfjellet skole og «fyrtårnslærer» Joachim Gjertsen på timeplanen.

I Larvik sentrum ligger Mesterfjellet skole, en av landets mest moderne skoler. I den fem etasjer høye bygningen åpnes de store takvinduene automatisk, avhengig av Co2-nivået i rommet. Den hybride ventilasjonen sørger for at elevene hele tiden har best mulige læringsforhold.

Både foreldrene og elevene er utstyrt med appen «Min skole», laget for å fjerne all friksjonen ved bruk av fysiske beskjeder på lapper, tekstmeldinger og e-poster som ble sendt ut tidligere.

#15 Hvordan ser moderne arbeidsplasser ut?

21 min · 16.04.2019

Digitalisering endrer ikke bare kundeopplevelsen, men også hvordan vi samhandler på jobben. Hva kan du gjøre for å møte den nye arbeidshverdagen? Hør Christoffer Lokrheim i Microsoft og Tommy Johannessen i Lydbokforlaget sine tanker om dette i denne episoden.

Denne uken har podkaststudioet flyttet inn hos problemverkstedet Folk på Youngstorget, hvor mennesker og virksomheter løser samfunnsutfordringer i felleskap.

Det passer som hånd i hanske med ukens tema: Den moderne arbeidsplassen. Alle virksomheter preges i ulik grad av digitalisering, hvilket naturligvis får konsekvenser for arbeidsplassen og samhandling mellom kollegaer.

#14 Skal du lykkes med digitalisering, må den være datadrevet

29 min · 09.04.2019

Hva er big data? Hvorfor er det et så aktuelt tema og hvordan brukes dette i praksis? Sigbjørn Høgne og Steinar Holmedahl fra analyseselskapet Sherpa by Atea gir deg svarene i denne ukens podkastepisode sammen med moderator Christian Brosstad.

På Bananpiren, i det fremvoksende frihavnsområdet i Gøteborg sentrum, finner vi supertrioen som er klare for å dykke ned i big data i denne podkastepisoden.

Kort forklart har big data, eller stordata på norsk, ingen verdi om du ikke klarer å organisere det slik at de som skal ha det, faktisk får tak i det - og kan bruke det.

#13 Cybersikkerhet - er det uflaks når din bedrift blir hacket?

23 min · 02.04.2019

Hydro har nettopp opplevd det. Hva skjer egentlig når du blir rammet av et cyberangrep? Hvordan kan virksomheter ruste seg mot angrep fra hackere? I denne podkastepisoden har programleder Christian Brosstad besøk av tidligere CEO i Cisco Norge, Sven Thaulow og CEO i Norfloor, Helge Aasen for å snakke om cybersikkerhet.

I denne episoden er det mobile podkaststudioet lagt til Teknisk Museum på Kjelsås, som er et museum for teknologi, medisin, naturvitenskap, industri og et eldorado for utforskende mennesker.

#12 Kunstig intelligens og robotisering – en trussel eller mulighet?

27 min · 26.03.2019

Hva betyr kunstig intelligens, robotisering og automatisering – og hvordan kan vi bruke dette i praksis? Det snakker Tom Erik Mykjåland fra NextSport og Einar Duenger Bøhn, filosofiprofessor ved Universitet i Agder og Christian Brosstad om i denne podkastepisoden.

I denne episoden er det improviserte podkaststudioet flyttet til industrifeltet på Lund, utenfor Kristiansand ligger en av Norges kanskje flotteste fotballstadioner, Sør Arena, ved vannkanten. Med fotballaget Start spillende i bakgrunnen sitter trioen på gressmatten og tar et dypdykk ned i kunstig intelligens og robotisering.

#11 Fisk, teknologi og bærekraft

18 min · 19.03.2019

Hvordan kan teknologi endre et av verdens eldste yrker? I denne episoden reiser vi til Alnes fyr på Sunnmøre for et dypdykk i fiske- og oppdrettsnæringen.

Hør Peder Stette fra Optimar og Kine Berlid Norheim fra Next Digital sine tanker om bruken av maskinlæring og big data-næringen, og hvordan de skal nå målet om fem millioner tonn laks i året fra 2050.

#10 Nå bygges smarte bygg som lar deg prestere bedre på jobb

22 min · 12.03.2019

60 prosent av Europas arbeidskontorer står tomme i arbeidstiden. Hvordan kan vi utnytte den tomme plassen bedre? I ukens episode tok vi turen til Ateas nye smartbygg på Haslelinje i Oslo for å snakke med forretningsutvikler i Höegh Eiendom, Jørgen Flaa, og advokat fra Bahr og driver av Proptech Norway, Henrik Taubøll.

– Teknologien er allerede her, hvor bygget blant masse annet leser kalenderen din og har booket korrekt møterom. Næringsbyggene som føres opp nå er proppfulle av sensorer som skal gjøre det morsommere og bedre for deg å gå på jobb, sier Flaa.

#09 Raketter, droner og nesten en internasjonal krise

17 min · 05.03.2019

Andøya Space Center har skutt opp mer enn 1200 forskningsraketter og tester våpensystemer. I denne episoden forteller romfartsenterets konserndirektør, Odd Roger Enoksen, om droner, romteknologi og da de nesten utløste en internasjonal krise.

Helt siden oppstarten i 1962, har Andøya Space Center fasilitert romforskning, skutt opp forskningsraketter og sluppet vitenskapelige ballonger.

#08 Drammen, verdens smarteste by?

22 min · 26.02.2019

Drammen kommune har som mål at byen deres skal bli verdens smarteste. Hva betyr det for innbyggerne? For å få svar tok vi turen til Drammen for å prate med digitaliseringssjef i kommunen, Frank A. Baklid og Richard Petterson i Vicotee om ”smarte byer” og tingenes internett i praksis.

#07 Slik skal vi transporteres i fremtiden

32 min · 19.02.2019

Bilbransjen er i ferd med å gjennomgå en totalforvandling. Kjerneproduktet er i kraftig endring og næringen går for stadig flere miljøvennlige alternativer og lavere klimautslipp.

I denne episoden snakker Håvard Andersen i Møller Mobility Group og Are Knutsen i Bertel O. Steen om mobilitet, elbiler og selvkjørende teknologi.

#06 Stadig flere “gladlaks” ved hjelp av teknologi

22 min · 12.02.2019

Sjømatsektoren er Norges nest største eksportnæring. Men hvordan bruker de sensorer, metadata og robotisering for at fisken skal få en bedre livssyklus?

Det snakker produktsjef Harry Osvald Hansen i Måsøval Fiskeoppdrett og fagsjef for marked og utvikling, Kjetil Hestad i Sjømatbedriftene om i den nyeste podkastepisoden.

#05 Hvordan lærer vi i fremtiden?

29 min · 05.02.2019

– Alle har forstått at teknologi er kommet for å bli og at dette er noe vi må lære elevene å håndtere. Hvorvidt det er en plan for hva teknologien skal gi elevene, opplever jeg imidlertid som sprikende fra kommune til kommune, sier strategisk skolerådgiver i Atea, Elisabeth Palmgren. Hun er tidligere rektor ved Teglverket skole.

I samtalen med programleder Christian Brosstad og spesialrådgiver i Bærum kommune, Christian Sørbye Larsen, utforsker Palmgren fremtidens læring og hvilke fallgruver skolene bør unngå.

#04 Velferdsteknologi endrer helsesektoren og gir flere varme hender

19 min · 29.01.2019

I denne episoden har vi besøkt et av de mest teknologiske velferdssentrene i Norge.

Avdelingsleder Jørgen Ahlstrøm og fag- og kvalitetskoordinator Janne Nordang Nymo, begge fra Otium Bo- og velferdssenter, forteller hvordan de bruker teknologi for å gjøre både beboere og pårørende tryggere, og hvilke utfordringer de står overfor i hverdagen.

#03 Flamingoer, teknologi og strandfest

16 min · 22.01.2019

– Vi opplever at teknologien fortsatt ikke møter alle våre krav. I fjor hadde vi i gjennomsnitt 279 enheter solgt over disk i minuttet. Verken Vipps eller betalingsarmbånd er raske og kraftige nok til å håndtere så stor trafikk, sier markedssjef for Palmesus, Ketil Børstein Stensrud. Vi snakker med han om hvordan teknologi hjelper Palmesus til å bli Skandinavias største strandfest!

#02 Denne teknologien revolusjonerer byggenæringen

20 min · 14.01.2019

I ukens episode av «Teknologi. Av og for mennesker» snakker vi med forretningsutvikler i entreprenørkonsernet Skanska, Simen Løvgren og daglig leder i VR-selskapet Dimension10, Aleksander Langmyhr, som begge jobber mot å være ledende i bransjen på digitalisering.

Lær om prosjektstyring i byggnæringen gjennom ny teknologi og hvordan VR revolusjonerer bransjen.

#01 Bruker beacons for å skape fremtidens dyrepark

18 min · 14.01.2019

– Nå skal vi fore sjimpansene. Det står ikke i programmet, men siden du er i nærheten er du hjertelig velkommen!

Med beacons koblet til en app, får besøkende i Kristiansand Dyrepark umiddelbare meldinger om ekstra opplevelser, forklarer markeds- og kommunikasjonsdirektør Anniken Bjørnstad Schjøtt. Vi snakker med Bjørnstad Schjøtt og rådgiver i Agder Innovasjon, Svein Mork Dahl, om innovasjon og bruk av teknologi innenfor reiseliv.

Atea.no oppfattes bedre hvis du oppdaterer nettleseren din. Her finner du en ny versjon av Internet Explorer