Til forsiden

Podkast om IT-sikkerhet

Velkommen til podkastserien «Før alarmen går» - laget av Atea Norge. Vi tar opp dagsaktuelle problemstillinger og løfter sikkerhetsutfordringer vi står overfor som samfunn. Vi gir deg læring, inspirasjon og caser - og konkrete tips til hva du kan gjøre for å være forberedt på cyberangrep og kriminell aktivitet.

#7 NorSIS: – Norge skal være et trygt digitalt samfunn hvor det er godt å leve

32 min · 25.05.2023

Ukens gjest er Knut Ivar Rønning fra NorSIS. Han forteller hvordan de jobber med å informere og hjelpe befolkningen når det kommer til digital sikkerhet. Han forteller blant annet om tjenester som Slettmeg.no, hvilke tiltak man kan gjøre for å bli sikrere digitalt og kommer med sine sikkerhetsråd.

Gjest i denne episoden er Knut Ivar Rønning, daglig leder i NorSIS.
Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge.

Sesong 2

#6 – NIS2 treffer de aspektene som kanskje ikke har så god kontroll på sikkerhet i dag
36 min · 11.05.2023

Marius Bratterud og Lars Eidsten er gjester i denne ukens utgave av podkasten. De forklarer hva NIS2 er, hvordan det vil påvirke sikkerhetsarbeidet og hvorfor de gir direktivet tommel opp.

Gjester i denne episoden er Marius Bratterud, Channel Manager i Fortinet og Lars Eidsten, Systems Engineering Manager i Fortinet.

Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge

#5 Digital etikk – hva er det egentlig?
27 min · 27.04.2023

Førsteamanuensis Leonora Bergsjø, og Robert Zakariassen og Daniel Mikkelsen som skrev masteroppgave om digital etikk gjester podcasten for å snakke om etikk og IT-sikkerhet. Er all teknologi etisk nøytral, og er nye verktøy som for eksempel Chat GPT etisk problematiske? Hvordan kan norske bedrifter tenkte digital etikk? Dette og mye annet får du svar på i denne ukens episode. e

Gjester i denne episoden er Leonora Bergsjø, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, Robert Zakariassen, Security Delivery Analyst i Accenture og Daniel Mikkelsen, Sikkerhetskonsulent i Atea Norge.

Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge

#4 – Det er en liten brannfakkel, men du kan være mer sikker ved å gå ut i skyen
42 min · 13.04.2023

Ateas egne skyspesialister Bendik Berntsen og Mohammed Benzaim gjester podcasten. De går i dybden på hvilke fordeler og utfordringer som oppstår når man flytter ut i skyen. Er det egentlig trygt? De forteller hvilke verktøy og rammeverk som allerede finnes for å sikre skyen, og Bendik kommer med en skikkelig brannfakkel.

Gjest i denne episoden er Bendik Berntsen, Cyber Security & Cloud Advisor Atea Norge og Mohammed Benzaim, Cloud Transformation Manager Atea Norge

Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge

#3 Noen ganger må man forenkle ting så det nesten ikke er riktig
30 min · 30.03.2023

CTO og CISO i Ekornes, Espen Kvam, forteller hvordan han jobber for å bygge sikkerhetskultur i møbelbedriften. Med 30 lokasjoner i 15 land er han nødt til å tilpasse kommunikasjonen til ulike språk, kulturer og yrkesgrupper. Han snakker blant annet om awareness-trening, phishing-kampanjer og hvordan han tidvis må forenkle ting så mye at teknikerne knapt kjenner igjen det han snakker om. Og hvordan forklarer man egentlig IT-sikkerhet til ansatte i Tokyo?

Gjest i denne episoden er Espen Kvam , CTO & CISO Ekornes AS. Programleder er Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge

<

#2 Erling Schackt: – Om femti år vil vi se tilbake på 2023 som året der AI virkelig tok av
29 min · 16.03.2023

Teknologisjef i Check Point Norge, Erling Schackt, besøker podkasten for å snakke om vinterens store snakkis, AI. Han forklarer hva AI egentlig er, hva som er nytt, og hvordan det kan brukes. Til slutt forteller han hvilke sikkerhetstrusler AI medfører, og hvordan skurkene allerede bruker det som et verktøy. Kan vi egentlig stole på noe lenger?

Gjest i denne episoden er Erling Schackt, SE Manager - Norway i Check Point.Programleder er Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge

#1 Torgeir Waterhouse: – IT-sikkerhet er et middel, ikke et mål
30 min · 02.03.2023

Torgeir Waterhouse jobber daglig med å hjelpe aktører med å forstå møtet mellom teknologi, samfunn og politikk. Han gjester podcasten for å snakke om innholdet i melding til Stortinget nummer 9, og hvordan vi kan sørge for en IT-sikkerhet som ivaretar det som er viktig å beskytte, samtidig som det er enkelt for alle involverte å gjøre ting riktig.

Gjest i sesongens første episode er Torgeir Waterhouse fra Otte. Programleder er Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge

Sesong 1

#22 Samsung: – Den kan være livreddende
30 min · 29.12.2022

Nok en todelt episode. I del én får programleder Thomas Tømmernes besøk av sales manager i Samsung, Tom Liseth. Han svarer på fem kjappe spørsmål fra Thomas, og forteller hvilke trender han ser i dagens sikkerhetsverden. I del to kommer Lasse Halvorsen, technical account manager B2B i Samsung, og key account manager B2B, Fredrick Wood. De forklarer hvordan Samsung Knox lar bedrifter ha kontroll over sensitiv data på de ansattes telefoner, og hvordan man kan skille dette fra privatdata. Til slutt forteller de hva deres favoritt smartdevicer er, og hvordan en smartdevice kan være med å redde liv.

Denne episodens gjester er Fredrick Wood, Key Account Manager B2B og Lasse Halvorsen, Technical Account Manager B2B. Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge

#21 Dell: – Slik er vår tilnærming «god, bedre, best»
27 min · 22.12.2022

John Weiby fra Dell Technologies gjester podcasten for å fortelle om hvordan man får virksomheten opp på beina igjen etter et angrep. I en verden der hackerne blir stadig mer sofistikerte og profesjonelle, blir kravene til gode løsninger dersom uhellet skulle inntreffe desto større. Da er det viktig med gode backup-løsninger. Weiby forklarer Dells tilnærming «god, bedre, best», og hvordan denne tilnærmingen er basert på de tre I-ene immutability, isolation, og intelligence. Han forklarer også begrepet «kronjuveler», og hvorfor det er viktig å definere disse.

Denne episodens gjester er Geir Rostadmo-Strømme, Norgessjef, Dell Technologies og John Weiby, Salgsspesialist Cyber Recovery, Dell Technologies. Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge.

#20 Slik sikrer Lenovo at ingenting skjer under transport
27 min · 15.12.2022

Dagens episode handler om Lenovo. I første del gjester leder for datarom i Lenovo Norge, Espen Hjertø podcasten. Han svarer på fem kjappe spørsmål fra Thomas, og forklarer blant annet hvorfor han tror Device as a Service vil vokse de neste årene. I del to kommer teknolog i Lenovo, Øystein Nordstrøm. Han forteller mer om hvordan sikkerheten er ivaretatt i Lenovo-enheter, blant annet via et automatisert innsynsfilter som hindrer uvedkommende fra å se hva som skjer på skjermen. Han forklarer også hvordan Lenovo, i samarbeid med Intel, forhindrer at noen gjør endringer på maskinen på vei fra fabrikk til kunde.

Denne episodens gjester er Espen Hjertø, General Manager Lenovo Infrastructure Norway og Øystein Norstrøm, Teknolog i Lenovo Nordic Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge

#19 Infinigate: – Det finnes ingen silver bullet
35 min · 08.12.2022

Dette er en todelt episode. I del én svarer administrerende direktør i Infinigate, Thomas Næss på fem kjappe spørsmål. Han forteller blant annet om utviklingen han har sett de siste ti årene, og hvorfor han mener trender innen sikkerhet ikke er en god ting. I del to får de to besøk av teknisk direktør i Infinigate, Nicolas Robertson. Thomas og Nicolas forteller mer om arbeidet Infinigate gjør som et bindeledd mellom produsentene og forhandlerapparatet, og hvorfor det ikke finnes noen «silver bullet» innen IT-sikkerhet.

Denne episodens gjester er Nicolas Robertson, Technical Team Manager, Infinigate AS og Thomas Ludvik Næss, Managing Director, Infinigate AS Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge

#18 IBM: – Det er grensesprengende og spennende
31 min · 01.12.2022

Dagens episode er en todelt episode med IBM. I del én besøker CEO i IBM, Hans-Henrik Merckoll podkasten for å svare på noen kjappe spørsmål fra Thomas. Han kommer blant annet med sine beste sikkerhetsråd til andre virksomheter, forteller hvorfor han mener Norge sakter akterut, og forteller hvorfor han mener kvanteteknologi blir en stor «eye-opener». I del to kommer Lars Nordbryhn for å fortelle mer om IBMs arbeid. Han går dypere inn i kvanteteknologiens fordeler og utfordringer, og forteller hvorfor den er grensesprengende og spennende. Kan den nye teknologien gjøre deepfakes så bra at vi faktisk ikke vet hva som er ekte og ikke? I tillegg forteller han blant annet om samarbeidsprosjektet «Globetrack», som IBM gjør sammen med Atea, og som skal gjøre det lettere for oss som forbrukere å ta mer bærekraftige valg i butikken.

Denne episodens gjester er Hans-Henrik Merckoll, CEO IBM Norge og Lars Nordbryhn, Senior Architect IBM Norge Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge

#17 Dos and don'ts i penetrasjonstesting
31 min · 17.11.2022

Joakim Pedersen og Raymond Strandheim fra Atea gjester podcasten for å fortelle hvordan, og hvorfor, man bør penetrasjonsteste systemene sine.

Denne episodens gjester er Joakim Pedersen, senior sikkerhetskonsulent i Atea Norge, og Raymond Strandheim, sjefskonsulent for sikkerhet og tjenester i Atea Norge.

Programleder er Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge

#16 Mørketallsundersøkelsen
31 min · 03.11.2022

Seniorrådgiver i Næringslivets Sikkerhetsråd, Arne Røed-Simonsen, forteller om den ferske mørketallsundersøkelsen. Han forteller også om "nødplakaten" som forteller hva du skal gjøre når ting går galt.

Denne episodens gjest er Arne Røed-Simonsen, Seniorrådgiver Næringslivets Sikkerhetsråd.

Programleder er Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge

#15 Den utrolige historien om Palo Alto Networks

33 min · 06.10.2022

«Go big or go home» – utsagnet gjennomsyrer alt som gjøres hos Palo Alto Networks. Ansvarlig for Palo Alto Networks i Norge og Island, Cato Evensen, gjester podcasten for å fortelle den utrolige historien om et av verdens største sikkerhetsselskaper.

Denne episodens gjest er Cato Evensen, Country Manager Palo Alto Networks Norge & Island.

Programleder er Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge

#14 Russisk tråler kjørte i farvannet der en lyttekabel røk: –Nordmenn flest tror det var en kjempeblekksprut

30 min · 22.09.2022

Administrerende direktør i IKT Norge, Øyvind Husby, gjester podkasten. Han forteller hvorfor Norge er cybermål nummer én i Europa, hvordan en russisk tråler seilte 32 ganger over fiberkabelen til Svalbard, og hvordan russerne kan slå ut hele den norske kraftforsyningen om de vil.

Denne episodens gjest er Øyvind Husby, Administrerende direktør, IKT Norge.

Programleder er Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge

#13 Testet passordene til 30.000 brukere i Bergen kommune: – Jeg tenkte det var kødd

26 min · 26.09.2022

Vinter2021, Sommer2022 og Bergen2020? Kjenner du igjen noen av disse passordene? IT-sikkerhetsansvarlig i Bergen kommune, André Granli, gjester podcasten for å fortelle om sjokket han fikk da han kjørte en rask passordspray på 30.000 brukere i Bergen kommune. Han forklarer også hvordan de fikk tatt raske grep for å få kontroll på situasjonen.

Denne episodens gjest er André Granli, IT-sikkerhetsansvarlig, Bergen Kommune

Programleder er Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge

#12 Er det bare cowboyer i it-sikkerhetsbransjen?

39 min · 8.00.2022

I Norge er det 600.000 SMB-bedrifter og disse står for om lag halvparten av all verdiskapning i landet vårt. NSM, NC3, Cyberforsvaret osv tar vare på den kritiske infrastrukturen og de 200+ største bedriftene i Norge. Men hvem er det som passer på it-sikkerheten for alle smb-bedriftene? Og hvordan kan de vite at en leverandør faktisk kan levere sikkerhetstjenestene de behøver? Det finnes nemlig ingen krav til formell utdannelse eller sertifiseringer for å utøve yrket.

Denne episodens gjester er Ola Lauten, Country manager, Trend Micro Norge og Christian Nordve, Customer Services Manager, Trend Micro Norge

Programleder er Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge

#11 Da Volue ble angrepet?

43 min · 25.08.2022

Volue har vært et foregangsselskap i hvordan man håndterer et it-angrep. Her får du hele historien bak, og erfaringene Volue har tatt med seg videre etter angrepet. Få også med deg CISO Brynjar Larssen-Aas sine beste tips til ledere og styrer når det kommer til it-sikkerhet.

Denne episodens gjest er Brynjar Larssen-Aas, CISO, Volue.

Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge

#10 Skolebarn og personvern - hvordan ivaretas dette??

44 min · 11.08.2022

Nå skal hundretusenvis av barn tilbake på skolen etter en lang sommerferie. Hvordan ivaretar vi deres personvern og rettigheter i en skole som digitaliseres mer og mer?

Denne episodens gjester er Tina Nordgarden, Rådgiver, Atea skole og Christian Sørbye Larsen, Prosjektleder, KS SkoleSec.

Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge

#9 Hva kan kommunene lære av hverandre?

29 min · 28.07.2022

I ukens episode får du et innblikk i hvordan Sandefjord kommune jobber med IT-sikkerhet. Her er vi innom temaer som zero trust, maskinlæring og hvordan erfaringer kan deles mellom norske kommuner.

Denne episodenes gjest er Sondre Andersen, IT sjef Sandefjord kommune

Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security, Atea Norge.

#8 Hvordan blir du best forberedt før et cyberangrep?

29 min · 13.07.2022

Ved bruk av kunstig intelligens og annen ny teknologi kan du forutse at et angrep kommer, og enten avverge det eller i det minste minimere skadene.

Denne episodens gjest er Hans-Henrik Merckoll, adm. direktør i IBM Norge.

Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security, Atea Norge.

#6 Det er pressens jobb å rope ulv!

33 min · 16.06.2022

Det farligste er å forsøke å skyve fra seg ansvar, da har man lett for å havne i en klassisk pressesituasjon. Men det å være åpen, ærlig og direkte kan være vondt hvis man ikke har tatt sitt ansvar i utgangspunktet.

Denne episodens gjest er Anders Løvøy, Ansvarlig redaktør Computerworld Norge.

Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge.

#5 24 trillioner signaler

33 min · 02.06.2022

Visste du at Microsoft analyserer ca. 24.000.000.000.000.000.000 signaler i døgnet? Eller omlag 183.000 eposter i sekundet for malware? Kommer det en sikkerhetsoppdatering bruker hackerne reversed engineering og benytter området oppdateringen dekker som et kart for å finne svakheter i systemet. I denne episoden får du 5 konkrete tips på hvordan du med enkle grep kan sikre dine data.

Denne episodens gjest er Ole Tom Seierstad, National Security Officer, Microsoft Norway.

Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge

#4 I Norden er vi kledelig naive

43 min · 19.05.2022

Sikkerhetskultur; hva er det, og hvorfor er det så viktig? En av styrkene til Norden er den effektiviteten vi får av tillitskulturen vår. Men nå som vi er nesten 100% digitale, eksponeres vi for hele verden. Så vi må riste av oss litt av den naiviteten. Toppledere er for lite opptatt av selv å forstå mulighetene, men også truslene ved digitalisering, og de er like viktige begge deler.

Denne episodens gjest er Steinar Sønsteby, CEO Atea ASA.

Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge

#3 Stortinget har ikke gode nok sikkerhetsrutiner

42 min · 05.05.2022

De fleste har fått med seg den manglende IT-sikkerheten i Kommune-Norge, men visste du at Stortinget også har fått varsel om gebyr for manglende IT-sikkerhet? Hva gjør dette med tilliten til myndighetene?

Denne episodens gjester er Janne Stang Dahl, Konstituert Direktør, Datatilsynet og Harald Torbjørnsen, Daglig Leder, KiNS.

Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge

#2 Sikkerhetsbransjens fargekoder?

23 min · 21.04.2022

Visste du at mange hackermiljøer er satt opp som helt vanlige bedrifter? De har egen HR-avdeling, lønnsforhandlinger og arbeidstider å forholde seg til. Lær mer om hvordan hackerne jobber og hvordan IT-sikkerhetsbransjen møter angrepene i andre episode av «Før alarmen går». 

Denne episodens gjester er Kristian Johansen, sikkerhetskonsulent i Atea og Joakim Kargaard, sikkerhetskonsulent i Atea. 

Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge

#1 Er det riktig å betale hackerne løsepenger? Og er det i det hele tatt lov?

35 min · 07.04.2022

Truslene blir stadig flere og angrepene mer alvorlige. Alle norske bedrifter, uavhengig av størrelse, er mulige mål for hackerne. Hva gjør du om det rammer deg? Denne episodens gjester er Arne Røed-Simonsen, Seniorrådgiver i Næringslivets Sikkerhetsråd, og Henrik Brandt, Nordic Cyber Lead i Crawford & Company.

Programleder er Thomas Tømmernes, Head of IT-Security Atea Norge

Trailer: Før alarmen går

1 min · 28.03.2022

Vi presenterer podkastserien «Før alarmen går» - laget av Atea Norge. Vi skal ta opp dagsaktuelle problemstillinger og løfte sikkerhetsutfordringer vi står overfor som samfunn. Vi gir deg læring, inspirasjon og caser - og konkrete tips til hva du kan gjøre for å være forberedt på cyberangrep og kriminell aktivitet.

Våre gjester er fageksperter som tar for seg ulike sider ved IT-sikkerhet - alt forklart på en folkelig måte. Programleder er Thomas Tømmernes.