2019-03-30

– Det er som narkotika for dem

Filosofiprofessor Einar Duenger Bøhn ved Universitetet i Agder (UiA) mener vi ikke helt har skjønt effekten smarttelefonen har på dagens barn og unge, og stiller spørsmål ved om markedet burde vært regulert.

Bilde: Daniel Jacobsen


I den nyeste episoden av tech-podcasten «Teknologi. Av og for mennesker», som lages av Oslo Business Forum og Atea, diskuterer Bøhn inntoget av teknologi som kunstig intelligens og maskinlæring med Tom Erik Mykjåland, daglig leder i Kristiansand-bedriften NextSport og podcast-programleder Christian Brosstad, kommunikasjonsdirektør i Atea.

Når samtalen penser inn på hvilke konsekvenser beslektede temaer som robotisering og automatisering har på en bedrift, og podcast-gjestene enes om at bedrifters mål ikke alltid bør være vekst, tar Bøhn et eksempel på et marked i eksplosiv vekst. 

Det kommer flere og flere app-tilbud og flere og flere varsler i hver av appene. Det er jo et tidstyveri uten like, spesielt blant barn og unge. De blir totalt avhengige av smarttelefonen. Det er som narkotika for dem, og de dras mot det hele tiden, sier Bøhn.

Han mener det vil bli interessant å se på det psykososiale perspektivet over tid og hva fremtidige langtidsstudier vil avdekke rundt hvordan dagens barn påvirkes «når de sitter på disse appene hele tiden». Ifølge Bøhn skyldes utviklingen konstant vekst i en teknologisk bransje «som er helt uregulert i praksis».

– Vi er litt der som med tobakk for 100 år siden, når «kidsa» røyket og ingen brydde seg om å regulere det fordi de var så rolige når de gjorde det. Så skjønte man jo etter hvert at det var ganske dårlig på lang sikt. Der er vi litt med sosiale medier og smarttelefonen, at vi ikke helt har skjønt effekten av det ennå. Så jeg håper barna og barnebarna mine kommer til å le av hvor uregulerte og uansvarlige vi var. Litt slik vi ler av de besteforeldrene våre som røyket i bilen, mens jeg lå i hattehylla, på vei til fjellet, sier Bøhn.