2018-04-12

- Se etter studier med innebygget praksis

15. april er ordinær søknadsfrist for studier i Samordna opptak. Partner Development Manager i Atea, Lise Sværi, deler sine råd unge som nå står ovenfor valg som vil forme deres fremtid.

Tine Venaas
Tine Venås Kjeldsen Rådgiver kommunikasjon og samfunnsansvar
Lise Sværi

Nylig slo en NHO-rapport «Nye jobber i Norge foran den digitale revolusjonen» fast at 136.000 jobber vil bli slukt av digitaliseringen i Norge innen fem år. Rapporten tar også for seg hvilke yrker det vil være størst behov for flere arbeidstakere til og hvilke som trolig vil bli overflødige.

Sværi er Partner Development Manager i Atea. Hun har tidligere jobbet mye med rekruttering og brenner derfor for å veilede og gi råd til ungdom som står overfor en karriere i arbeidslivet. Dessuten har Sværi en sterk oppfordring om å få flere jenter inn i tech.

– Hvilket råd vil du gi dagens unge som skal velge seg en utdanning?

– Husk at du ikke kan vite i dag hva du skal gjøre resten av livet, men du kan prøve å peile deg inn på et fagområde eller en bransje du synes er spennende. Dra på karrieremesser eller be om en snakk med lokalt næringsliv for å få et innblikk i forskjellige stillinger og bransjer og en bedre forståelse av hva man faktisk gjør i ulike yrker. Mulighetene for hva du kan gjøre er egentlig uendelige. Husk å være nysgjerrig på hva folk rundt deg jobber med – foreldrene dine, søsken, tanter, onkler eller andre – still alle de dumme spørsmålene.

”Husk at du ikke kan vite i dag hva du skal gjøre resten av livet, men du kan prøve å peile deg inn på et fagområde eller en bransje du synes er spennende.”

– Hva vet du nå, som du gjerne skulle visst før du begynte på studiene?

– At studiet jeg velger ikke er avgjørende for hva jeg skal jobbe med. Dette er viktig å vite, for det ligger mye press på unge om å velge riktig studie. Dersom du velger noe du brenner for og interesserer deg for vil du komme langt med det. Så handler det om å jobbe hardt og levere godt der du er – så kommer det flere muligheter din vei. Studiet handler vel så mye om å prøve og feile, lære å jobbe i team med folk du fungerer med (og ikke fungerer like godt med), lære å tenke kritisk og oppleve mestring i fellesskap.

Du kommer til å møte på så mange muligheter du ikke ante om både når du begynner å studere og i jobb. Du møter nye mennesker, får nye impulser og lærer om nye områder du kan jobbe med, som du ikke kjenner til i dag.

– Hva er det beste rådet du har fått og hvem ga det?

– Jeg har fått mange gode råd fra kloke mentorer opp gjennom. Jeg tror de alle kan summeres i at dersom du jobber hardt, er nysgjerrig, har det gøy og ønsker å lære noe nytt hver dag så vil du levere på ditt beste. Nettopp derfor det er så viktig å velge et studie du har en interesse for – da vil du oppleve mestring og være nysgjerrig og bli kjent med masse folk som utfordrer deg. Og så vil jeg komme med en liten shoutout til alle jenter der ute. For vi jenter kan være litt for redde for ikke å levere 100 prosent i alt vi gjør. Det må vi slutte å være så redde for. Jobb knallhardt og lever ditt beste så får du masse muligheter. Vi trenger flere flinke jenter som tør å satse inn i næringslivet – og innen tech spesielt. Vi jenter må tørre å ta litt mer plass, rekke hånda i været og bli med på prosjekter vi ikke nødvendigvis vet helt om vi kan levere 100 prosent på. Det er da du lærer mest! Dette gjelder også for gutta, men de er gjerne litt tøffere og tør å hoppe ut i ting de ikke vet helt utfallet av.

”Dersom du jobber hardt, er nysgjerrig, har det gøy og ønsker å lære noe nytt hver dag så vil du levere på ditt beste.”

– Slik du ser det, hvorfor kan din bransje være et spennende karrierevalg for ungdom som skal velge seg en utdanning og senere et yrke?

– Techbransjen er utrolig spennende om dagen. Det skjer så mye nytt på så mange fronter og de store globale selskapene blir utfordret av både mindre startups og nye, innovative selskaper som ser muligheter i markedet. Ny teknologi som kunstig intelligens, tingenes internett, roboter, blockchain og så videre, utfordrer hvordan vi jobber med IT i dag og hvor raskt kundene våre kan innovere. IT utgjør skjæringspunktet mellom samfunn, innovasjon og digitalisering i både offentlig og privat sektor. En jobb i IT-bransjen betyr ikke at du må ta en utdannelse innenfor IT, du kan jobbe med forretningsutvikling, salg og rådgivning også med bakgrunn i andre utdanninger, men du må ha en interesse for ny teknologi. Hvis jeg skulle valgt en utdannelse nå ville jeg valgt en som omfatter innovasjon, forståelse av tech og gjerne noe som gir praktisk erfaring. Se etter studier med innebygget praksis eller få deg en studiejobb ved siden av hvor du får innblikk i en bransje du synes er spennende.