2018-08-08

Hesteinteressen gjorde meg teknologinysgjerrig

– Når det oppstår tekniske problemer vil jeg finne ut av problemene selv, sier Åse Elle Holten (24). Hun har gått IKT-linjen og er nå lærling hos Atea i Finnmark.

Tine Venaas
Tine Venås Kjeldsen Rådgiver kommunikasjon og samfunnsansvar

– Som person er jeg glad i utfordringer. Det har jeg med meg fra hestesporten, hvor jeg tidligere var aktiv. Med digitalisering er det så mye nytt, men vi lever i en tid med stadig endring og dermed er det meste nytt for alle. Til tider kan selv de mest rutinerte seniorkonsulenter ta feil.

Fortell om veien din inn til tech?

– På fritiden ble det arrangert lokale ridestevner der jeg fikk mye ansvar for det tekniske. Interessen for tech vokste da jeg klarte å finne løsninger på de tekniske problemene som oppstod. Etter videregående hadde jeg ulike jobber, blant annet som nestleder i Gullkjeden. Det som gikk igjen var at dersom det var tekniske problemer ville jeg veldig gjerne finne ut av de. Jeg jobbet også som assistent for barn med funksjonshemninger, som for eksempel hadde vansker med å skrive. Her så jeg den positive innvirkningen som teknologi hadde i deres skolehverdag. Det var da jeg søkte opptak på IKT-linjen, som kun har tilgjengelig syv plasser her i Alta. Det har jeg ikke angret på.

”Mange tenker ofte at teknologi er komplisert, men ofte er det mindre vanskelig enn det ser ut til.  Som Pippi sier, «det har jeg aldri gjort før, så det kan jeg helt sikkert!»”

Hvorfor jobber du med teknologi?

– Det er en betydelig grunn til at jeg valgte IT-bransjen: IT er så stort at du trenger det i nesten enhver jobb i dag. Det er interessant; man ser fremover og det er en bransje i vekst. Det er jobber overalt i landet med mange muligheter. Digitalisering hjelper mange, blant annet i skolen og i omsorgstjenesten. Det er hele tiden noe nytt og spennende. 

Du sier du liker dingser og teknologi, trenger man kunne mye for å begynne på IKT-linjen?

– Jeg kunne ikke mye før jeg begynte på IKT-linjen. Jeg hadde ikke hørt om server for eksempel. Hadde kun satt opp hjemmesider og lignende, men aldri skrudd selv fysisk på maskiner. Allikevel gikk det bra. Noe av det første vi gikk gjennom var alt av komponenter og hvilken oppgave de har i maskinen. Lærerne var flinke til å lære oss å sette seg i kundens situasjon. De færreste kundene forstår det tekniske «språket», så vi lærte problemløsning på en måte kunden kunne forstå.

Vi tilegnet oss også kunnskap om blant annet salg, oppsett av servere og programmering. Det er et stort fag og mange forskjellige områder man kan fordype seg i, som for eksempel nettverk. Programmet var lagt opp slik at elevene skulle få smake litt på hva de har lyst til å gjøre.

”Det er fint å hjelpe kunder med å se hvordan teknologi kan gjøre hverdagen til det bedre. Kanskje jeg blir IT-rådgiver?”

Nå er du lærling i Atea, hvordan kom det til?

– Jeg var den eneste jenta i klassen. Da det begynte å nærme seg utplasseringsuke, var det to bedrifter som spesielt ønsket en jente, en av dem var Atea. Etter litt research syntes jeg Atea virket som den mest aktuelle for meg. Var utplassert her i to perioder i løpet av skoleåret, før jeg ble lærling i august 2017. Jeg er ferdig som lærling i 2019.

Hvordan ser en arbeidsdag ut for deg?

– Jeg jobber mye med klienter for kommunen, og elevmaskiner. Jeg har også ulike kundeoppdrag: Garantisaker, oppsett og feilsøking av maskiner og printere. Kundeansvar er en stor del av arbeidsdagen.

Og hva tenker du om fremtiden?

– Planen i første omgang er å lære vanvittig mye og sette meg mål på veien. Jeg har lyst til å lære mer om nettverk, det er en stor del av IT-hverdagen. Det er også mange flinke ansatte i Atea som er inspirerende. Fra tidligere har jeg hatt mye kundeansvar, og har vært glad i en slik type rolle. Det er fint å hjelpe kunder med å se hvordan teknologi kan gjøre hverdagen til det bedre. Kanskje jeg blir IT-rådgiver?

Har du et råd du vil dele til andre teknologinysgjerrige?

– Hvis du sikter mot IT-bransjen, bør du være en type som ser utfordringer der andre ser problemer, tenke nytt og selvfølgelig være interessert i teknologi.

Mange tenker ofte at teknologi er komplisert, men ofte er det mindre vanskelig enn det ser ut til.  Som Pippi sier, «det har jeg aldri gjort før, så det kan jeg helt sikkert!»