2018-07-06

Han sikrer dataen på Palmesus

– Mange tenker ikke på hvor utsatte store arrangementer med åpne nettverk kan være. Min jobb er å sørge for at deltakerne kan ha en flott festivalopplevelse uten å tenke på det som skjer i bakkant, sier Palmesus IT-sjef, John Aleksander Moen.

Tine Venås Kjeldsen Rådgiver kommunikasjon og samfunnsansvar

– Men sunt nettvett kommer vi selvfølgelig ikke utenom.

Til vanlig er John Aleksander Moen sjefskonsulent for nettverksløsninger i teknologibedriften Atea. På Palmesus tar han på seg IT-sjefshatten som frivillig. Når nærmere 40 000 deltagere møtes for Skandinavias største strandfestival, kombineres store musikkopplevelser, gode vennskap og minner. Åpne trådløse nettverk sikrer nettdekning når mange møtes, men gjør også at festivalen blir ekstra utsatt for ubudne, digitale gjester.

Trygg paraply

Hackere elsker festivaler og andre store møteplasser hvor de kan bryte seg inn via åpne nettverk og bruke dette for å utføre dataangrep mot folk flest. Dette gjør de ved for eksempel å ta kontroll over sosiale medier og andre personlige plattformer. Det er derfor viktig å ivareta IT-sikkerheten, slik at ugreie intensjoner holder seg unna. John Aleksander Moen, IT-sikkerhetsansvarlig på Palmesus, har noen gode råd til deg som festivaldeltaker slik at du forhåpentlig unngår å bli offer for dataangrep:

– Vær forsiktig! Får du advarsler på enheten din om at en tilkobling ikke er trygg, lukk siden umiddelbart. Ikke del brukernavn og passord med noen.

”Hackere elsker festivaler og andre store møteplasser hvor de kan bryte seg inn via åpne nettverk.”

– For folk flest er det en selvfølge at nettet bare skal fungere. IT-sikkerhetsaspektet er mitt ansvar, og noe deltakerne antar at blir ivaretatt. Eksempler på dette er at du kan dele festivalopplevelser på sosiale medier, shazame favorittartistene dine og kjøpe mat og andre ting når du er der i trygge omgivelser.

Kardemommeloven på nett

Moen er likevel mest opptatt av at deltakerne selv oppfører seg pent med hverandre. Mange opplever at årets partykveld ikke ble så storartet når deling av bilder og video går over styr. Moen oppmuntrer deltagerne til å bruke Kardemommeloven også på festival.

– Bruk mobilen til å dele gode opplevelser og å avtale fysiske møteplasser. Ser du noen som ikke oppfører seg, si fra til vakter, de er der for å passe på.

” – Trygge dataservere og nettverk er avgjørende på alle store arrangementer.”

 – Trygge dataservere og nettverk er avgjørende på alle store arrangementer, Palmesus er intet unntak. Men sunt nettvett kommer vi heller ikke utenom.  Tenk over hva som er nødvendig å kringkaste på nettet og vær varsom med hvilke bilder som legges ut – og vær snille med hverandre selvfølgelig, sier Moen.