2016-06-22

Gjør Norge mer trådløst

Bli bedre kjent med en av Norges fremste spydspisser innenfor trådløs teknologi, John Aleksander Moen, som for tiden forbereder en av de heftigste sertifiseringene en kan oppdrive i bransjen.

Terje Mathisen
Terje Mathisen Markedssjef i Region Sør

- John, du jobber tidlig og sent som Sjefskonsulent innenfor trådløs kommunikasjon. I tillegg er du flypilot (!), tobarnsfar og forbereder en CCIE-sertifisering. Hvordan i all verden får du de 24 timene til å gå i hop?

Jeg liker å ha det hektisk rundt meg, og ha noe å gjøre til enhver tid. Det å i tillegg kunne jobbe med ”hobbyen”-sin er hvert fall ikke noe som motiverer meg mindre. Som konsulent i Atea jobber man for kundene, og dette innebærer også å være der kundene er. Dette innebærer også endel reising for å være tilstede der og når dette kreves. Det å inneha flysertifikat er i hvert fall ikke noen ulempe – jeg har faktisk brukt fly ut på kundeoppdrag flere ganger.

- La oss dvele litt med at du er pilot på fritiden.

Jeg har alltid vært svært interessert i fly og luftfart. I 2004 kontaktet jeg en lokal flyklubb og startet pilotdrømmen. Jeg fullførte først Mikroflybevis, og senere i 2013 tok ut privatflygersertifikat, også kalt PPL-A. Dette er en hobby jeg setter meget høyt, og som jeg også ser kommer meget godt med i jobb når været tillater det.

-  Hvorfor ble det konsulent i IT-bransjen og ikke pilot i et kommersielt selskap?

Som 17-åring bestemte jeg meg for å ta Nettverksadministrator-studiet ved Næringsakademiet, som ga meg et solid fundament å bygge videre på. Dette ble starten på min karriere i IT-bransjen, alt annet var liksom uaktuelt.

Hvorfor jeg ikke ble pilot? Utdanningen som skal til for å få kommersielle papirer er meget kostbar (1 MNOK), og slik det er i dag er det svært vanskelig å få jobb etter endt utdanning. Bransjen har overflod av ferdig utdannede flyvere som ikke får jobb på grunn av manglende erfaring, og som i dag arbeider i andre yrker for å livnære seg. Så for meg var valget meget enkelt. Uansett om jeg hadde valgt å gå den andre veien hadde jeg nok drevet med trådløs kommunikasjon på fritiden uansett.

 

- Du er svært høyt sertifisert innenfor trådløs teknologi, og holder i disse dager på å forberede CCIE Wireless-lab. Fortell oss hva dette innebærer.

Etterhvert som trådløsteknologien begynte å ta av på midten av 2000-tallet, skjønte jeg at dette hadde et meget stort potensiale. Man begynte å se konturene av at mer og mer ble skybasert; datasentre, tjenester, lagring, kontorstøttesystemer mm., og at dette ville sette enda mer fokus på infrastrukturen og sikringen av denne. Dette avgjorde at jeg bestemte meg for å bygge opp kompetanse på nettopp dette. Og ja, det er riktig at jeg er i ferd med å forberede meg til CCIE Wireless-lab (Cisco Certified Internetwork Expert). Sertifiseringen er det høyeste en kan oppnå i Cisco-systemet, og er svært anerkjent i hele verden. Kun et fåtall personer i Norden har sertifiseringen. Bak den teoretiske delen ligger det 10 års erfaring som ligger til grunn. I tillegg beregnes omkring ett år med intens forberedelse og lesing. Den skriftlige eksamen har jeg allerede bestått. Laben gjenstår, og denne er definitivt det tøffeste nåløyet. Testen har varighet på rundt 8 timer, og har en strykprosent på vanvittige 80-90%. Det er kun 4 byer i verden en kan gjennomføre testen. Jeg har planer om å gjennomføre den i Brussel i løpet av 2016.

- Setter du deg bak spakene og tar flyet ned?

Nei, da sitter jeg nok småspent i et kommersielt flysete og forbereder det aller siste. CCIE-sertifiseringen er et høyst personlig mål for meg, og jeg er glad for at Atea gir meg den friheten som kreves, siden satsingen krever både interesse, dedikasjon og ikke minst motivasjon.

- Tilbake til hverdagen. Ta oss gjennom en helt vanlig onsdag i Johns liv. Hvordan er dagen din på jobb?

Dagen starter som oftest med gjennomgang av e-post, gjennomgang av kalender, før utreise til kundebesøk typisk bestående av oppstartsmøte eller tilsvarende før arbeidet starter. Et typisk oppdrag kan være dekningsanalyse og planlegging av WiFi i ulike typer bygningsmasse, spektrum-analyse, design og implementering av sikkerhet og «Bring Your Own Device»-løsninger relatert til WiFi, optimalisering av eksisterende WiFi-løsninger, konfigurasjonsgjennomgang av eksisterende løsninger eller rådgivning. Med andre ord veldig variert.

- Når det gjelder kommunikasjon, hører vi nå oftere om «Smart Cities». Hvor ligger potensialet i denne utviklingen, og hvordan vil det hjelpe oss som innbyggere?

Smart Cities dreier seg hovedsakelig om hvordan urbane infrastrukturløsninger - gjerne trådløse -  legger til rette for smart utveksling av big data. I England får man for eksempel redusert årspremie på helseforsikringen dersom man inngår en avtale med forsikringsselskapet mot å utveksle informasjon om aktivitetsnivå fra smartklokker og sensorer i mobiltelefon. Utviklingen går veldig fort på dette området, hvem hadde vel trodd at baderomsvekten skulle trenge nettverksaksess for 10 år siden?

Dersom man ser dette i et større perspektiv kan en eksempelvis tenke seg at byene kunne hentet ut informasjon fra luftkvalitetssensorer for å for eksempel kunne tilby redusert pris på kollektivtransport på dager hvor det er høy forurensning. Eller hva om kommunene kunne effektivisert renovasjonsprosessene ved å måle fyllingsgrad av containere og søppelbøtter før de sendte renovasjonsbiler ut for å tømme halvfulle bøtter? Potensialet er mildt sagt enormt.

- Ser du noen betenkeligheter med denne utviklingen?

Smart Cities kan ikke bare være smarte, de er også nødt å være sikre! Som i alle andre IT-kommunikasjonsløsninger hvor data utveksles må man ikke bare tenke funksjonalitet, men også sikkerhet og kryptering.

- For de som kjenner deg, er du kjent som en svært hjelpsom og omgjengelig og person. Du ble nylig kåret til Kvartalets Medarbeider hos Atea Kristiansand. Det virker som om arbeidsmiljøet betyr mye for deg?

Det var en stor ære for meg å motta prisen som kvartalets medarbeider. The Place To Be skal være The Place To Be for alle i Atea, enten det er kunder, ansatte, aksjonærer eller partnere.

- Helt til slutt, John – hva gjør deg motivert?

Jeg blir særdeles motivert når jeg får delt min kunnskap med andre. Enten det er i form av å jobbe med løsninger sammen med kunder, eller å dele kunnskap som bidrar til økt engasjement internt i Atea.

- Atea bygger Norge med IT. Hvordan bidrar du?

Jeg føler jeg bidrar med å gjøre Norge mer trådløs!