Tilbake til Nyhetsarkiv
Nyhet2018-09-24

Skaper TeknoLab på Teknisk Museum

– Dagens barn og unge skal ikke bare bli i stand til å bruke digitale verktøy og henge med på utviklingen, de skal selv lede den. Da må de både lære å se nye muligheter og løsninger ved hjelp av teknologi, og opparbeide seg god digital dømmekraft, sier kunnskapsminister, Jan Tore Sanner.

Det er storstilt feiring, med besøk fra spesielt utvalgte unge talenter, programmert Micro Bit-konsert av Captain Credible og høy Mozellføring. Selveste Kunnskapsministeren Jan Tore Sanner er tilstede for å ta i mot minnepinnen som markerer åpningen for Teknisk Museums nye skaperverksted, TeknoLab.

Med teknologi som premissgiver har museet vært en viktig kunnskapsformidler og brobygger på tvers av fagfelt i flere tiår. Nå viderefører skaperverkstedet tradisjonen med moderne produktdesign, programmering og makerspace både for skoleklasser og til læreopplæring for utdanningspedagoger. Kort sagt: en digital sløydsal.

Veien til kunnskap

– Vi gleder oss til å ta rommet i bruk i undervisning, Talentsenteret og til helge- og ferietilbud til våre besøkende. Skaperverkets fanesak er å trigge videre læringslys, fortsetter prosjektleder for TeknoLab, Jon Haavie:

– Vi har stor tro på at kreativ lek med programmering og teknologi er veien til engasjement, skaperglede og kunnskap. På den måten vil vi kunne bidra til å øke interessen for realfag, matematikk, programmering og vitenskap. Vi håper den blir til inspirasjon til andre skoler som ønsker å etablere sitt eget skaperverksted.

Visker ut det digitale klasseskillet

Skaperverkstedet er laget i samarbeid med Teknisk Museum, Atea og Apple og vil være en del av den digitale skolesekken. Administrerende direktør i Atea, Michael Jacobs sier at Atea ser behovet for at lignende initiativer også blir tilgjengelig i flere deler av landet, for eksempel gjennom Vitensentrene:

– Nettopp fordi barn ikke lar seg begrense av etablerte sannheter, tør de der våre voksne hoder stopper. Nettopp de ferdighetene barna lærer her er ferdigheter som dagens næringsliv skriker etter. Skaperverkstedet på Teknisk Museum gir barna en utvidet verktøykasse, sier administrerende direktør i Atea, Michael Jacobs.

Han tror tilbudet blir en viktig brikke for å ruste unge for en digital fremtid gjennom nyskaping som inspirerer elevenes nysgjerrighet og innovasjonskompetanse.
 
– TeknoLab skal bidra til å demokratisere digitaliseringsprosessen ved å være tilgjengelig for alle barn og gi teknologiopplæring til pedagoger. Vi vil viske ut det digitale klasseskillet ved å gjøre teknologien mer tilgjengelig, avslutter Jacobs.

Om TeknoLab
  • Skaperverkstedet TeknoLab er fremtidens digitale sløydsal, og skal brukes til å inspirere elever og lærere i hele Norge. Elever fra 5. klasse og oppover jobbe med programmering, elektronikk og digital fabrikasjon, ved bruk av 3D-modellering og 3D-printing
  • Tilbudet passer inn i rammene for Den teknologiske skolesekken og er allerede tilpasset læreplanen som lanseres i 2020. Som en del av tilbudet vil Skaperverktstedet tilby undervisningsopplæring for pedagoger. Lærere som ønsker å gå på kurset, kan søke om støtte via Den teknologiske skolesekken.
  • Skaperverkstedet er et samarbeid mellom Teknisk Museum, Atea og Apple.
  • Mer informasjon om vårt tilbud finner dere på våre nettsider.

 

Atea.no oppfattes bedre hvis du oppdaterer nettleseren din. Her finner du en ny versjon av Internet Explorer