06-03-2024

Det er bærekraftig å velge kvalitet på videomøter

Mange virksomheter undervurderer viktigheten av godt teknisk utstyr til videomøter, mener Terje Olsen i Cisco.

Terje Olsen, Cisco

– Det sløses bort altfor mye tid på grunn av teknologisk plunder i videomøter. Det er lett å si at det er deltagernes feil, men det kan du ikke skylde på. Utstyret må være enkelt å bruke og gi god kvalitet på møteopplevelsen, sier Terje Olsen, salgssjef for samhandlingsløsninger i Cisco Norge.

Han har jobbet med samhandlingsteknologi og videokonferanse i over 15 år. De siste årene har tjenestene og det teknologiske utstyret utviklet seg i rekordfart. Likevel er det sjelden at videomøter går helt knirkefritt.

Les guiden vår: Den gode digitale arbeidsplassen.

Kostbar sløsing med tid

Du har garantert hørt disse utsagnene:

«Hører dere meg nå?»

«Ser dere presentasjonen min?»

«Du er på mute …»

– Det sies at det tar mellom fem og ti minutter før et videomøte kommer ordentlig i gang. Ofte er dette på grunn av teknisk krøll, eller at den ansatte ikke forstår hvordan hen kobler seg på, sier Olsen.

– Finner du frem kalkulatoren, er det lett å regne seg frem til hva denne dødtiden kan koste for virksomheten din. Det kan fort bli dyrt og lite bærekraftig å velge feil utstyr, som må byttes ut etter kort tid, sier han.

”Du skal kunne gå inn i et møterom, trykke på en grønn knapp og være i gang. Det skal bare virke.”

— Terje Olsen, Cisco Norge

Videomøter skal bare virke

Men hvorfor er det sånn, når teknologien har kommet så langt?

– Det er rett og slett for lite kunnskap på dette området blant mange virksomheter. Mange tror det bare er å sette opp et lite webkamera, og så vipps har man et videokonferanserom. Men det fungerer som regel dårlig, sier han.

Mange virksomheter tar nå kontakt fordi de innser at det de har installert før og under pandemien, ikke holder mål. Tall fra Cisco viser at ni av ti møter har digitale deltagere i dag.

– Det er viktig å tenke helhet og kvalitet. Du skal kunne gå inn i et møterom, trykke på en grønn knapp og være i gang. Opplevelsen må være god og lik fra gang til gang, og fra møterom til møterom. Ansatte skal slippe å tenke på hvilken møteplattform som er i bruk, om denne støtter antall deltakere i møtet eller om den har alle nødvendige funksjoner. Det skal bare virke, sier Olsen.

Dette er fagkunnskap, understreker han. Har du ikke denne kompetansen internt i virksomheten, vil du få stort utbytte av å samarbeide med aktører som er eksperter på møteromsløsninger.

– Det er dette vi jobber sammen med Atea om hver dag. Å skape gode løsninger, tilpasset hver virksomhet og hvert enkelt møterom. Mer intuitive, stabile og gode løsninger kan bidra til en mer effektiv arbeidshverdag for dine ansatte, noe som vil gjøre bedriften mer produktiv og lønnsom, sier Olsen.

– Ambisjonen vår er at det skal være like bra – om ikke bedre – å delta i møter digitalt. For de ansatte skal det oppleves enkelt. Automatiserte kamera, mikrofoner og teknikk skal bare fungere, avslutter han.

Bruker milliarder på utvikling av teknologi

Cisco er verdensledende innen videokonferanseteknologi og bruker milliarder av kroner på forskning og utvikling. Det amerikanske selskapet har rundt 500 ansatte i Norge, og samhandlingsløsningene er i hovedsak utviklet på Lysaker utenfor Oslo.

Her er noen av de mest spennende nyvinningene:

Avansert kamerateknologi

– 80 prosent av det vi kommuniserer i møter er non-verbalt. Derfor er det viktig å se ansiktet til hverandre på en naturlig og god måte. For å få til det må vi ha gode kameraer med smarte funksjoner. For halvannet år siden lanserte vi Frames, en teknologi som gjør at alle møtedeltakere blir klippet ut og vist frem på skjermen – uavhengig av om de sitter hjemme eller i et møterom med flere andre. Du bygger bedriftskultur og gode relasjoner når alle har på kameraet og man ser hverandre på en god måte, sier Olsen.

Smarte mikrofoner

– Dårlig lyd er kanskje det som irriterer folk mest. I et møterom kan det være vanskelig å fange lyd fra alle. Spesielt om det er en del støy i og utenfor rommet. Vår teknologi gjenkjenner og prioriterer lyd fra der folk befinner seg, og vi fjerner lyd som ikke er relevant for dialogen. Det kan for eksempel være at to kolleger hvisker i bakgrunnen, mens du skal presentere fra samme rom. Eller at naboen borer i murveggen fra leiligheten ved siden av, akkurat når du har ordet fra hjemmekontoret.

Kunstig intelligens forbedrer lydopplevelsen

– Se for deg Dagsrevyen og at programlederen prater med korrespondenten i USA. I den dialogen ligger det en forsinkelse, fordi TV-signalene sendes over lange avstander og gjerne med datapakketap på veien. En slik forsinkelse er utrolig ødeleggende for dynamikken i samtalen. Vi har brukt kunstig intelligens til å forbedre lydopplevelsen, slik at dine ansatte ikke opplever denne forsinkelsen lenger, sier han.

En bro til ulike plattformer

– Det finnes veldig mange ulike plattformer for digitale møter. Microsoft Teams, Cisco Webex, Google Meet, Zoom og så videre. Men for brukerne skal plattform være irrelevant. Vi lager broen som gjør at du kan benytte møterommet på en enkel måte og med god kvalitet, uavhengig av hvilken plattform møtet arrangeres på.

Cisco logo