11-03-2024

Bærekraftig arbeidsplass

– Å få en brukt PC er et kvalitetsstempel for virksomheten. Norge er i verdenstoppen når det gjelder bruk og kast av IT-utstyr. Jørgen Sundgot i Atea mener det må en holdningsendring til.

Jørgen Sundgot, Atea

Hvis du tar en liten rydderunde i kontorlokalene dine og sjekker hyller og skap, finner du garantert mange brukte datamaskiner. Overalt i Norge ligger det utstyr som enten burde vært brukt på nytt eller gjenvunnet.

Én milliard kroner er den anslåtte salgsverdien av dette utstyret. Likevel ligger det bare og støver ned. Hvorfor?

– Det korte svaret er at altfor få virksomheter har gode, brukervennlige ordninger for hvordan de skal håndtere bedriftens IT-utstyr, sier Sundgot.

Les guiden vår: Den gode digitale arbeidsplassen.

Arbeidsverktøyet bør leve lenger enn i dag

Han er ansvarlig for tjenesten livssyklushåndtering i Atea, noe som innebærer at det er Sundgot og hans kolleger som skal finne ut hvordan denne utfordringen kan løses.

– Trenden er at stadig flere ønsker en partner som kan håndtere hele livsløpet til IT-utstyret, og det er det vi i Atea tilbyr, sier Sundgot.

Gjennomsnittlig levetid for en PC er tre til fem år, men det hører til sjeldenhetene at en maskin blir brukt så lenge. Atea jobber for å forlenge levetiden, både ved å legge til rette for at maskiner skal kunne ombrukes internt i egen virksomhet og at de kan gjenbrukes av andre.

”Altfor få virksomheter har gode, brukervennlige ordninger for hvordan de skal håndtere bedriftens IT-utstyr.”

— Jørgen Sundgot, ansvarlig for livssyklushåndtering i Atea

Må skje en holdningsendring

– I Norge er vi litt bortskjemte. Vi forventer å få det beste og nyeste. Men det er de færreste av oss som faktisk trenger det, sier han – og fortsetter:

– Det må skje en holdningsendring. Ansatte må akseptere å få en brukt PC. Egentlig burde dette være et kvalitetsstempel. En virksomhet som gir de ansatte brukte datamaskiner, er en virksomhet som tar klima og bærekraft på alvor, mener Sundgot.

Han opplever at mange bedrifter er i overkant opptatt av innkjøpsprisen, i stedet for å se på kostnadene gjennom hele levetiden. En stor del av kostnadsbildet handler om hvor godt utstyret fungerer, og hvor mye eller lite tid det tilbringer på service.

Gjennom å få på plass gode interne rutiner og løsninger for livssyklushåndtering, kan du både få bedre totaløkonomi og gjøre hverdagen enklere for de ansatte – og få bedre sikkerhet med på kjøpet.

Velg lang holdbarhet for en bærekraftig arbeidsplass

– Kjøper du en kraftig maskin, koster denne kanskje 50 prosent mer enn alternativet. Men hvis du kan bruke den dobbelt så lenge, er det et regnestykke som slår positivt ut, sier Sundgot.

Når vi også vet at 95 prosent av miljøbelastningen knyttet til en PC kan spores tilbake til selve produksjonen, er dette et godt argument for å velge utstyr som historisk sett har lang holdbarhet.

– Klima- og bærekraftsmessig må vi helt klart jobbe for å bruke utstyret vårt lenger, men det har også flere andre oppsider for virksomheten. Og det ønsker vi å legge til rette for, sier Sundgot.