20-02-2024

Er AI helsesektorens nye superkrefter?

Hverdagssamtalen vår om kunstig intelligens handler mye om bruk av AI-løsninger som gjør mer eller mindre nyttige ting som f.eks. AI-generering av bilder, video og lyd. Men hva med AI som kan bidra til å redde liv og gi oss bedre helsehjelp?

video

I denne episoden dykker vi ned i bruk av AI innenfor helsesektoren. Vi ser både på mulighetene og hvilke utfordringer som ligger foran oss.

Kortversjonen
Oppsummeringen er laget av JoJo og ChatGPT, og kvalitetssikret av redaksjonen i Atea.
  • AI i helse: AI kan redusere feil, forbedre diagnostikk og behandling, og hjelpe helsepersonell til å bli mer effektive i sitt arbeid. Et praktisk eksempel er bruk av AI i diagnostikk, som analyse av røntgenbilder for å oppdage benbrudd, noe som har redusert ventetider betydelig.
  • Etiske hensyn: Diskusjonen berører også utfordringer som datarepresentativitet, algoritmisk diskriminering, og ansvarsfordeling ved feil.
  • Fremtidsutsikter: Det er et sterkt ønske om å utvide bruken av AI i helsevesenet, inkludert for administrasjon og journalføring, og en forhåpning om at AI kan bidra til mer skreddersydde behandlinger gjennom presisjonsmedisin.
  • Personvern og datasikkerhet: Det understrekes viktigheten av å beskytte pasientdata når AI-systemer trenes og brukes, med eksempler på tiltak for å ivareta personvernet.
  • Samarbeid: Behov for å få til et godt samarbeid mellom teknologer, helsepersonell og pasienter for å sikre at AI-løsninger møter reelle behov og er etisk forsvarlige.
  • Tilgjengelighet og inkludering: Diskusjon om hvordan AI kan gjøre helsehjelp mer tilgjengelig for underrepresenterte grupper, men også risikoen for skjevheter hvis ikke datasettene er inkluderende.
  • Regulering og standardisering: Behovet for klare retningslinjer og standarder for utvikling og implementering av AI i helsevesenet, for å sikre kvalitet og tillit.
  • Pasientdeltakelse og informert samtykke: Vektlegging av pasientens rolle i beslutningsprosesser når det gjelder bruk av AI i deres behandling, inkludert viktigheten av informert samtykke.
  • Gjestene delte også sine drømmer for fremtiden, inkludert ønsket om å implementere flere AI-løsninger som kan hjelpe til med å forbedre pasientbehandlingen og effektivisere helsevesenet.

Gjestene

Ukens gjester er Rune Simensen, direktør for teknologi og e-helse i Helse Sør-Øst, og Ishita Barua, lege med doktorgrad i kunstig intelligens, medisinsk direktør i Livv Health og forfatter av boken «Kunstig intelligens redder liv». Hun er også kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

 

LYTT HER 👇