23-11-2023

Du trenger en digital munnskjenk

I gamle dager, ja helt tilbake til antikken, var det både en viktig og ærefull oppgave å inneha rollen og oppgavene som munnskjenk. Det var gjerne en embetsmannstittel ved et hoff som kunne følge generasjoner. Men trenger du en munnskjenk også i dag?

Thomas Tømmernes
Thomas Tømmernes
Leder for IT-sikkerhet
Thomas Tømmernes

En munnskjenks oppgave var både å sørge for at kongen eller fyrsten de jobbet for hadde mat og drikke, men også å kvalitetssikre innholdet og sørge for at arbeidsgiveren ikke ble forgiftet eller forsøkt forgiftet. En oppgave som var både ærefull og farlig og gjerne ble utført av en av hoffets mest betrodde. Er det kanskje her utrykket «å ta en for laget» kommer ifra?

Er munnskjenkens tid forbi?

Nå er det heldigvis sjeldent vi i dagens samfunn hører om offentlige personer som har blitt forgiftet med overlegg. De fleste land i verden har også regler om kvalitetssikring av mat- og drikkevarer, så heldigvis er munnskjenkerens tid forbi. Eller er den det?

Du er kanskje ikke klar over det, men du trenger faktisk en slags digital munnskjenk den dag i dag. Mange av oss har det allerede uten å vite om det selv.

Privatpersoner mer utsatt

Det går knapt en dag uten at media skriver om digitale hendelser der hackere har kommet seg inn hos både offentlige og private virksomheter, store som små. Det har også blitt mer og mer vanlig at privatpersoner opplever slike angrep og blir utsatt for svindel og utpressing, eller har blitt frastjålet bilder, penger og identitet. Tallene viser at over en million nordmenn har vært utsatt for digital svindel eller identitetstyver, skriver Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

De aller fleste av disse hendelsene starter på samme måte. Noen har fått en e-post, klikket på en lenke, lastet ned noe de ikke skulle, eller delt personlig informasjon med feil folk. Uten å være klar over det, har man lastet ned ondsinnet kode på mobil, nettbrett, Mac eller PC. Sagt med andre ord, man har fått i seg mat som er giftig og blir syk eller forgiftet.

Spam blir luket bort

Spam er et ord de fleste kjenner til. Uønsket e-post eller reklame som du blir bombardert med av folk som vil selge deg produkter eller tjenester du egentlig ikke vil ha, eller som prøver å lure deg til å klikke på useriøse og skumle lenker.

Det du kanskje ikke har tenkt over, er at mengden spam du ser i mailboksen din henger sammen med hvor effektiv din «digitale munnskjenk» er. Dette er det vi på godt norsk kaller spamfilter, som sjekker både avsender og innhold før det leveres i innboksen din. Som en god munnskjenk ville gjort med mat og drikke, så luker denne tjenesten bort det meste av uønskede eller farlige e-poster

Dagens digitale munnskjenker

Et spamfilter er bare et eksempel på dagens digitale munnskjenker. De kommer i mange former og fasonger, og med mange forskjellige graderinger av sikkerhet. Mailer med lenker, blir for eksempel aktivert i lukkede miljøer for å se hva de forsøker åpne eller laste ned på maskinen din før du får tilgang til dem.

Dette for å forhindre at du blir kompromittert av hackere.  Ingen systemer er imidlertid ufeilbarlige, og skurkene finner stadig nye måter å snike seg forbi munnskjenken og forgifte maten eller drikken (e-posten) din. Det er derfor viktig å sørge for at alle programmer er oppdaterte, sånn at de tar høyde for det siste innen datasvindel.

Ditt eget ansvar

Det er ditt ansvar å påse at du har all anbefalt sikkerhet påskrudd, enten du er en privat bruker eller som en del av en større virksomhet. Er du del av en større virksomhet, så har du forhåpentligvis tilgang til en it-ansvarlig som kan fortelle deg hva du bør ha av IT-sikkerhet for å være trygg. Du har kanskje merket at det renner inn mer spam på din private e-post, enn på jobben?

Du mottar sannsynligvis fem ganger så mye e-post som det du ser i innboksen din, men disse er filtrert bort på forhånd – som en god munnskjenk ville gjort med mat og drikke som ikke var trygg

Med forholdsvis enkle grep, og ved bruk av en digital munnskjenk, står du nå fritt til å kunne gjøre det du vi på enheten din, uten å bekymre deg for å bli forgiftet, syk eller frastjålet noe.

Inntil skrivelysten tar meg igjen følger jeg med på dagsferske it-sikkerhetsnyheter på Norges største Facebook gruppe om It-sikkerhet. Der ekspertene konkurrerer om å være tidligst ute med siste nytt og gi gode råd.