23-08-2023

Derfor bør du leie VMware-lisenser

Du betaler mer riktig over tid, og for det du faktisk bruker.  På tampen av 2022 annonserte VMware nye lisenstilbud bedre tilpasset en SaaS-verden.

Henrik Olerud, VMware spesialist

– Endringen fra VMware er i tråd med hva mange andre produsenter har gjort. Der du før kjøpte perpetual-lisenser med support, kan du nå leie lisensene. Det betyr at du slipper høye oppstartskostnader og tar kosten over driften fordelt på ett, tre eller fem år, sier Henrik Olerud.

Han er Ateas fremste ekspert på VMware-lisensiering og hjelper kunder over hele Norge med innsikten til å ta mer fornuftige lisens-valg.

Fleksibilitet er det viktigste stikkordet for lisensmodellen som er skreddersydd en multisky-verden.

– Du forplikter deg på et grunn-nivå som er tilpasset datasenteret ditt. Om du skulle ha behov for å utvide eller raskt spinne opp flere virtuelle maskiner kan du legge til flere kjernelisenser kun når du trenger det, sier han.

Starter på 16 kjerner 

Det er enkelt for kundene å oppgradere lisensene, og Olerud har gode råd på veien.  

– Kundene kan styre hele miljøet sitt som tjenester, og for mange er det nå enklere å komme i gang med ny, innovativ teknologi, sier Olerud. 

Den store forskjellen handler om kjernelisenser. Der du før betalte for CPU/socket-lisenser, er kjernelisensiering mer i tråd med dagens bransjestandard. Kundene slipper å betale for CPU-lisenser på opptil 32 kjerner. Nå forplikter du deg bare til 16 kjerner.  

– Det vil oppleves som en stor fordel for de som har miljø på mellom 16 og 28 kjerner. De slipper å betale for lisenser til kraftigere maskiner enn hva de faktisk har, sier Olerud.  

Med kjernelisensering behøver du derfor ikke å lisens-optimalisere hardwareinnkjøpene lenger, og mulighetene er de samme for både on-prem og eksterne skymiljø.  

Vi har Nordens største fagmiljø på VMware – se hvordan vi kan bistå din bedrift.

En «no-brainer» for nye VMware-miljø 

Olerud merker stor interesse for den nye lisensmodellen. Mange søker informasjon om hvilken lisensvei som er mest riktig i fremtiden. 

– De som har gamle lisenser kan enkelt konvertere når de er klare for det, og du får en rekke smarte nye funksjoner som kommer med leielisensene.  

For nye kunder er leielisenser den åpenbare veien å gå fordi det er denne veien VMware utvikler seg. Leielisenser vil lønne seg for nye kunder, eller når en eksisterende kunde skal utvide datasenteret sitt. 

Med leielisensene kan vCentere kobles til en skyportal der du har full oversikt over VMware-miljøet.  

– VMware legger ned store utviklingsressurser i å koble på skytjenester på denne nettportalen, og det vil komme mange spennende nye og nyttige funksjoner, sier Olerud. 

Med leielisenser kan du ha et ubegrenset antall vCentere. Det er særlig gunstig om en har miljø med mange vCentere i forhold til antall CPU-er.  

– I tillegg kan du spinne opp Kubernetes-klynger on-prem som gir utviklere tilgang til dedikerte test- og utviklingsmiljø. Ved at dette kjøres i eget datasenter, får en med seg alle fordelene med compliance og sikkerhet, pluss at utviklerne kan teste ut nye funksjoner med ekte data fra bedriften, sier han.  

Det gir rask utviklingstakt, mindre intern friksjon og kort vei til markedet for nye tjenester og apper.