2018-12-19

Konsulenten:– Være ydmyk, og lær noe nytt hver dag

Det er tusen konsulenter i Atea. Hva gjør de og hvordan blir man egentlig en konsulent? Bli bedre kjent med seniorkonsulent Andreas Marqvardsen.

Tine Venaas
Tine Venås Kjeldsen Rådgiver kommunikasjon og samfunnsansvar

Utdanning og (relevant) yrkesbakgrunn:
Jeg har lærerutdannelse fra Høgskolen i Østfold, men jeg har aldri jobbet som lærer. Etter endt utdannelse i 2007 gikk jeg rett inn i Norsk Data Senter (NDS). Som konsulent rettet jeg meg her tidlig inn på virtualisering som fagfelt.

Før jeg kom til Atea var jeg også en kort tur innom Technet Consulting og Dell EMC.

Hva kreves av ferdigheter eller egenskaper for å få og trives i denne jobben?

For å kunne trives som konsulent må du være sosial og forberedt på å være mange steder i løpet av en arbeidsuke. Du må like forandring og utfordringer.

Å beherske faget er veldig viktig. Det holder ikke alltid å kunne detaljer ned i bits and bytes, men forstå hva en jobber med, hvordan det virker og hva en står ovenfor. Du må kunne sette seg inn i nye situasjoner og se det «hele bildet».  

Alt henger sammen. For å lykkes som konsulent så må man ha interessen for faget, teknologien og evnen til å følge med i dens utvikling – se hvilke muligheter det gir en selv, hvordan tilpasse seg endringen slik at en kan bidra hele veien og fortsatt være relevant.

Det er viktig å være ydmyk, og man lærer noe nytt hver dag. Å stå foran en forsamling med mange dyktige mennesker, tegne og forklare, og gjøre seg forstått er vesentlig. Da må man også prøve å «lese» forsamlingen slik at man kan legge seg på et nivå hvor man får med seg alle.

En god miks for meg er en fordeling av å jobbe med løsningene og presentere løsningene.

Etter å ha jobbet som konsulent i mange år ville jeg prøve noe nytt, fortsatt innenfor samme bransje, hvor jeg ikke var så mye «hands on» lenger. Men det ble litt for stor avstand fra å jobbe direkte med løsningene eller sette de opp til å bare «snakke» om de. Derfor ville jeg tilbake til konsulenttilværelsen igjen. Jeg ville da til et selskap som var godt etablert, med stor slagkraft i Norden. Atea var jeg godt kjent med som konkurrent, men nå ville jeg prøve å jobbe for Norges største IT-infrastruktur bedrift.

Hvordan holder du deg oppdatert innen bransjen?
For å holde seg oppdatert må man være aktiv på sosiale medier, abonnere på de relevante kanalene, delta på relevante seminarer, ta relevante kurs og sertifiseringer. Et seminar er så mye mer enn bare det faglige innholdet produsenten eller produsentene legger frem. Det er like viktig å treffe personer fra andre bedrifter, kunder, hvor det utveksles erfaringer og utfordringer. Retningen og strategien til de store aktørene i markedet kommer også tydelig frem på seminarer.

Kurs med nødvendig sertifisering blir man nødt til å ta for å få en formell dokumentasjon på det en jobber med, som et bevis for seg selv og andre at man behersker faget. Ofte har man allerede rukket å sette seg inn i teknologien av ren interesse og begjær etter å kunne det man skal jobbe med. Ved å ta et formelt kurs etter at man har satt seg inn i teknologien så får man også mer ut av det.

I Atea kan man relativt fritt stake seg ut en kurs man ønsker å gå for å spisse kompetansen.  

Dersom du var fersk student i dag, hvilke fag/studier ville du valgt?
Da ville jeg valgt programmering og satset tungt på det.

Hvilke trender tror du kommer til å prege bransjen i tiden som kommer?

Fremover kommer det til å bli en mer naturlig bruk av skytjenester samtidig som det lokale datarommet blir opprettholdt, hos noen i mindre skala enn andre. Jeg tror vi kommer til å få en mer edruelig tilnærmelse til sky-tjenester enn tidligere. Det snakkes ikke om å gå til «skya» til enhver pris, for man ser at det ikke er så lønnsomt å bare gå over til en sky-plattform. Det vil heller ikke være én sky, men skyer fra mange forskjellige leverandører som Amazon, Google, Rackspace, Alibaba, Atea, lokale såvel som internasjonale. Alt dette vil fungere som en tjeneste, snarere enn å være produktbasert. Utfordringene kommer i hvordan man utnytter disse plattformene på en effektiv, administrasjonsmessig og sikker måte som mulig.

Når det kommer til hvordan applikasjoner og tjenester defineres fremover, vil vi i mye mindre grad operere med store tunge installasjoner av Windows Server, det vil gå mye hyppigere over til en container-basert fremgangsmåte og mer open-source.

I 2018 var container-teknologi den hotteste teknologien. VMware har plattformer som støtter container-teknologi hele veien, hvor de logiske komponentene som compute/nettverk/sikkerhet følger applikasjonen. VMware vil være et naturlig valg videre for våre kunder.