Til forsiden
07-05-2023

Atea valgt som FREYR sin IT-partner

Atea vil bistå FREYR Battery («FREYR») med blant annet spisskompetanse innen analyse, IT-sikkerhet, strategisk rådgivning og operasjonell teknologi (OT) de neste årene – både i Norge og globalt.

Mats Dreyland og Ole Petter Saxrud

– FREYR er innovative, har store ambisjoner og blir en sentral del av det grønne skiftet i årene som kommer. Vi skal sammen bidra til at deres battericellefabrikker blir verdensledende med hjelp av IT-teknologi. I tillegg gir det en ekstra dimensjon at batterier blir en vesentlig del av løsningen for å kutte CO2-utslipp framover, sier Ole Petter Saxrud, adm. direktør i Atea Norge.

Avtalen innebærer at Atea blant annet skal drifte og sikre IT-løsningene, analysere data, levere IT-utstyr og operasjonell teknologi (OT) til FREYRs battericellefabrikker. I første omgang vil Atea bistå FREYR på kundekvalifiseringsfabrikken i Mo i Rana som ble offisielt åpnet før påske. FREYR har også annonsert planer om å bygge gigafabrikk i både Norge og USA i årene som kommer.

Sømløs flyt av data

Atea skal overvåke drift og sikkerhet i og utenfor battericellefabrikken, og sørge for sikker dataflyt mellom skytjenester og OT-miljøet.

– Tradisjonelt har industriselskaper hatt et sterkt skille mellom IT og programvaren som overvåker den fysiske produksjonen. Men med denne avtalen vil teknologien vi leverer være tett på produksjonen av battericellene. Vi sørger for en sømløs flyt av data fra produksjonen på fabrikken til analyse som vil gi verdifull innsikt og produksjonsforbedringer, sier Saxrud i Atea.

Unik tilnærming

For å levere en helhetlig tjeneste til FREYR, har Atea inngått et samarbeid med OT-spesialisten Step Solutions.

– Sammen kombinerer vi OT- og IT-kompetanse som en helhetlig tjeneste til FREYR. Dette er en unik tilnærming vi har stor tro på at man vil se mer av i norsk industri i fremtiden, sier Daniel Wahl Bolle, daglig leder i Step Solutions.