10-06-2016

Microsoft Surface Hub – for innovative møteplasser!

En uunnværlig møtepartner. Rå på samhandling, notater, kreative prosesser og deling. Har du lyst på effektive møter med et innovativt verktøy?

To kvinner står og jobber på digital tavle

Jeg har vært heldig. En av de første Microsoft Surface Hub i Norden ble tilgjengelig for Atea sent på høsten 2015. Dette var en tidlig versjon, og ikke det endelige produktet, men jeg er imponert.

Jeg har hatt gleden av å leke med den en god stund, og opplever at Microsoft Surface Hub er den råeste enheten du kan ha møter på i 2016! Det gjelder ikke nødvendigvis alle typer møter, men i de aller fleste sammenhenger er den virkelig en bra løsning.

Først – hva er Microsoft Surface Hub?

Det er en slags samhandlingsskjerm for det moderne møterommet. Den finnes i to størrelser, 55 og 84 tommer. Den har høy oppløsning, full HD på den lille, og 4K oppløsning på den store.

Tre egenskaper som gjør Surface Hub så bra

  1. Utrolig enkel å bruke
    Etter å ha besøkt mange møterom med nesten like mange løsninger for å koble til PC-en og få med eksterne møtedeltagere på video, oppleves Surface Hub som særdeles enkel å bruke. Den lyser opp når du kommer inn i møterommet, og tilbyr deg 3 enkle alternativer på skjermen: Start en Skype samtale, ta notater eller koble til en ekstern PC. Alt er svært selvforklarende og uansett hva du velger å starte med er du oppe og går med det samme.
  1. Fullverdig Windows 10 PC, med kjempestor skjerm
    Brukergrensesnittet er veldig forenklet, men alle Windows 10-applikasjoner kan kjøres. Dette kan være avgjørende for mange brukere. Eksempelvis kan krisepersonell i en nødsituasjon raskt hente opp et kart, fordele ressurser og fortelle hvilke posisjoner de forskjellige instansene skal ta. En designer vil enkelt kunne vise en skisse, ta notater om endringer, og dele dette med andre – uavhengig av type Windows-applikasjon. Siden Surface Hub kjører Windows 10 er det også enkelt å koble til andre Windows 10-enheter for å dele innhold trådløst. Dermed unngår du problematikken med «dongler» for å koble til skjermen. Dette fungerer utmerket så lenge du har en PC som støtter den åpne standarden Miracast.
  2. Innebygget Skype
    Når du ønsker å samhandle med andre som ikke fysisk er i rommet gjør du dette enkelt ved å starte en Skypesamtale. Det er innebygget mikrofon, og 2 kameraer som følger den personen som til enhver tid snakker. For de som har en eksisterende infrastruktur med for eksempel Cisco møteromsutstyr er det enkelt å koble til disse med tredjeparts løsninger som Cisco Acano eller Pexip. Kjører du Skype Server kan du få full HD-oppløsning på videoen.

Penn, papir og samskriving

Det er mye annet som er bra med Surface Hub også. Det finnes en penn på hver side, og du kan enkelt begynne å tegne på skjermen. Dette er ikke nytt i seg selv, men skriveopplevelsen er utrolig bra! Det føles som å skrive på papir, men pennen går aldri tom. Og, eksempelvis når et møte er ferdig kan du super-enkelt dele notatene med alle møtedeltagerne eller andre som trenger informasjonen. I tillegg er pennen trykksensitiv. Jo hardere du trykker, jo tykkere strek. Den har selvsagt viskelær på den andre enden av pennen, og det føles helt naturlig å bruke.

Du kan lage utklipp og lime inn i notatblokken fra hvilken som helst applikasjon, for eksempel nettleseren, eller firmaspesifikke programmer som kjører på Hub-en. 

Et annet smart poeng er at flere kan skrive på skjermen samtidig! Den støtter inntil 100 inndata punkter på en gang, og det betyr at flere kan stå og skrive på skjermen i en kreativ sesjon.

Et tips er å installere gratisappen «Fresh Paint» (tilgjengelig i Windows Store). Her får du enda flere muligheter til kreativ utfoldelse enn i OneNote som er den applikasjonen Surface Hub bruker til notater. Med FreshPaint kan du enkelt skape nye ideer eller justere eksisterende bilder på kreativt vis.

I disse dager får de første kundene i Norge levert sine Surface Hub. Det er fortsatt noe leveringstid på produktet, og det er lurt å være tidlig ute om du ønsker neste generasjons møterom!