11-12-2020

Inngår unikt bærekrafts-samarbeid

Altfor mange IT-produkter kastes når de byttes ut med nye. Firda Billag blir den første virksomheten i Norge som nå går sammen med IT-selskapet Atea, og setter et mål om å gjenbruke og resirkulere 100 prosent av IT-utstyret i bedriften.

Trine Solheim i Firda Billag sitter på kontoret

Setter seg klare mål

Få virksomheter i Norge har en plan for hva som skjer med gamle enheter når de byttes ut med nye. En undersøkelse av Framtiden i våre hender viser at det ligger 10 millioner mobiltelefoner som ikke er i bruk i norske hjem. I tillegg ligger det store mengder gamle PC’er, skjermer, fysiske servere og annet IT-utstyr i norske virksomheter. Det ønsker den tradisjonsrike bedriften Firda Billag å gjøre noe med.

– Vi har lenge sett på IT som en prioritet innenfor vårt bærekraftsarbeid. Derfor føles det ekstra bra å sette seg noen gode mål, og jobbe strukturert for at hver enkelt enhet enten skal resirkuleres eller repareres og gjenbrukes, sier Trine Solheim, IT- og kvalitetsleder i Firda Billag, transportselskapet med hovedkontor i Førde.

Lær mer om 100%-klubben:

Først virksomheten i Norge

Firda Billag blir med avtalen den første virksomheten i Norge som slutter seg til Atea´s 100 %-klubb.
Den er et nettverk for kunnskap og kompetanseutveksling mellom virksomheter og organisasjoner, med mål om at alt av IT- utstyr skal gjenvinnes og resirkuleres.

– I fjor produserte verden over 50 millioner tonn elektronisk avfall fra datamaskiner, TV’er, mobiltelefoner og andre duppedingser - og mengden bare øker. Vi er nødt til å tenke mer sirkulært, fremfor nytt. Norske bedrifter har ikke bare en enorm mulighet til å påvirke, vi har også et stort ansvar. Derfor er det fantastisk at et selskap som Firda Billag går foran og viser vei, sier Jørn Are Olsen, Account Manager i Atea.

Jørn Are Olsen i Atea synes det er fantastisk at Firda Billag går foran og viser vei i arbeidet med bærekraft.

Håper å inspirere andre virksomheter

100 %-klubben er et initiativ som ble lansert av Atea på tampen av 2020, for å utfordre bedrifter og organisasjoner til å redusere sitt klimaavtrykk forårsaket av IT.

– For oss handler dette om å ta ansvar. Vi vet at mye av miljøbelastning til digitalt utstyr ligger i selve produksjonen, og desto mer vi kan bidra til gjenbruk, desto bedre for miljøet. I tillegg håper vi at dette kan inspirere flere virksomheter til å gjenbruke, reparere og tenke sirkulært, sier Solheim i Firda Billag.