22-11-2022

Derfor bør du tilby Mac som et alternativ på jobben

I dag er ansatte og privatpersoner mer og mer vant til fritt valg av utstyr som brukes på jobb. «Hvilken skjerm eller hodetelefoner trenger jeg» eller «hvilke verktøy er best for mine daglige gjøremål»? Det er likevel ingen selvfølge å kunne velge mellom Mac og PC på arbeidsplassen. En undersøkelse fra 2022 utført av Advicia på oppdrag fra Atea, viser at bare 4 av 10 arbeidstaker får velge mellom Mac og PC på norske arbeidplasser. Av de som har valgfrihet, velger 42% Mac. Konsulentleder Michael Nicolai Hartmann Petersen fra Atea, deler sine tanker og erfaringer om hvorfor det ikke bør være slik.

Det er ekstreme tider vi har nå – aldri før har det blitt delt så mange råd om energisparing og beredskap – stadig flere er interessert i gjenbruk, økt selvforsyning og ikke minst klima. Ofte ønsker vi se samme resultat – men vi har ulike syn på hvordan vi best kan komme dit – og vi har ofte forskjellige prioriteringer vi er villige til å gjøre. Jeg ønsker å fokusere på mulighetene det medfører. Tross alt sies det at «Nøden lærer naken kvinne å spinne» – det er i tider som nå, vi meste sannsynlig vil se en akselerasjon av nye tjenester, forretningsmodeller eller til og med oppfinnelser som kan hjelpe oss.

Pandemien var en slik katalysator for å endre vaner og skap nye forretningsmodeller. I sommerferien kunne jeg for eksempel konstatere at den digitale utviklingen av selvbetjening i mat- og serveringsbransjen virkelig tok syvmilssteg. I dag kan du enkelt bestille mat via en app, nettside eller QR-kode, legge til eller fjerne ingredienser med noen få klikk og velge mellom en mengde ulike betalingsalternativer. Alle ønsker nå å digitalisere og snakker om smarte løsninger – så mange at det er kompetansemangel i IT og tech-roller fordi etterspørselen er større enn tilbudet. Mange arbeidsgivere kjemper om den samme kompetansen og kloke hoder, det gjelder i de fleste bransjer i tillegg til IT- og sikkerhet.

«Etter at jeg byttet fra PC til Mac har jeg full respekt for frustrasjonen til de som må gjøre det motsatte – dvs. vokste opp med Mac og får deretter tildelt en Windows-PC på jobben. Jeg mener, det er omtrent like utenkelig i dag som om restaurantene bare skulle lage mat til de som spiser kjøtt!»

Hva har dette å gjøre med utsagnet «Derfor du bør tilby valgfrihet mellom Mac og PC på jobben?»

Jo, det har blant annet med det å gjøre, at vi som private forbrukere har blitt vant til å velge selv – og vi forventer i økende grad at vi også har mulighet til det på våre arbeidsplasser. I løpet av pandemien har flere og flere selskaper også gått over til klientplattform med moderne administrasjon og Office 365 i skyen – det gjør det enklere enn noen gang å ha Mac som valg av arbeidsverktøy på jobben.

Tre gode grunner til at Mac bør være et alternativ på jobben:

  • Vi har forskjellige ønsker – vi snakker om å gjøre arbeidsplassene våre mer mangfoldig. Den ene undersøkelsen etter den andre viser at homogene arbeidstakergrupper ikke er like produktive som de som har mangfold. Vi ønsker at folk har ulike bakgrunner fordi det gir oss flere perspektiver på problemløsning og identifiserer nye muligheter – arbeidsplassen blir rett og slett mer interessant. Vi som mennesker, presterer best når vi føler at vi gjør en god jobb – vi trives bedre, og jobber mer effektivt når vi får bruke verktøy vi kjenner, som vi har brukt tid på å lære oss å bruke. De som har vokst opp med Mac vil høyst sannsynlig ha en Mac på jobb også – og være mest effektiv og selvhjulpen hvis de får en.
  • Mangelen på kompetanse og de beste hodene – det er de ansattes marked nå. En arbeidssøkende Mac-bruker som har flere jobbtilbud, vil høyst sannsynligvis prioritere en arbeidsgiver hvor Mac er et alternativ.
  • Fornøyde ansatte – ansatte som vokste opp med Mac vil sannsynligvis også ha det som arbeidsverktøy.

Som du ser er det ikke ett punkt som nevner ytelse, batteritid eller andre tekniske forklaringer som begrunnelse. Heller ikke noe om innkjøpskostnad eller annenhåndsverdi er med i sammenligning mellom ulike PC-leverandører.

Hvorfor ikke?

Den absolutt største kostnaden å vurdere, bør være hvor godt verktøyene brukes og hvilken effekt de kan bidra til i virksomheten. Det er dessverre ikke lett å måle i kroner og øre. Innkjøpskostnad, eller restverdi ved leasing, er viktig å vurdere (Mac har en unik høy restverdi, sjekk Finn.no så ser du det). Men sammenlignet med effektivitetsgevinsten man får med motiverte ansatte, med riktig kompetanse som får bruke de verktøy de er trygge og fornøyde med, bør innkjøpskostanden komme i andre rekke.

macOS eller Windows – Er det riktig at IT skal velge ditt arbeidsverktøy?

Det vil alltid være de som hevder at det ene er bedre enn det andre – den konstante kampen om hvilket operativsystem som er best, eller Mac kontra andre PC-produsenter – personlig liker jeg den sjarmerende videoen om «Det frie valg» fra Atea (se filmen), hvor den enkeltes oppfatning er det som bestemmer hva som er bedre enn det andre. Selv om filmen er over 6 år gammel, er den fortsatt like aktuell – for det kommer jo an på hvem som velger.

Atea gjør det enkelt for deg komme i gang

  • Atea Det Frie Valg Kundetilpasset portal som håndterer alt det praktiske med fritt valg av Mac/PC, mobil, tilbehør, etc. i din virksomhet. Din side for ansatte med bl.a. bestilling, avtaler, lønnstrekk, egenbetaling, utkjøp etc.
  • Atea Enrollment Service Moderne administrasjon i skyen av Mac/PC, mobiltelefoner og nettbrett. Bestill, enheten sendes direkte til sluttbruker, pakk opp, tast inn passord og resten går av seg selv. Enheten er klar for bruk med apper, VPN, epost etc.

Min erfaring

Etter at jeg byttet fra PC til Mac for mange år siden har jeg full respekt for frustrasjonen til de som må gjøre det motsatte – det vil si, vokste opp med Mac og deretter får tildelt en Windows-PC på jobben. Jeg endte opp med å installere en partisjon på Macen for å kjøre en virtuell instans av Windows med Office-pakken. Jobbmessig var det ikke så bra lenger. Jeg mener, det er omtrent like utenkelig i dag som om restaurantene bare skulle lage mat til de som spiser kjøtt. På samme måte må vi som bedrifter og organisasjoner tilpasse oss den utviklingen som har skjedd. Det er ikke lenger «mulig» å bare å ha ett alternativ som «jobb-PC», spesielt nå når teknologien ikke lenger er et problem.

Hva ville skjedd hvis jeg byttet til Mac i dag?

Gitt utviklingen som har funnet sted, er jeg sikker på at jeg ville hatt en helt annen opplevelse hvis jeg byttet til en Mac i dag. Jeg måtte fortsatt slite litt med snarveier og tastaturkommandoer som er lagret i muskelminnet – men samtidig hadde jeg spart mye tid med fleksibiliteten til Apples produkter som lar deg jobbe sømløst mellom mobilen, nettbrettet og den bærbare datamaskinen. I tillegg ville jeg kunne bruke de applikasjonene jeg er vant til med Office 365 for Mac. Jeg ville nok også funnet nye favorittapplikasjoner og nå kan nye Macer bruke de samme appene som på iPhone eller iPad – så utvalget av apper er stort. Og tenk på hva det betyr å ha batterier som varer hele dagen pluss litt til – det er en revolusjon i seg selv.

Gamle myter

Så hva er det som gjør at Macen fortsatt ikke er et likestilt valg, med PC i alle organisasjoner? Jeg har snakket med min kollega Tim Grov, som er mangeårig Mac-bruker og en kvalifisert Apple-guru her i Atea, om dette. Vi har listet opp fire gamle myter som er akkurat det – gamle. Det har skjedd mye i vårt teknologiske landskap de siste årene, som har gjort at gamle sannheter ikke lenger er riktige.

Dyrt – Vi vet at de aller fleste bedrifter, kommuner og myndigheter kjøper personlige datamaskiner til en kostnad på rundt 10 000 – 15 000 kroner, og i det sjiktet er MacBook Air med M1-prosessor et ekstremt rimelig alternativ når det gjelder en pris/ytelse-analyse (standardmodellen holder til de fleste). Og så kan du tenke på definisjonen av «dyrt»? Handler det bare om kjøpesummen? Et produkt som krever mye vedlikehold og service vil være kostbart i løpet av sin levetid. Og maskinvare som ikke varer særlig lenge, men som må byttes ofte, vil selvsagt bli dyrt i lengden, selv om innkjøpsprisen er lav. Så hvis du skiller mellom innkjøpspris og faktisk pris, er det mye som taler for Mac. Apple-produktene har lengre levetid enn de fleste konkurrentene, og de krever betydelig mindre brukerstøtte og service. Bedre ytelse og bedre batterilevetid garanterer også mer produktivitet og innovative ansatte.

Mangel på kompetanse – ettersom flere og flere går over til moderne administrasjon av Windows-klientplattformen – en tilnærming til administrasjon som Apple alltid har hatt – betyr at driften av en macOS klientplattform og hvordan den fungerer, er relativt lik det man allerede gjør.

Ser vi på kompetansen for Apple sine produkter og Mac-støtte, er det også flere og flere som har vokst opp med Mac som nå er aktive i arbeidslivet og som deltar i forskjellige supportorganisasjoner. Det er også mulig å kjøpe bruker og IT-support som tjeneste.

Vanskelig å drifte – tvert imot ser vi Microsoft og Apple beveger seg mer og mer mot hverandre nå som moderne administrasjon og skytjenester blir mer og mer vanlig. Er du en av dem som har gått over til sky-administrasjon av Windows-plattformen din, har du også allerede gjort en stor del av jobben som kreves for å inkludere Mac i klientplattformen din. Microsofts autopilot er veldig lik Apple Device Enrollment Program (DEP) med AppleBusiness Manager.

Kompatibilitet – de av dere som har vært involvert i migrering fra Windows XP til Windows 10 husker sannsynligvis arbeidet med å sikre kompatibilitet av applikasjoner og nettapplikasjoner. Mang erfarte at det var en sårt tiltrengt opprydding av mange gamle løsninger. Arbeidet som ble gjort da er faktisk noe som er til fordel for oss, ettersom mye av det som ble ryddet opp den gang var bremseklosser for macOS-kompatibilitet. I tillegg ser vi flere og flere applikasjoner flyttes ut i skyen, og dette øker også kompatibiliteten. Da brukere og IT innså at gamle applikasjonen var en bremsekloss for å kunne ta i bruk moderne administrasjon, ble det funnet løsninger for det hos kunder som har innført fritt valg med Mac på jobben. En saklig, direkte og tydelig kommunikasjon kan løse mye når prioriteringer endrer seg.

Ønsker du å vite mer? Ta kontakt med Joachim.

Joachim Braset
Joachim Braset
Send e-post til