11-01-2017

Takk for i går, damer!

I går hadde jeg tre kvinner på middag hjemme hos meg. Du har all grunn til å være misunnelig: dette er nemlig morgendagens verdiskapere.

Michael Jackobs og tre damer rundt middagsbordet

Det sies at sterk arbeidslyst er suksessfulle gründeres fellesfaktor. Men, arbeidslyst holder ikke alene, enten du allerede sitter på verdens «nye hjul» eller har en ufødt døgnflue: produktet må synes for de som trenger det. Historiens virkelig suksessfulle gründere har ikke nødvendigvis vært flinke markedsførere, de har først og fremst snakket med de rette personene om ideen.

Access2 avgjørende nettverk

Nettverksbygging er også grunnen til at jeg åpnet dørene og kontaktlisten min i går kveld til de tre gründerne, i samarbeid med Access2 og She Community.

Målet med Access2 er å få tilgang på verten eller vertinnens nettverk, dele erfaringer og bli kjent med hverandre på tvers av bransjer. Dette skjer gjennom totalt 30 organiserte middager for 200 kvinnelige gründere rundt om i Norge, hjemme hos næringslivsledere og etablerte gründere. På vertslisten står også blant andre Jan Grønbech i Google, Kjerstin Braathen i DNB og Karen Dolva i No Isolation.

Vi kommer kanskje fra spredte bransjer, men hver og en av oss sitter på betydelige nettverk som vi ønsker å dele med nettopp morgendagens verdiskapere. Ved å være tryggere på hverandre er det lettere å be om en tjeneste når det virkelig gjelder.

Man rekker betydelig mer i en middag enn ved å bare ta den klassiske heis-pitchen – hyggeligere er det også.

Også kveldens gründere kommer fra spredte bransjer. Jeg visste ikke hvem som skulle komme til meg på forhånd. Å miste muligheten til å gjøre seg opp en mening på forhånd gjorde det ekstra spennende.

Nå er jeg blitt kjent med Vilde Serina Brunvoll fra Kult Byrå, high performance coach Aja Humm og landskapsarkitekt Agnes Lycke Melvær. Flinke damer som vet hva sene kvelder og brennende engasjement betyr.

Kvelden var spekket av ulike ideer, ulike prosjekter, herlige mengder pågangsmot og latter. Ved å sette seg ned å bryte brød kan man oppnå gode relasjoner, ta seg tid til å lytte og ikke minst introdusere seg skikkelig. Man rekker betydelig mer i en middag enn ved å bare ta den klassiske heis-pitchen – hyggeligere er det også.

Eget foretak er ingen mannegreie

Det er betydelig flere menn enn kvinner som starter egne foretak, SSB-tall fra 2016 bekreftet dette. Hvorfor er det slik? Har menn virkelig mer mot, skarpere albuer, eller et større behov for å være sin egen sjef? Selvsagt ikke, og på gründerkvelden i går kunne jeg hake av samtlige av mine egne kriterier for godt lederskap hos gjestene. Kvinner kan mer enn tallene taler for. Vi menn i dress må slutte å bare snakke med hverandre på kongress og heller åpne øynene våre for det som skjer rundt oss. Overnevnte SSB-undersøkelse viser nemlig også at kvinner er stødigere bak styringspakene, det er flere kvinneeide bedrifter som overlever de fem første kritiske leveårene. Det er på tide å la de få spillerom.

Vi menn i dress må slutte å bare snakke med hverandre på kongress og heller åpne øynene våre for det som skjer rundt oss.

La hver eneste handling telle

En av tingene vi snakket om er viktigheten av å la alle handlinger telle.

Mye er gjort riktig hittil. Nå er det opp til gründerne å holde kontakten med hverandre. Dette er begynnelsen – jeg ser frem til å høre om fortsettelsene!