30-03-2023

Rekordår for resirkulering av IT-utstyr

I 2022 ble mer enn 600 000 enheter samlet inn til gjenbruk og resirkulering gjennom Ateas tjeneste Goitloop. 120 043 bærbare datamaskiner, 15 151 mobiltelefoner og 26 223 nettbrett ble gjenbrukt for å få et nytt liv. Det er en økning på 38 prosent sammenlignet med året før.

Elisabeth Nissen Eide
Bilde: Daniel Jacobsen

Gjennom gjenbruk- og resirkuleringstjenesten, Goitloop, tilbyr Atea retur og innsamling av brukte og utdaterte IT-enheter som virksomheter ikke lenger har bruk for. I 2022 håndterte Atea 604 110 brukte IT-enheter ved sitt logistikksenter i Växsjö i Sverige. Her blir alt brukt IT-utstyr som Atea samler inn i Norden renset for data, og deretter enten klargjort for å bli satt på markedet igjen eller tatt fra hverandre for å resirkulere materialene.

– Atea har en unik posisjon i markedet, mellom IT-innkjøpere og produsenter. Det skaper gode forutsetninger for å lede an i bærekraftsarbeidet, dele kunnskap og bygge nettverk for økt samarbeid i bransjen. Her må vi også skryte av våre kunder, både private og offentlige som virkelig bidrar til å koble bærekraft og IT sammen, sier Elisabeth Nissen Eide, bærekraftsjef i Atea Norge.

Totalt sparte Ateas kunder 58 937 tonn CO2 i 2022 ved å gi nytt liv til IT-utstyr. Ifølge den nye bærekraftsrapporten er dette en økning på 19 prosent sammenlignet med fjoråret.

Mål om 100% sirkulær håndtering av IT-utstyr 

Ateas initiativ, 100%-klubben, hjelper bedrifter med å oppnå 100 % resirkulering av IT-produkter, og gir medlemmene tips og råd om hvordan de kan få til en sirkulær håndtering av IT-utstyr. 100%-klubben har over 500 medlemmer fra nordiske organisasjoner som alle arbeider mot samme mål; å bli 100 % sirkulære i sin bruk av IT-utstyr.

– Ved å jobbe mot en sirkulær forretningsmodell reduserer vi ikke bare vår egen miljøpåvirkning, men vi skaper også høyere verdi for våre kunder og partnere. Vi vet at sirkulærøkonomi er veien videre, og jeg er stolt over at et selskap så stort som Atea har en tydelig vei fremover for å komme dit, sier Nissen Eide.

Ateas satsing på bærekraft har gitt selskapet flere anerkjennelser den siste tiden:

  • I begynnelsen av 2023 ble Atea kåret, for andre år på rad, til et av verdens 100 mest bærekraftige selskaper av den prestisjetunge Corporate Knights Global 100-indeksen
  • I 2022 ble Atea ble tildelt topprangering blant globale selskaper i CDPs klimarangering
  • I 2022 ble Atea kåret til «Environmental Partner Leaders 2022» av Canalys
  • I 2022 ble Atea, for tredje år på rad, tildelt den høyeste vurderingen i miljømessig og sosial ytelse av EcoVadis