08-02-2021

Bli med på digital vårrengjøring for miljøet!

I anledning «Clean out your computer day» 8. februar oppfordrer Atea Norge sine medarbeidere, kunder og samarbeidspartnere til en digital vårrengjøring for miljøet.

Flere personer som holder mobiltelefon i hånda på bord

Visste du at hvis alle nordmenn sletter 1 til 2 e-poster hver, hadde vi spart like mye strøm som trengs for å lade én million smarttelefoner?

Vi skal ikke så veldig mange år tilbake før vi satte kursen mot kopimaskinen på kontoret når vi skulle sørge for at alle på arbeidsplassen fikk samme beskjed og informasjon. Husker du følelsen av å legge et papir på den blanke, glatte flaten, legge lokket over og lyden av knappene når du tastet inn hvor mange eksemplarer du ville at du skulle komme ut?

Vi vet at denne måten å distribuere informasjon på er i ferd med å forsvinne. I stedet skriver vi en e-post og i mottakerfeltet legger vi til alle vi vil at skal få beskjeden vår. Eller vi velger en mailliste som kanskje heter "alle". Dette er selvsagt bedre for miljøet enn å kopiere opp 72 eksemplarer av et brev som vi legger i posthylla til alle kollegene våre. Men det ikke slik at dette ikke har noen konsekvenser for klima og miljø.

”Gjennom våren 2021 oppfordrer vi våre medarbeidere, kunder og samarbeidspartnere til å ta en vårrengjøring og rydde opp i filer, og slette data som tar opp lagringskapasitet”

For selv når du skrur av PC'en din fredag ettermiddag og tar helg, så ligger alle e-postene dine på en server som står og suser og blinker på en server. Kanskje ligger e-postene dine i "skyen"? Denne "skyen" er ikke en trådløs svevende sak, men et enormt datasenter. På dette datasenteret er det enorme elektroniske bokser med kabler og ledninger som står på 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Disse produserer mye varme og krever mye energi for å kjøles ned. Eller så ligger kanskje dataene dine på en lokal server? Da har dere kanskje denne stående på et eget rom på kontoret deres. Her kreves det god ventilasjon og mye energi for å sørge for at denne servere skal fungere normalt.

 

 

Uansett om dataene dine lagres lokalt eller skybasert, så vet vi at store deler av serverkapasiteten går til å lagre unødvendige data: Dette kan være duplikatfiler, flere år gamle e-poster, mapper med "slettede elementer" som ikke er fjernet, eller dokumenter som rett og slett ikke er nødvendige å spare på lenger.

Å slette 50 e-poster, eller 500 e-poster, trenger ikke være vanskelig eller tidkrevende. Mest sannsynlig har du flere tusen e-post i din mappe for slettede elementer, som du allerede har bestemt deg for at du ikke trenger, men som tar opp like mye lagringsplass. I tillegg har de fleste flere unødvendige e-poster lagret i gamle mapper eller nederst i innboksen.

Har du gode tips til sletting, del dem gjerne med dine kolleger, venner og kjente. 

Alle monner drar når vi skal redde kloden, og frigjort plass på disker og servere og strøm spart er verdifulle tiltak både for miljøet og vår bevissthet rundt dataforbruk.

 

Tips til mer bærekraftig bruk av data

Slett e-poster du ikke lenger trenger

Organiser filer og mapper på PC´en – slett duplikater

Tøm mappen som heter «slettede elementer» i mailboksen din

Bruk kablet nett eller Wifi fremfor mobilt nett når du kan

Tøm søppelkurven på PC´en din 

 

Lurer du på hvordan vi har gjort beregningene? Klikk her. 


Faktisk.no har ettergått våre beregninger om digitale fotavtrykk og effekten av å slette gamle e-poster. Tilbakemeldingen bidrar til at vi kan gjøre enda bedre og mer presise utregninger av hvor stort klimaavtrykk våre digitale aktiviteter har. Det blir viktig for den videre debatten. Les Elisabeth Nissen Eide, Head of Sustainability & Compliance, sin kommentar her.