2017-06-08

Velkommen, Azure Stack – en hybrid nettskyløsning

Microsofts Azure Stack er lillebroren til skytjenesten Azure, med mye av den samme funksjonaliteten og fleksibiliteten plassert i et lokalt datasenter. Snart skal også Atea tilby dette til sine kunder. Det gleder direktør for Datasenter og Cloud i Atea, Patric Englund.

Tine Venås Kjeldsen Rådgiver kommunikasjon og samfunnsansvar

Microsofts Azure Stack er ikke lansert enda, men forventningene omkring den nye skytjenesten er store. Hvilke muligheter kan Azure Stack gi virksomheter som enda ikke har tatt steget ut i skyen?

Microsofts Azure er en skytjenesteplattform som tilbyr lagring, virtuelle servere og ulike tjenester du betaler etter hvert som du tar tjenestene i bruk. Azure Stack er en versjon av Azure, det er fremdeles lagringsmuligheter og servertjenester. Forskjellen er at dataene lagres og behandles på norsk jord.  I dag ligger Microsofts driftssenter over hele verden. Dette har både fordeler og ulemper. De som ligger langt borte vil få lengre «svarttid». En annen utfordring kan være at bedriften selv har krav om at data skal lagres på norsk jord. For enkelte bedrifter vil det kanskje være aktuelt å gå for en mellomløsning, hvor noe data er lagret lokalt og annet globalt.

Hva betyr Azure egentlig for Ateas sky-kunder?

Azure Stack gir muligheter for å lagre data i Norge, med samme selvbetjeningsgrensesnitt som Azure har. Atea leverer også tjenestene fra Azure Stack som driftet tjeneste. Som kunde betyr det at du bestemmer hvor dataene dine skal ligge. Er du ny i skyen gir det trygghet å vite at du enkelt kan flytte tjenestene mellom Azure og Azure Stack, siden de to plattformene benytter samme rammeverk.

For nettbutikker kan det for eksempel være større pågang enkelte tider på året, som for eksempel på black friday eller i førjulstiden, mens det andre sesonger kan skaleres ned. I disse periodene kan man plassere web-servere som skal skaleres ut i Azure, men beholde dataene i Azure Stack lokalt.

Er det flere fordeler med Azure Stack?

Azure Stack og Azure er spesielt interessant for DevOps-miljøer. Man kan designe hele miljøer med servere, konfigurasjon, nettverk, applikasjonskode og annet som testes i Azure, for så å benytte samme deployment-oppsett i produksjon i Azure Stack eller motsatt.

Azure har dessuten et stort antall tjenester i sitt Marketplace. Mange av disse vil være tilgjengelig i Azure Stack og flere kommer fortløpende. For eksempel er det ferdige templates for Wordpress, Lamp-stack, og brannmurer i begge Azure-variantene.

Noe du vil legge til tilslutt?

Dette er en modell med stor fleksibilitet. Kunder har varierende behov og kombinasjonen Azure og Azure Stack vil dekke det meste av dette. Enten de følger spesifikke regler om hvor informasjon må være lagret eller man har store behov for kapasitetsendringer.

Atea har levert Azure-tjenester i lang tid og har bred erfaring med dette.
 

Vil du vite mer om Azure Stack?