06-06-2017

Fra finans til IT-sikkerhet

På kort tid gikk nyutdannede finansstudent Robby James Peralta fra å være en markedsintern hos IBM Norge med begrenset IT-kompetanse, til å bli IT-sikkerhetsrådgiver.

Fem Atea ansatte i sorte t-skjorter og hatt

Under utdannelsen min valgte jeg å ta en spesialisering i finans, og jeg hadde aldri trodd at IT var noe jeg skulle jobbe med i begynnelsen av min karriere.

Etter noen måneder begynte jeg jobbe med salg av diverse analyseverktøy. Til tross til at det var gøy å jobbe med salg, ble jeg fort lei av å snakke om det samme gang på gang. Jeg er derfor veldig takknemlig for dagen jeg møtte Thomas Tømmernes, leder for Ateas IT-sikkerhetssatning. Han holdt presentasjon på en samling IBM businesspartnere, og jeg ble raskt interessert i tanken på å jobbe med sikkerhet etter å ha hørt han snakke. På veien ut stoppet jeg ham, og spurte hva som skulle til for at en fyr som meg skulle kunne jobbe med sikkerhet.

– Hvordan du får jobben er én ting. Men dersom du ønsker å jobbe med noe som er spennende og som endrer seg fra dag til dag, da finner du deg en vei inn.

”Du blir i hvert fall ikke lei av å jobbe i sikkerhetsbransjen”

Dagen etter ble jeg fortalt av min overordnede at jeg skulle jobbe med et partnerskap med Atea og IT-sikkerhet.

De to påfølgende årene med InfoSec-teamet i Atea har lært meg å forstå hvorfor ting er slik de er. I tillegg til tekniske ting som å styre og sikre infrastruktur med brannmurer og servere, er det en hel verden av komplekse utfordringer tilknyttet IT-sikkerhet som krever oppmerksomheten på øverste nivå i virksomheten. Kundemøter er forskjellige på den måten at du en dag kan møte en toppleder i et firma for å snakke om risikostyring og avkastning på investering, og i det neste kan du møte en fyr i shorts og t-skjorte som vil snakke om krypteringsprotokoller.

I dag har jeg en stilling som partneransvarlig for IBM Security i Norge. Det vil si at jeg er et bindeledd mellom kunder, samarbeidspartnere og teknologien som IBM utvikler innen IT-sikkerhet. Vi har en relativt bred portefølje av løsninger, og jeg må derfor kunne (nok) om de forskjellige områdene innen sikkerhet – for eksempel nettverk, applikasjoner, mobil, og databaser. I tillegg må jeg holde øye med markedets beste praksis og ha en kontinuerlig oversikt og mening på hvordan organisasjoner kan møte de nyeste truslene og utfordringer knyttet til IT-sikkerhet. Kort sagt bruker jeg mye tid på telefonen og er i møter med mennesker som kan dette mye bedre enn meg.

Med Atea har jeg utviklet tekniske og kommersielle evner som vil være nyttig for meg uansett hvilken karriereretning jeg velger å gå i fremtiden. Jeg har en hær av ressurser i ryggen til alle tider som hjelper meg gjennom utfordringene jeg møter, og gode kollegaer som er der for meg både på og utenfor jobb. Jeg kan ikke tenke meg hvordan jeg kunne ha endt opp i en bedre stilling enn jeg har i dag som en 24-åring. Det er godt kjent i bransjen at folk som jobber med sikkerhet forblir i sikkerhet, og jeg tror det blir helt greit for meg også.