28-06-2021

Det finnes to typer selskap: De som vet at de er hacket, og de som ikke har funnet ut av det ennå

Sikkerhetsekspert Thomas Tømmernes i Atea sammenligner hackere med biltyver som ser etter åpne bildører. Mange SMB-er har åpne dører og kan med enkle grep sikre seg bedre. Her er veiviseren som kan gi deg nøkkelen.

Thomas Tømmernes

Denne artikkelen ble først publisert på DigitalNorways nettsider.

– IT-sikkerhet er komplekse greier. Men dessverre bærer veldig mange av samtalene om temaet også preg av at mange ønsker å være den smarteste i rommet.

Det sier Thomas Tømmernes, som leder sikkerhetssatsingen i IT-selskapet Atea. Gjennom denne jobben, samt over 20 års fartstid i bransjen, har han erfart at det ikke bare er utfordrende å sikre norske bedrifter mot cyberangrep – men også å få norske bedriftseiere til å forstå hvor viktig denne sikringen er.

– Da jeg begynte å skrive om sikkerhet for noen år siden, fikk jeg klar beskjed om at jeg «fordummet faget». Men det handler ikke om å fordumme noe, poenget er å forklare komplekse ting på en måte som gjør at flest mulig forstår det, sier Tømmernes.

Han forteller at når kundene ikke «skjønte bæret» når det ble snakket om sikkerhet, satt det også langt inne å investere i det.

– Du kan godt vinne diskusjonen, men tape krigen. Skal vi som jobber med sikkerhet klare å vinne den, må vi bli enige om hvor vi vil, og hvor enkelt vi kan forklare dette for flest mulig folk. Først da kan vi få alle til å gå i samme retning, sier Tømmernes.

Ny veiviser om digital sikkerhet

«Krigen» er i dette tilfellet trusselen norske privatpersoner og bedrifter møter fra stadig mer avanserte cyberangrep.

For at flest mulig norske virksomheter skal være rustet til å møte disse truslene, har DigitalNorway i samarbeid med Atea og Telenor utviklet et ny veiviser – et gratis, digitalt kurs – om digital sikkerhet.

– De fleste av oss forstår verdien av brannalarmer, dørlåser og komfyrvakter i hjemmene våre, men har ikke tilsvarende begrep om hvordan vi kan sikre verdiene i bedriften sin. Ved å lage denne veiviseren, håper vi at flere kan få øynene opp for dette, sier Sigri Sevaldsen i DigitalNorway.

Veiviser Sikkerhet forklarer hvordan ting henger sammen, og gir gode eksempler og råd på veien.

– God sikkerhet starter med god kunnskap. Vi håper derfor at denne veiviseren kan gjøre det lettere å forstå verdien av god sikkerhet, slik at det kan settes høyt nok opp på agendaen. Videre håper vi at viser hvor du skal starte om du ikke allerede er i gang, sier Sevaldsen.