06-02-2023

Seks grunner til å velge LED-teknologi

Er dere på jakt etter en moderne skjermløsning med optimal bildekvalitet, fleksible formater og unik driftssikkerhet? Fremtidens skjermer har LED-teknologi.

Tom Erik Olsen

Stadig flere går over til LED-løsninger på møterom, i vestibyler, i auditorier og undervisningsarealer. Det er ikke uten grunn.

– LED gir unike muligheter når det gjelder bildekvalitet, spesialtilpasninger og utnyttelse av plass. Med LED kan man utnytte helt nye områder, som å kle en resepsjonsdisk eller dekke konvekse og konkave flater med skjerm, forklarer Tom Erik Olsen, leder av AV (Audio/Video) i Atea Drammen. 

Det som gjør LED helt unikt er de ulike bruksområdene, og muligheter for å tilpasse størrelse og form til miljøet rundt. Olsen trekker fram løsningene i resepsjonsområdet på hotellet The Hub i Oslo, hvor er det satt opp LED-skjermer rundt heisene, som gir de besøkende følelsen av å gå inn i et fossefall. I tillegg er han veldig imponert over hvordan Visit Bergen har løst sine kommunikasjonsbehov. Her har de gått fra å printe ut kampanjeplakater til å få en dynamisk og levende LED bakvegg hvor de raskt kan endre innhold og annonsere kampanjer og aktiviteter.

– Atea Bergen bygde LED-skjermer på alle veggene og rundt hjørnene, noe som har gitt en helt ny fleksibilitet for turistkontoret, og ført til økt interesse fra kundene, forteller Olsen. 

VisitBergen.fotoVisit Bergen har utnyttet mulighetene til LED-teknologien til det fulle.

Unike LED-løsninger

Atea leverer skreddersøm og nybrottsarbeid innen LED-installasjoner til mange store bedrifter. Olsen trekker fram skjermen «Samsung The Wall» for Kongsberg Defence & Aerospace, hvor oppgaven var å lage en 18 kvadratmeter stor skjerm med premium bilde- og lydkvalitet.

– Dette prosjektet viser hvor langt denne teknologien har kommet når det gjelder brukervennlighet, bildekvalitet og utnyttelse av det fysiske rommet, forklarer Olsen.

En forutsetning for prosjektet var at skjermen måtte være enkel å betjene, lydløs og avgi minst mulig varme i rommet. Løsningen ble et samarbeid med Samsung og deres FlipCHip-teknologi, som bruker 40% mindre strøm og 50 % mindre varme enn andre LED-produkter med samme lysstyrke.

– Både lyden og bildekvaliteten er blitt helt rå, forteller Olsen.

SamsungTheWall.foto«Samsung The Wall» hos Kongsberg Defence & Aerospace.

Foajéer og store møterom med krevende lysforhold er ideelt for LED. Et eksempel er Skagerak Energi i Porsgrunn, som ønsket å utnytte sin foajé til å holde allmøter, konserter og sosiale arrangementer for de ansatte. Utfordringen var at rommet er så stort og lyst at en prosjektor ikke ga god nok bildekvalitet.

– Vi installerte en stor LED-skjerm, og resultatet er blitt en brukervennlig og imøtekommende foaje, hvor skjermen også brukes som info-skjerm for ansatte og besøkende, forteller Olsen.

Seks grunner til å velge LED

  1. Høy bildekvalitet: En LED-skjerm gir skarpe og klare bilder med høy fargeintensitet, god kontrast og uten skjøter i bildet. Med LED har du mulighet til å intensivere styrken på lyset, som gjør at bildekvaliteten oppleves som veldig god, selv når det er lyst i rommet.
  2. Ulike bildeformater. Med LED har dere mulighet til å få lyssterke og detaljrike bilder i alle formater, som er spesialtilpasset omgivelser og miljø. LED kan også leveres i konvekse og konkave installasjoner, og også rundt hjørner, slik at man kan skape helt unik effekt.
  3. Driftssikkert og 100 prosent oppetid. Skjermen har ikke skjøter, så operatøren kan skalere bildet og få fram mer detaljer uten at informasjon går tapt. I tillegg kan man bytte ødelagte LED-komponenter mens skjermen er i bruk. Dette er viktig for blant annet Kystverket i Vardø, som overvåker kysten vår. De er avhengig av kontinuerlig drift, og har installert LED på tre av veggene i kontrollrommet sitt.
  4. Lang levetid. LED-skjermer kan stå på hele døgnet og har en levetid på 150 000 timer, i motsetning til en moderne laserprosjektor som holder i cirka 20 000 timer. Med en prosjektor blir kvaliteten gradvis dårligere, mens det skjer ikke med LED-vegg.
  5. Lavere strømforbruk. LED-skjermen bruker vesentlig mindre strøm enn tradisjonelle videovegger. Et eksempel: En videovegg med 9 LCD-skjermer på til sammen 3,6 X 2 meter bruker 1850 watt ,mens en tilsvarende LED-vegg i samme størrelse bruker 315 watt.
  6. Bedre foredrag. Fordelen med LED i konferanserom og auditorier er at man kan installere en stor skjerm som alle kan se, og at foredragsholderen slipper å få lys i øynene. I tillegg slipper man å dimme belysningen i salen.