25-06-2020

Høy kvalitet må til for å ha effektive videomøter på hjemmekontoret

Stadig flere ledere ser at investering i kvalitet er en god investering i bedriftens produktivitet og innovasjonsevne, men også i medarbeideres helse og trivsel, skriver gjesteblogger Terje Olsen i Cisco.

Mann som sitter i digitalt møte

Ønsker bedre videomøter

Arbeidsplassen har på kort tid blitt flyttet fra kontoret til kjøkkenet, stuen eller soverommet hjemme. Fleksibilitet og hybride arbeidsformer er viktige stikkord som vil prege måtene vi jobber på nå og framover, viser en fersk undersøkelse vi har gjennomført. Funnene fra undersøkelsen peker også på noen viktige utfordringer framover. Der hele 94 prosent av arbeidstakerne ønsker verktøy for å forbedre de digitale møtene hjemmefra, og 98 prosent opplever frustrasjoner med videomøter.

Kan det være direkte helsefarlig med dårlige videomøter?

Hjernen vår forsøker å få med seg alt som sies når vi møtes og når vi snakker med andre mennesker, ikke minst gjennom kroppsspråket og det non-verbale i en samtale. Derfor ønsker vi å se de vi er i møte med og faller fort ut med å gjøre andre ting dersom vi ikke ser eller hører skikkelig.

På samme måte stresser vi hjernen i dårlige videomøter. Når lyden hakker, når vi får ekko eller feedback, når bildet fryser, når man ikke ser alle som er med fordi man kun ser den siste som snakket eller bare halvparten av de som er med i møtet. Det er ikke bare slitsomt, samtalen og møtet flyter dårligere og risikoen for misforståelser og irritasjon øker.

Det er med stor beundring jeg ser hvordan virksomheter, både privat og offentlig, har omstilt seg raskt og tar i bruk digitale verktøy som videokonferanse. Tenk på alle lærerne som på rekordtid fikk hverdagen snudd på hodet og som måtte hjelpe elevene sine fra hjemmekontoret! Det krever en enorm innsats, men er også direkte fysisk slitsomt.  

Programvare og utstyr betyr enormt mye

Hvordan man er vant til å jobbe og kulturen på arbeidsplassen er selvfølgelig viktig for hvor godt videomøter fungerer. Men programvaren og hva slags type fysisk utstyr man benytter betyr enormt mye.

Siden 2010 har Cisco og før dette TANDBERG utviklet verdens beste dedikerte videoendepunkt og videosystemer her i Norge. Alt fra systemenes fysiske utforming, brukergrensesnitt, lyd og bildeløsning er designet fra bunnen av for å gi best mulig kvalitet og brukeropplevelse. Ja du leste riktig, utviklet i Norge!? Norges best bevarte hemmelighet er det mange som mener. Se video.

I motsetning til en PC der prosessorene er designet for å ivareta mange oppgaver er et videoendepunkt optimalisert og dedikert for å pakke opp, pakke ned og sende datapakker for lyd og bilde. Enheten er alltid klar til innsats, oppdaterer seg selv på natta og er alltid klar til neste møte. Den suverene kvaliteten på lyd og bilde er bakgrunnen for at Cisco har mer enn 50 prosent av det globale markedet for denne typen kostnadseffektive høykvalitetsløsninger. Se video fra vår audiolab på Lysaker. 

Sikkerhet og personvern

Også sikkerhet og personvern må være i høysetet! Nå som virksomheter, skoler, myndigheter og helsesektoren er blitt vant til bruk av video, bør de kunne føle seg trygge på at virksomheten har en sikker og trygg plattform som ivaretar og beskytter brukerne og virksomhetens data. Det er avslørt mye forskjellig på denne fronten i det siste, men Cisco Webex, som er en av verdens største samhandlingsplattformer, er bygget med sikkerhet som fundament og man kan være sikker på at dataene er lagret kryptert, trygt og håndtert innenfor GDPR regelverket. Se vår Webex Security Whitepaper.

Pandemien vil med stor sikkerhet bidra til økt bruk av videomøter i fremtiden, ikke minst måten vi jobber på. Mange opplever nå få barrierer gjennom det å invitere til kjappe videomøter for kjappe avklaringer. Mange erfarer også at møter der de før “måtte” ta fly, nå greit kan gjennomføres via videokonferanse.

For oss video-nerder er det inspirerende å se hvordan “alle” plutselig snakker om hva som fungerer og ikke fungerer. Har du først opplevd hva gode IT-verktøy betyr, går du aldri tilbake. Sånn er det også med video. Jeg er glad for at stadig flere ledere ser at investering i kvalitet er en god investering i bedriftens produktivitet og bedriftens innovasjonsevne, men også i medarbeideres helse og trivsel.