27-09-2022

Slik får politiet superkrefter med data og smidighet

– Det er vanvittig mye å hente på data. Det er moro å tenke på. Jeg har noen kollegaer som sier «hvis politiet bare hadde visst hva politiet vet». Data blir en satsing for oss fremover. Det sier Catherine Janson, som er leder for politiets IT-enhet. Hun er gjest i denne episoden av podkasten «Teknologi og mennesker», sammen med teknologidirektør i Atea Norge, Petter Moe.

Catherine Janson og Petter Moe i Teknologi og mennesker

Det overordnede temaet er transformasjon, med et ekstra fokus på det å jobbe tverrfaglig og smidig – noe Catherine har utstrakt erfaring med fra sitt arbeid i politiet. 

Tipsene for smidig og tverrfaglig arbeid

Bak mye brukt terminologi som «agilt» og «smidig», skjuler det seg også konkrete verktøy som gir resultater. For Petter handler begrepene om at man ikke nødvendigvis har en formulert hypotese om hvor man skal ende, men at man har evnen til å snu seg og gjøre endringer underveis.

– I et vekslende verdensbilde eller i en konkurransesituasjon, så må man være i stand til å forholde seg til hva som er neste fornuftige steg, samtidig som man klarer å opprettholde en større retning, mener Petter. 

Catherine prater om evnen til å løsrive kompetanse fra hierarkiet, jobbe tverrfaglig og å se hverandres perspektiver. 

– Første steg er å sette sammen riktig kompetanse. Det neste steget er at denne kompetansen greier å ha respekt for hverandres fagområder, og utvide egne perspektiver. Og det er mye trening som skal til, sier IT-lederen.  

Utnytte styrken i dataene

Noe det ligger enormt potensial i, er å utnytte dataene vi har på en bedre måte.

– Mange har begynt å samle data, men det å systematisere det og bygge noe særlig på det, der har man ofte kommet kort. Det å snu det rundt fordrer at man har et rammeverk så man faktisk er i stand til å prosessere det å gjøre noe med det, mener Petter.  

Catherine forteller om politiets første strategi for å bli en datadrevet etat. I tillegg får vi høre om hvorfor hun velger blinkende sko, om å bygge bro i organisasjoner og det å snu pyramiden når målene er satt og retningen er staket ut.

I tillegg kan du få svar på spørsmål som:  

  1. Hvordan sette sammen det beste tverrfaglige teamet? 
  2. Hvordan jobber politiet med smidig utvikling? 
  3. Hvordan merker innbyggerne at politiet er digitale?  
  4. Hva drømmer dere å få til med data? 
  5. Hva er gjestenes største IT-blemme?