Reduser miljøavtrykket for servere, lagring og nettverk
For tyngre IT-utstyr er klima- og miljøavtrykket i bruksfasen viktigst. Energiforbruket gjennom livsløpet betyr mer for klimaavtrykket, enn avtrykket fra produksjonen.
For en PC vil 95 prosent av det totale klima- og miljøavtrykket ligge i produksjonen av produktet. Strømmen som brukes gjennom livsløpet betyr forsvinnende lite i den store sammenhengen. For servere derimot, er historien en annen: Her kan produksjonen stå for så lite som 10 prosent av det totale utslippet, mens bruksfasen kan stå for hele 90 prosent – avhengig av karbonintensiteten av strømmen.
Jostein Birkeland er seniorteknolog i det internasjonale bærekraftsteamet til HPE. Med base i Spania og med verden som nedslagsfelt, har han god oversikt over hva som påvirker klimaet for tyngre IT-utstyr. Han er også forfatter av whitepaperet «Efficiency benefits of IT lifecycle strategies», som tar for seg miljøeffektene ved å skifte ut serverinfrastruktur hvert fjerde, sjette eller åttende år.
– Etter hvert må du se på hele livssyklusen. Du må stille krav til hvordan produsentene jobber med å få ned utslippene i produksjonen, du må optimalisere bruksfasen og ha en plan for hvordan du sikrer gjenbruk og resirkulering av utstyret. Men for å få mest mulig effekt på kort sikt, er det bruksfasen du skal konsentrere deg om, fastslår Birkeland.
Les vår guide: Få fart på bærekraftsarbeidet
Eldre servere trekker mye strøm
Sett fra et internasjonalt perspektiv er energiforbruket i bruksfasen mindre utfordrende i Norge og Norden, ettersom energien stort sett kommer fra fornybare kilder. Det er likevel en begrenset ressurs, som det er viktig å bruke smartere enn i dag.
– For nordiske kunder går vi raskere videre og snakker om hva vi i HPE gjør med våre underleverandører for å få ned utslippene i produksjonen. Når bruksfasen er under kontroll er det dette, og avhending av utstyret, som er det vesentlige, sier Birkeland.
Han forklarer at siden en server bruker mye strøm i løpet av sitt livsløp, kan det være fordelaktig fra et miljøperspektiv å oppgradere utstyret hyppig. En server trekker mye strøm når den er noen år gammel, sammenlignet med nytt og mer energieffektivt utstyr.
– Når servere har vært i bruk i fire, fem eller seks år, trekker de mye mer strøm enn nyere modeller som har blitt lansert i mellomtiden. Men i områder med tilgang til ren energi, kan man forsvare å bruke utstyret lenger. Jeg vil anslå at en server som står i Norge bør ha en livslengde på fire til åtte år, sier han.
– Står serveren i et område der det benyttes fossile brenselskilder, lønner det seg å bytte oftere, forteller Birkeland.
”For å få mest mulig effekt på kort sikt, er det bruksfasen du skal konsentrere deg om”
Ansvarlighet og økonomi spiller på lag
Årsaken er at teknologien utvikler seg raskt. Prosesseringskapasitet og strømforbruk blir stadig bedre, og det skjer mye i løpet av få år.
– Du kan gjøre mye mer med en ny server enn med en som er fem, seks år gammel. Dermed er det viktig å ikke bare erstatte en eldre server med en ny. Du må også jobbe med oppsett og sammenslåing, og bygge en ny infrastruktur med færre og mer effektive servere, sier han.
Ved å optimalisere bruksfasen reduserer man behovet for antall nye servere, som naturlig nok reduserer utslipp knyttet til produksjon.
Det er også god økonomi i å fornye serverparken. Med nytt utstyr går strømforbruket ned og driftskostnadene reduseres med færre fysiske bokser. Dette reduserer antall supportkontrakter, og lisenser for programvare- og operativsystem.
– Konklusjonen for norske virksomheter er derfor at det miljømessig lønner seg å beholde serverne lenger enn andre steder i verden, men at det samtidig gir noe høyere kostnader for virksomheten ettersom du går glipp av effektiviseringseffekten. Strømkostnaden trekker også opp kostnadsbildet. Derfor gjelder det å finne det best mulige krysningspunktet mellom miljøgevinst og kostnadsgevinst i bruksfasen, sier han.
Må redusere utslipp i produksjonen av IT
Vesentlighet er viktig for HPEs bærekraftsteam. Derfor jobber Birkeland og kollegaene ofte sammen med kundens IT-ledelse, samt ansvarlig for klimaarbeidet, for å identifisere hvor virksomheten kan redusere utslippene mest.
– Mange vil snakke om papp eller plast i emballasjen. Men når vi går gjennom alle etappene i verdikjeden, blir det tydelig for kundene at plast, papp eller siste transportetappe med elbil har forsvinnende liten effekt i det store bildet, sier han.
– Selv om bruksfasen betyr mest, er jobben vi gjør i verdikjeden også svært vesentlig. Vi må få utslippene i produksjonen av utstyret ned. Derfor jobber vi med at våre underleverandører skal sette vitenskapsbaserte klimamål og investere i fossilfri energi, fordi det krever mye strøm å produsere komponenter som lagringsdisker, minne og prosessorer.
HPE hjelper også kundene sine med avhending, og kan ta tilbake brukt utstyr og sørge for at det blir brukt på nytt eller resirkulert på en forsvarlig måte. Da vil du som kunde få en rapport som viser hvordan utstyr og komponenter blir brukt videre.
Teknisk kompetanse er avgjørende for å redusere miljøavtrykket
Seniorteknologen vektlegger at teknisk forståelse er viktig for at du skal få mest mulig ut av utstyret du investerer i.
HPE har definert fem kategorier som er viktige for å forbedre IT-driften i et miljøperspektiv:
- Dataeffektivitet
- Programvareeffektivitet
- Utstyrseffektivitet
- Utstyrets energieffektivitet
- Effektiv ressursbruk
– Disse kategoriene diskuterer vi med kundene, for det er her den samlede effekten ligger, fastslår Birkeland.
Tiltakene spenner fra beslutninger om hvilke data virksomheten må ha effektiv tilgang til – og hva som for eksempel kan lagres på tape – til effektiv bruk av energi ved kjøling av servere.
– Når det gjelder utstyrets energieffektivitet må vi finne det best mulige oppsettet for hva som passer til hvilke arbeidslaster. Programvareeffektivitet rommer alt fra å skrive effektivitet inn i koden – til å koble utnyttelsesraten på prosessorene til kjølingen, for å spare strøm. Derfor er teknisk kompetanse så viktig for å klare å redusere miljøavtrykket for tyngre IT-utstyr, sier han.
På Energy Star og SPEC finnes det uavhengige effektivitetsrangeringer av servere. Disse kan brukes som innkjøpskriterium.
– Smarte innkjøp gjør at du trenger færre servere i en verden der du kanskje er vant til å legge på litt ekstra for å være sikker. Klarer vi å skreddersy utstyret etter behov, er det mer klimavennlig. Vi vektlegger at alle komponenter skal være så effektive som mulig, sier Birkeland.
Han trekker frem at virksomhetene kan bli bedre til å se helheten og sette meningsfulle ansvarlighetsmål i fellesskap.
– Vi sier gjerne at du må ha med deg IT-direktør, bærekraftsdirektør, ansvarlig for fasiliteter og strøm, innkjøpsansvarlig og finansdirektør inn i diskusjonen. Da har vi starten på et samarbeid som gir resultater, for du kan ikke jobbe i siloer med klimaarbeidet, sier han.