29-04-2024

Over 760.000 IT-enheter samlet inn i 2023

I fjor samlet kunder av Atea inn over 760 000 IT-enheter til gjenbruk og resirkulering. Dette er en økning på 26 prosent sammenlignet med året før.  

datamaskiner til resirkulering.foto

184 919 bærbare datamaskiner, 30 652 mobiltelefoner og 54 234 nettbrett ble levert inn gjennom gjenbruk- og resirkuleringstjenesten Goitloop i fjor. Dette er en økning på 26 prosent sammenlignet med 2022.

Vi tenker sjelden over det i hverdagen, men klimaavtrykket ved å produsere IT-utstyr er enormt, sier Nelly Flatland, bærekraftsjef i Atea.

Gjennom Goitloop tilbyr Atea retur og innsamling av brukte og utdaterte IT-enheter som virksomheter ikke lenger har bruk for. I 2023 håndterte Atea 760 900 brukte IT-enheter ved sitt logistikksenter i Växjö i Sverige. Her blir alt brukt IT-utstyr fra nordiske kunder samlet inn, renset for data, og deretter enten klargjort for å bli satt på markedet igjen eller tatt fra hverandre for å resirkulere materialene.

– Selv om det er snakk om små volumer per enhet når vi snakker om kritiske mineraler og metaller, så er klimaavtrykket i utvinning, raffinering og smelting, vanvittig. Uvinning av mineraler og metaller er bare den spede begynnelsen i produksjonsleddet. Etter dette leddet i verdikjeden kommer komponentproduksjon, sammenstilling og til slutt ferdigstilling, forteller Flatland.  

Og fortsetter: 

– Nettopp derfor er det så enormt viktig å samle inn enheter som ikke lenger er i bruk. De består av essensielle bestanddeler som er kritiske i en sirkulær økonomi. Disse enhetene og komponentene kan senke klimaavtrykket i nyproduksjon av IT.

Totalt sparte Ateas kunder 88 812 tonn CO2 i 2023 ved å gi nytt liv til IT-utstyr. Det er like mye utslipp som du ville produsert ved å reise tur retur Oslo-Trondheim hver dag i over to år! I følge den nye bærekraftsrapporten er dette en økning i innsamlingen på 51 prosent sammenlignet med 2022.

Bærekraftsrapportering er en integrert del i årsrapporten til IT-selskapet. Rapporten gir et helhetlig syn på selskapets resultater, og omfatter både økonomiske resultater og bærekraftsinitiativer.  

– Sørg for å alltid levere inn utrangert utstyr når dere kjøper nytt. Det er bra for både lommeboka og miljøet. Bli gjerne medlem i 100%-klubben dersom deres virksomhet er klar for å sette dere et ambisiøst avhendingsmål, forteller Flatland. 

Nelly Flatland
Har du spørsmål om hvordan vi jobber med bærekraft?
Nelly Flatland, Leder for Bærekraft
Send e-post til