Få kontroll på klimaavtrykket i virksomheten
– Ved å ta kontroll på hvordan du kjøper, bruker og håndterer IT-utstyr, kan du oppnå betydelige miljøgevinster, sier Nelly Flatland, konserndirektør for bærekraft i Atea.
Norske virksomheter opplever stadig strengere krav om miljørapportering, åpenhet og ansvarlig ressursbruk. Men mange av målene som settes ligger langt frem i tid. Dette gjør at mange virksomheter ikke har fått opp farten enda, noe Flatland og Atea ønsker å gjøre noe med.
– Den beste tiden for å lage en strategi for klima og sosialt ansvar var for 15 år siden. Den nest beste tiden er i dag, understreker Flatland.
Og fortsetter:
– Vi må sørge for at norske virksomheter forstår at det er nå eller aldri. I 2050, når vi i Norge skal ha redusert 55 prosent av utslippene våre, er det for sent, sier hun.
Les vår guide: Tips til klimatiltak for IT - som faktisk virker
Start med egen IT-avdeling
For mange virksomheter vil det enkleste startpunktet være din egen IT-avdeling. Ved å få kontroll på klimabelastningen knyttet til egen IT-infrastruktur og eget IT-utstyr, vil du ikke bare bedre klimaavtrykket ditt, men også modne organisasjonen gradvis.
– Teknologi kan gi fantastiske muligheter og resultater. Ved å sørge for ansvarlig bruk av ressurser i IT-avdelingen, innfører du samtidig strukturerte og målbare prosesser, som senere kan tas i bruk for andre deler av virksomheten, sier Flatland.
IT-avdelingen har en unik rolle når det gjelder å redusere virksomhetens klimaavtrykk, mener Flatland. Hun trekker frem to områder der IT-avdelingen kan gjøre en forskjell:
1) Reduksjon av miljøpåvirkning: Som virksomhet har du mulighet til å ta ansvar i innkjøpsfasen av utstyr. Ved å gjøre smartere innkjøp og ha fokus på ansvarlig bruk av IT-utstyr, kan IT-avdelingen redusere virksomhetens miljøpåvirkning.
2) Styrking av klimavennlige verdikjeder: Ved hjelp av innovative løsninger som for eksempel sensorer og smarte systemer, kan IT bidra til effektiv ressursbruk og ansvarlig drift, som igjen styrker virksomhetens konkurranseevne.
Fire viktige klima- og miljøtiltak
- Velg riktig utstyr fra start: Invester i produkter som er klimavennlige og fremtidsrettede.
- Ha full oversikt over utstyret: Bruk verktøy for å kartlegge og kontrollere IT-utstyr.
- Forleng levetiden: Enkle grep som skjermbeskyttere, deksler og opplæring kan forlenge utstyrets levetid.
- Gjenbruk og resirkulering: Sørg for at brukt utstyr returneres og gjenbrukes i stedet for å samle støv i skuffer.
”Mange er ikke klar over restverdien i brukt IT-utstyr”
Returner brukt IT-utstyr
Flatland tror det er mange virksomheter som er flinke til å gi IT-utstyr et nytt liv, men at dette ikke er satt i system på grunn av mangel på forankring og eierskap.
– Det er nok mer vanlig at IT gjør noe med det når stabelen av brukt utstyr blir for høy. Det er verken tid eller penger som hindrer virksomheter i å sette dette i system, men bevissthet. Mange er ikke klar over restverdien i brukt IT-utstyr. Å ha en strategi for å levere tilbake brukt IT-utstyr er lønnsomt, sier Flatland.
Skal du lykkes med å returnere alt IT-utstyret er HR- og IT-avdelingen nødt til å samarbeide, påpeker Flatland. Hva er avtalen når en medarbeider får PC, mobil eller nettbrett fra jobben? Hvor lenge skal medarbeideren beholde utstyret? Hva skjer når de slutter eller kjøper nytt?
– Dette er prosesser som må forankres gjennom en avtale med den ansatte, og som må drives av HR. IT på sin side må ta ansvar for at utstyr som leveres inn av medarbeidere også leveres inn til avhending raskt, slik at det ikke blir liggende og støve ned. Da synker sannsynligheten dramatisk for at utstyret kan gjenbrukes, forteller Flatland.
Utnytt restverdien på IT-utstyret
Start med å velge en leverandør av IT-utstyr som har effektive prosesser for avhending. Ved å ha gode rutiner for dette, får du levert inn utstyret mens det fortsatt har en restverdi. Det dummeste du kan gjøre er å la utstyret bli liggende og støve før det blir levert inn.
– Å sette klima og sosialt ansvar på agendaen starter med små tiltak, men målet bør være stort. Start med IT-avdelingen og bygg videre derfra, avslutter Flatland.
Produsentene publiserer selv hvor stort utslipp en PC står for. CO2-ekvivalenter er en standardmåleenhet som brukes for å uttrykke klimapåvirkningen av ulike klimagasser på en felles skala. Det er knyttet usikkerhet rundt hvor stort utslipp en gitt PC står for. Derfor oppgir mange gjennomsnittstall. Størrelse på skjerm og spesifikasjoner ellers, vil også påvirke utslippstallet.
For å illustrere utslippstørrelsen, kan du tenke at en gjennomsnittlig bensin- eller dieselbil slipper ut omtrent 120-150 gram CO2 per kilometer. 1 kg CO2e tilsvarer en kjørelengde på seks til åtte kilometer.
Eksempler på populære PC-modeller:
- HP EliteBook 840: 200 kg CO2e (+/- 30 kg). Kilde: HP 2024
- Dell Latitude 7420: 341 kg CO2e (+/- 80 kg). Kilde: Dell 2021
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon: 209 kg CO2e (+/- 36 kg). Kilde: Lenovo 2023
- Apple MacBook Pro 14: 218 kg CO2e. Kilde: Apple 2024