Din gamle iPhone blir resirkulert med roboten Daisy
Med avansert robotteknologi sørger Apple for at gamle iPhoner blir plukket fra hverandre, slik at verdifulle mineraler resirkuleres og kan gjenbrukes i nye enheter.
– Daisy er viktig fordi den bidrar til å hente ut jordmetaller som gull, sølv, aluminium, wolfram og tinn fra gamle iPhoner. Dette reduserer behovet for konfliktfylt gruvedrift og fremmer gjenbruk, forteller Joachim Braset, som er partneransvarlig for Apple hos Atea.
Atea er eneste Apple-partner i Europa som kan sende iPhoner direkte til Daisy. Det tette samarbeidet bidrar til å redusere klimaavtrykket både for Ateas kunder og for den norske IT-bransjen som helhet.
– Nordmenn har et stort forbruk av mobiltelefoner. Om du tar klimaarbeidet på alvor bør du velge en leverandør som har gode løsninger for retur av utstyr. Apple har som mål å bruke resirkulerte materialer i produksjonen av alle nye enheter, og Daisy er derfor en viktig del av deres ansvarlighetsstrategi, sier Braset.
Sorteringsroboten står plassert i Nederland og kan håndtere 29 forskjellige iPhone-modeller, fra iPhone 5 til iPhone 16 Pro Max.
Les vår guide: Få fart på bærekraftsarbeidet
Daisy resirkulerer mineraler fra iPhone
14 materialer utgjør 90 prosent av alle råvarene som brukes i Apples produkter. Disse er aluminium, kobolt, kobber, glass, gull, litium, papir, plast, stål, tantal, tinn, wolfram og sink. Sjeldne jordmetaller regnes også som ett av materialene.
Apple har valgt å prioritere resirkulering av disse 14 materialene, for å sikre at tiltakene får en positiv effekt for miljøet, mennesker og leverandørkjeden. Et tonn gjenvunnet materiale forhindrer hele 2 000 tonn gruvedrift.
Daisy kan plukke fra hverandre og sortere komponenter fra 200 mobiltelefoner på en time, og i løpet av et år kan roboten demontere opptil 1,2 millioner telefoner. Det gjør at Apple raskt kan putte de resirkulerte mineralene inn i produksjonen av nye enheter.
– Apples mål om karbonnøytralitet innen 2030 er en del av det langsiktige målet om en dag å bruke 100 prosent resirkulerte og fornybare materialer i produktene våre, sier Lisa Jackson, Apples konserndirektør for miljøtiltak.
Bytt mobiltelefon oftere
Skal du lykkes med en sirkulær kjøpsmodell, anbefaler Braset i Atea at du bytter ut mobiltelefoner etter to eller tre år. Dette gjør at enheten kan få et nytt liv et annet sted, og sjansen øker for at mobiltelefonen brukes så lenge som mulig.
– Mange millioner mobiler ligger og samler støv i skuffer og skap i Norge. Mange er nok så utdaterte at de ikke kan brukes av andre. Da er Daisy den beste løsningen for å hente ut sjeldne mineraler og gi delene et nytt liv. Vi har en stor jobb foran oss når det kommer til resirkulering av elektronikk, sier Braset.
Han forteller at en iPhone i snitt har to til fire eiere gjennom sin levetid, og at bruktverdien kan utnyttes i større grad. For å få til dette, kan leie være løsningen.
– Leie er spesielt lønnsomt for Apple-produkter, fordi de er bygd for å vare – og derfor kan de lett bli solgt videre og få både et andre og et tredje liv. Denne høye bruktverdien gjør at månedsprisen for leie blir lavere, og du sparer derfor penger fra dag én, sammenlignet med å eie, forklarer Braset.
Kunder som leier og kjøper på finansiering, returnerer ofte produktene i svært god stand. Dette forlenger levetiden på for eksempel en iPhone betydelig.
– Akkurat nå klarer vi å samle inn brukt Apple-utstyr tilsvarende 17 prosent av det vi selger til norske virksomheter. Vi er nødt til å komme opp til 100 prosent, og vi har stor tro på at det hjelper om du som arbeidsgiver har fokus på dette, sier han.
Han oppfordrer deg til å lete i skuffer og skap for å gi Daisy mer å jobbe med.
– Men det aller beste du kan gjøre er å inngå en leieavtale på alt nytt utstyr, slik at du kommer inn i en sirkulær kjøpsmodell. Dette er blant de mest effektive klimatiltakene du kan gjøre på vegne av virksomheten din, sier Braset.
- 100% resirkulert kobolt i alle batterier
- 100% resirkulerte sjeldne jordmetaller i alle magneter
- 100% resirkulert loddetinn og 100 prosent resirkulert gullbelegg i kretskort
- 2/3 av alt aluminium skal være resirkulert