Gå til hovedinnhold Gå til hovedsøk
Språk
Chat
Offline
No operator is currently available
Do you need help? Please contact our customer service.
Ny kunde
Chat
Offline
No operator is currently available
Do you need help? Please contact our customer service.

10 tips til deg som ønsker å jobbe smartere og mer ergonomisk.

Vi tilbringer stadig mer tid foran datamaskiner, både på jobben og hjemme, og utvikler ofte vaner som kan forårsake slitasje, belastninger og skader. Her får du ti nyttige tips om hvordan du kan unngå belastningsskader – tips som kan hjelpe deg å bli friskere, tryggere og mer produktiv på jobben.

  1. Datamusen: Med en sentrert mus som RollerMouse unngår du at armen din havner for langt ut til siden, utenfor det gode arbeidsområdet. En sentrert mus gjør også at du lett kan veksle mellom å bruke høyre og venstre hånd, noe som gir større variasjon.
  2. Tastatur: Mange standardtastaturer er for brede og får deg til å vinkle armene utover. Tastaturet bør derfor være lavt og kompakt. Hvis du lærer deg snarveier, blir det mer variasjon i det daglige arbeidet med tastatur og mus.
  3. Arbeidsstolen: Er det du som skal passe til stolen, eller er det omvendt? Sørg for at stolen er riktig innstilt etter kroppen din. Sitt med begge føttene på gulvet og med cirka 90–100 graders vinkel i knærne. Deretter justerer du ryggstøtten og armlenet slik at du får god støtte og avlastning. Armlenene skal støtte armene uten at du må heve skuldrene, og de må ikke være i veien for at du kan komme nært inntil skrivebordet. Dersom armlenene butter imot skrivebordet, er det noen ganger bedre å ta dem bort og bruke en underarmsstøtte i stedet.
  4. Skrivbordet: Det skal enkelt kunne justeres i høyde slik at du kan variere mellom å sitte og stå. Med riktig høyde skal albuene ha en vinkel på cirka 90 grader når du står foran skrivebordet og slapper av i skuldrene. Bordet skal plasseres slik at dagslyset gjennom vinduet kommer fra siden, aldri rett for- eller bakfra.
  5. Skjermen: Den skal være vinklet litt fra deg og på cirka 70 centimeters avstand. Den øvre kanten på skjermen skal være i øyehøyde.
  6. Arbeid innenfor det gode arbeidsområdet: Det gode arbeidsområdet er det som er innenfor hendenes rekkevidde når albuene er plassert nær midjen. Når du må strekke deg etter noe, er du i det ytre arbeidsområdet, og det som du sjelden bruker, plasseres der.
  7. Belysning: Belysningen skal være justerbar, skal ikke blende og skal gjerne gi mulighet til individuell tilpasning. Lysglimt og reflekser fra skjermen eller dårlig belysning på arbeidsplassen øker risikoen for muskelspenninger i tillegg til risikoen for problemer med synet. Ved å legge noe blankt, som et lite speil, på bordet, kan du enkelt se om belysningen er feilplassert. Hvis du ser lys reflektert i overflaten, er belysningen feilplassert.
  8. Bærbar datamaskin: Dersom en bærbar datamaskin brukes i stedet for en stasjonær datamaskin i lengre perioder, vi anbefaler at man bruker eksternt tastatur og ergonomisk mus.
  9. Tilpass arbeidsplassen din til deg: Uansett om du har en egen arbeidsplass eller sitter i et aktivitetsbasert arbeidsmiljø, må du tilpasse arbeidsplassen din til deg. Kjenn etter om du har god avlastning for armene, om stolen er riktig justert og gir deg god støtte, og om bordet har riktig høyde. Dette er spesielt viktig dersom du deler arbeidsplassen med andre.
  10. Variasjon og bevegelser i hverdagen: Variasjon er viktig. Jobb oppreist, ha gående eller stående møter, skift stol, skift arbeidsplass, gå av en holdeplass tidligere, eller plasser skriveren og kaffemaskinen litt lenger bort. Det finnes mange gode råd om hvordan du kan skape variasjon i det daglige arbeidet.