06-06-2017

Virtuell programvare gir muligheter – og trygghet

Folk har pratet om programvaren VMware i mange år, men mange er ikke sikre på hva det er. Virtuell programvare er nok et av bransjens buzzwords – la meg forklare.

Thomas Tømmernes
Thomas Tømmernes
Leder for IT-sikkerhet
Lilla tall som flyer ned fra sort vegg

Raskere maskinvare og større minnekapasitet har gir muligheter for bruk av datamaskinens virtualisering-programvare, som for eksempel VMware, en programvareprodusent. VMware, lager programvare for skylagring og virtualisering. VMware er et innovativt teknologiselskap som leverer den mest kjente og kanskje beste programvaren for å virtualisere servere og arbeidsstasjoner. Med deres teknologi kan man kjøre flere operativsystemer samtidig på en og samme maskin, og man kan også flytte operativsystemer fra en server til en annen (nesten) uten å måtte tenke på hvilken leverandør som har levert maskinvaren og hva den har av maskinvare.

Virtuell programvare

Med virtuell programvare kan man kjøre flere operativsystemer i et virtuelt miljø. Virtual Machine-programvare brukes til å etterligne maskinvaren på innsiden av en datamaskinens operativsystem. Dette betyr at en virtuell maskin som kjører inne i et operativsystem, for eksempel Windows, ser ut til å være PC-hardware til operativsystemet som kjører inni den virtuelle maskinen programvare.

Programvaren lar en datamaskinbruker kjøre flere operativsystemer samtidig. Dette kan være virkelig gunstig for en rekke årsaker, avhengig av datamaskinbrukerens formål. Et eksempel er å kjøre programvare for en bestemt type proprietære datamaskinen, for eksempel programvare laget for en Apple-maskin, på en standard PC.

Trusler i skyen

Som sikkerhetsmann er det naturlig for meg å stille spørsmålet om hvordan IT-sikkerheten er ivaretatt til venn og samarbeidspartner norgesjef i Trend Micro, Thomas Ludvik Næss, om han kan skissere trusselbildet:

– Trusselbildet er med oss uansett hvor man beveger seg; fysisk, virtuell og i skyen. Det er såpass sammensatt med vektorer som rettes mot brukere, nettverk og ikke minst datasenter og skyen. Kundene er i en stadig transformasjon med å effektivisere datasenteret sitt, og vi har et budskap om å hjelpe de med å sikre reisen til skyen. Vår filosofi er å eliminere trusselen så langt unna brukeren, nettverket og datasenteret som mulig.

Utfordringer som oppstår med en transformasjon som dette, er at man ikke har sikkerheten på plass for dataene umiddelbart.

Vår sikkerhetsplattform for server og datasentersikkerhet spenner over fysiske, virtuelle og skybaserte løsninger, slik at man har full oversikt på sikkerheten i datasenteret via ett management.

Trend Micro har siden 2008 hatt et strategisk og teknologisk samarbeid med VMware for utvikling av sikkerhet som komplementerer det VMware selv leverer.

Med andre ord var det både trusler og en knakende god løsning for å ivareta disse på en god måte – mange av dere som leser dette innlegget er Atea og VMware-kunder. Med over 10 års erfaring, høyt partnerskap og høy intern kompetanse er vel veien kort til å ha et møte med Atea InfoSec og høre hvordan vi kan hjelpe din organisasjon øke sikkerheten og samtidig komme noen hakk nærmere å tilfredsstille kravene i GDPR

Inntil skrivelysten tar meg igjen, følg meg på Twitter @TTommernes.