28-08-2019

Hektet på sikkerhet

Ole Aleksander Micaelsen skulle bli barnehagepedagog. Slik ble det ikke, men pedagogikken kommer fortsatt godt med som løsningselger for IT-sikkerhet, sier han.

Utdanning og yrkesbakgrunn:

Jeg er utdannet barnehagepedagog, med litt IT-utdanning etterpå. Jeg har hatt interesse for data siden tidlig 80-tallet, men den opprinnelige planen var å jobbe med barn. Jeg begynte allikevel på informatikkstudiet og rakk ett år, før jeg via kjente fikk invitasjon til jobbintervju hos Skrivervik data i 1999, så var det gjort.

Jeg flyttet til Oslo i -99, og kom med det rett inn i milleniumskiftet med patching og oppgraderinger over en lav sko. Vi satte opp servere hos alt fra helsesektoren til aviser. Jeg oppdaget raskt at jeg var mer interessert i sikkerhet, og begynte å jobbe med sikkerhet i Sun Microsystems allerede i år 2000. Her ble jeg introdusert for lastbalansere og brannmurer og ble hektet. I 2003 begynte jeg i Stonesoft som var et rent sikkerhetsselskap, og startet jobben som salgssjef i Norge. Det ble litt ensformig og etter et år gikk jeg tilbake til Sun, men da som selvstendig næringsdrivende. Dette gjorde jeg et par år til, før jeg fortsatte med 13 år med nettverk og sikkerhet hos Nets (tidligere BBS).

Beskriv jobben din:

Jobben min er en lett blanding av mye av det jeg har gjort tidligere, og enda mer nytt. Det er både sikkerhet, salg, rådgivning og konsulentvirksomhet. Avdelingen min ligger under løsningssalg.

Noen få av oss på løsningssalg fokuserer på Identity Access Management (IAM) som har en sentral rolle i digitaliseringsprosessen: Alle objekt har en identitet som vi skal ha et forhold til. Objekt er for eksempel mennesker, eller tingenes internet (IoT-dingser). Typiske kunder på IAM kan være samfunnsfunksjoner som skole og helse, med behov for god kontroll på hva hvert enkelt objekt har tilgang til og forholdet de har til de andre objektene. Eksempler på dette kan være lærer og elev, eller lege/pasient.

I tillegg er jeg lead på Splunk, som er skikkelig i vinden om dagen. Splunk er et verktøy som gjør mengder med maskindata om til informasjon kundene kan bruke til å ta beslutninger. Hverken IAM eller Splunk, er noe man blir utlært innenfor, så det gjelder å holde seg ovenpå.

Dagene består av kunder og teknologi og jeg setter meg inn i teknologi i alle ledige stunder. Jeg gjør også konsulentoppdrag når det passer.

Hva kreves av ferdigheter eller egenskaper for å få og trives i denne jobben?

Ferdighetene mine er en kombinasjonen av erfaring med tunge og store datasenterløsninger, og bakgrunnen min innen pedagogikk. Det hjelper selvfølgelig også å være en blid trønder.

Alle løsninger vi selger, fikser problemer og fjerner irritasjonsmomenter ute hos kunde. En egenskap jeg har er å kunne kommunisere og relatere dette til konkrete ting hos kunden på mer enn det tekniske plan. Man må trives sammen med mennesker og se alt som en helhet. Kundene prioriterer forskjellig, noen har ekspertisen hos seg, andre leier inn konsulenter for de tyngre oppgavene, og man må kunne være relevant for alle.

Hvordan holder du deg oppdatert innen bransjen?

Jeg har hørt alle episodene av Ateas podkast «Teknologi, av og for mennesker», – som faktisk er mitt første bevisste møte med podkast. Jeg blir inspirert av å høre hvordan teknologiene sys sammen, og i sum gir noe som er av vesentlig verdi for kunden, som man kanskje ikke tenkte på når man begynte en gang. Smarte byer og bygg er morsomt. Jeg er en storforbruker av YouTube til fagstoff, og er fan av online kursing fremfor klasseroms-modellen. Mine forbilder er de som tør å stå på egne bein, og gjøre noe som ingen andre har gjort. Som for eksempel Wozniak og Jobs da de startet Apple.

Dersom du var fersk student i dag, hvilke fag/studier ville du valgt?

Oi, skulle jeg studert i dag, ville jeg fokusert mere på datasikkerhet fra dag én. Det er så mange flere muligheter nå enn det var på 90-tallet.

Bortsett fra det, vil jeg anbefale alle som er i den posisjonen i dag til å velge i like stor grad med hjertet som med hodet. Markedet svinger, og graden av relevans vil variere i de fleste fagområder.

Det viktigste er at man klarer å holde fokus hele veien, og levere på slutten av studiet for å få et vitnemål man kan være stolt av. Jeg jobber med datasikkerhet som jeg synes er kult, men er jo utdannet barnehagepedagog, alt er mulig.

Hvilke trender tror du kommer til å prege bransjen i tiden som kommer?

Som alltid vil trenden være at man vil man ha mer for mindre. Det betyr at vi må gjøre mer på kortere tid, og automatisere mest mulig, så tidlig som mulig. Mer og mer vil havne i sky, og en leverandør som kan kombinere alt dette er relevant i fremtiden. Forutsigbarhet vil være enda mere kritisk, og det å benytte maskinlæring til oppgaver som understøtter dette vil bli mer og mer vanlig. Oppå dette ser man en voksende abonneringsmodell på tjenester og produkt som gjør at man må holde seg relevant for kundene i større grad, så de velger oss neste gang også.

Stikkord er sikkerhet og automasjon.