Forvirret mann i 50 åra – Fluefisker eller IT-sikkerhetskonsulent?
Hva har fluefiskere og IT-sikkerhetskonsulenter til felles?

Jeg er en ihuga fluefisker, og har nå fisket i over 40 år siden jeg fikk min første fisk bak hønsehuset til bestefar i Drangedal. Fisken var en liten abbor på 10-12 cm. Ser jeg tilbake er jeg sikker på at bestefars entusiasme og kommentar om at jeg hadde fisket den beste fisken han hadde smakt er skylden i flere hundre timer med fiskestang i hånden. Gleden jeg har av fiskingen har jeg også overført til mine to barn, Balder (13 år) og Eirill (11 år).
Jeg har ikke spart på noe under «påvirkningen» og lagt godviljen til hver gang det er en ny floke på snøret eller en ny sluk sitter fast i bunn. Begge barna er nå både flinke og entusiastiske fiskere. I sommer har de landet over 100 fisker hver på stang (mesteparten sluppet ut igjen). De vi beholder spiser vi, familien er veldig glad i fisk. Så langt har vi fisket med pilk fra båt eller sluk fra land, og i sommer ønsket Balder avansere til fluestang.
Likheter mellom fluefiske og IT-sikkerhet
For et par uker siden var vi på kurs hos Jan Myhre, som er en av Norges beste fluefiskere. Det slo meg under teoribiten på begynnelsen av kurset at fluefiske og jobben med IT-sikkerhet kanskje ikke er så langt fra hverandre som man skulle tro. Vi intervjuet Vegard Kjerstad om datakriminalitet tidligere (les blogginnlegget her) , og du kan lese følgende budskap mellom linjene:
IT-sikkerhet er en livsstil. Kanskje en klarsynthet eller en lettere paranoid innstilling til livet. Det er mer enn en arbeidsform og en tildelt oppgave. Uten evnen til å revidere og søke informasjon stiller en svakt. Det å være en IT-sikkerhetskonsulent innebærer en helt spesiell innstilling til omgivelsenes skiftninger, både fysisk og psykisk.
Motstanderne er mange, og i den gitte situasjonen vil alle kunne være en trussel, bevisst eller ubevisst. Egenskaper som årvåkenhet, god iakttakelsesevne, tålmodighet og fantasi blir ofte tilskrevet en dyktig sikkerhetskonsulent.
En beskrivelse de fleste sikkerhetskonsulenter fra Atea IRT sannsynligvis ønsker, og ikke minst befinner seg i; en bevissthet som hele tiden er under bearbeidelse, og forandrer seg i takt med omgivelsene. Beskrivelsen over kan med små forandringer tilskrives den perfekte fluefisker.
Atea Incident Response Team (IRT) er en gruppering av høyt sertifiserte og kompetente IT-sikkerhetskonsulenter som har spesialisert seg på kritisk hendelses-håndtering i forbindelse med datakriminalitet og -angrep.
Møt ekspertene på Atea Community
Flere av våre IT-sikkerhetseksperter møter du på årets største IT-happening, Atea Community . Det er her vi ser inn i krystallkulen hva gjelder fremtidens teknologi, du får møte ekspertene og de aller beste produsentene i IT-bransjen.
Community er enormt populært og arrangeres stort sett i de største lokalene i de byene turneen besøker. Størst er avsluttingen på Telenor Arena der det forventes ca 2000 deltakere. Dette er årets event du ikke vil gå glipp av, her møter du alle som kan, vet, tror og kan svare.
I alle byer avholdes det en rekke faglige foredrag som er skreddersydd til dagens teknologiske situasjon og forventede fremtid.
Så om du er fluefisker, alfahann/hunn, IT-sjef, konsulent eller bare litt skarpere enn den generelle smarting; meld deg på i dag, så kanskje vi sees! Jeg holder foredrag på noen av lokasjonene om temaet ”verdien av å se egne begrensninger”.
Hør hvordan du kan helautomatisere sikkerheten i din virksomhet, eller finne akkurat de tjenestene som kompletterer det du har. IT-sikkerhet er komplekst og krever solid kompetanse for å ha oversikt, risikoen ved manglende oversikt er skyhøy. Har du råd til å ta sjansen på at «det skjer sikkert ikke meg»?
Foredragsholder: Thomas Tømmernes, Atea