Er du en leder som følger med, eller mangler du kontroll?
Påstand: De fleste ledere liker å ha kontroll på egen helse, tid og hverdag, og de ønsker en rask løsning på uforutsette utfordringer som dukker opp.

Med mine 193 cm og 112 kg ser jeg nok ganske massiv og tøff ut, men jeg må innrømme at jeg er engstelig for leger, tannleger, borr, sprøyter og sting.
I mitt hode er jeg ingen kontrollfrik, men jeg føler meg mye tryggere når jeg har oversikt og bestemmer og vet hva som skjer.
I Atea har vi helseforsikring fra Gjensidige (et genialt konsept for virksomheter som vil begrense sykefravær ved eventuelle uforutsette legebesøk der den «normale» kø-ordningen for å få fikset skader tar vinter, votter og vår).
For kort tid siden benyttet jeg meg av helseforsikringen på grunn av brokk. En kjapp kikkhulls-operasjon som i utgangspunktet ikke er store greia, men jeg ble lagt i narkose, hvilket tilsier at jeg ikke har full kontroll (kudos til Volvat og dr C.f Kroepelien som gjorde operasjonen etter alle kunstens regler. Jeg var i de beste hender).
Mangelen på kontroll gjorde meg likevel engstelig. Jeg leste engang et sted (mener å huske det var illustrert vitenskap) at det var gjort forsøk med dyr og jo mer intelligent dyret var jo mer redd for smerte var det. Jeg klamrer meg til denne påstanden med begge henda. (en trøst J)
Så hvorfor drar jeg frem både sykehus, køer og uforutsette hendelser som dette?
Jo, fordi det ikke er enkelt å planlegge når det passer å være syk. Det passer jo egentlig aldri. Det samme gjelder trafikkuhell, forsinkelser, syke barn og lignende. For min del kan jeg konstatere at Atea har gjort en formidabel innsats her i form av å investere i helseforsikring som tar tak når det uforutsette slår inn, men hva trenger jeg forberede her? Ingenting, annet enn å sette meg inn i hva helseforsikringen består av og hvordan denne brukes.
Uten kontroll? Nei, litt vondt kanskje, men jeg er straks på beina igjen :)
Det er nå engang slik at der det finnes gode hjelpemidler, forsikringer, planer og lovverk, så må vi vite hva de består av, slik at vi vet hvordan vi skal håndtere uforutsette hendelser.
Hva om datasystemene på arbeidsplassen din slutter å fungere?
Alt står stille og sensitiv informasjon er borte. Kanskje er dataene dine kryptert, og en skurk presser deg for løsepenger; «om du ikke betaler x antall bitcoins så sletter vi all dataen deres».
Dersom du ikke vet hva du skal gjøre i denne situasjonen mangler du kontroll. Dette må du trene på: få en oversikt, og vit hva du skal gjøre når slike hendelser oppstår.
Nasjonal sikkerhetsmåned
NorSIS arrangerer nasjonal sikkerhetsmåned hver oktober. Hensikten med sikkerhetsmåneden er å rette søkelyset på sikkerhetsarbeidet og de sikkerhetsutfordringer som både virksomheter og privatpersoner opplever i det daglige. Mange private bedrifter og offentlige etater har hengt seg på dette glimrende initiativet, deriblant også Atea.
I fjor gjennomførte vi en uoffisiell spørreundersøkelse blant våre kunder om hva de så på som den største utfordringen i forhold til å få implementert og rullet ut en god strategi for IT-sikkerhet. Tilbakemeldingen vi fikk var at virksomhetenes ledelse/styre ikke hadde god nok forståelse rundt eget ansvar, og derfor ikke hverken brukte tid eller backet opp IT-avdelingene nok.
Da vi allerede vet at det er mangel på IT-sikkerhetskonsulenter fikk vi en idè.
Hva med å gi ledere rundt om i landet opplæring og økt kompetanse på IT-sikkerhet, på en enkel måte?
Resultatet ble at vi, sammen med Junglemap, utviklet et e-læringskurs om IT-sikkerhet for ledere – helt gratis.
Målet var ikke å gjøre sikkerhetseksperter av kursdeltagerne, men rett og slett gi en enkel mulighet til å sette seg «helt overordnet» inn i ting, slik at de vet hva som må gjøres dersom uforutsette hendelser oppstår. Vi hadde et mål om 500 deltakere på kurset i 2015, men da kurset startet hadde vi med oss hele 3600 deltakere.
Dette ble uten tvil en suksess, derfor gjør vi det samme i år.
Michael Jacobs, adm.dir. i Atea Norge, er svært opptatt av hvilke gevinster samfunnet får av mer kompetanse på IT-sikkerhet – sjekk ut hans invitasjon her:
Jeg skal delta på kurset – det bør du også, forstå hva folk prater om i 2016 :)
//TT
Følg meg på Twitter.