Behov for IT-sikkerhetskompetanse
Sikkerhet blir viktigere innenfor IT, og skal vi tro ekspertene vil vi i 2019 mangle 1,5 millioner mennesker med IT-sikkerhetskompetanse til å fylle stillingene.

I følge Cyber Security Ventures vil mangelen på IT-kompetanse og kompleksiteten i trusselbildet gjøre at mer enn 50 prosent av virksomheter benytte seg av sikkerhetspartnere innen 2018.
En IT-ansatt i dag må gape over enormt mange oppgaver, noe som er utfordrende i forhold til å holde seg oppdatert på IT-sikkerhet. Det har et hurtig skiftende miljø og trusselbilde som krever ens fulle oppmerksomhet.
Digi bygger oppunder denne påstanden med undersøkelsen om hvor flest arbeidsgivere tror etterspørselen vil øke:
En god nyhet til deg som vil, eller allerede er i gang med IT-studier :)
Det finnes mang en myte om skyhøye lønninger – til tross for at det i denne artikkelen er satt litt på spissen – tviler jeg ikke et sekund på at dyktige ansatte får godt betalt. Det sies også at ansatte som jobber med IT-sikkerhet er de mest lojale og trygge arbeidstakerne.
Selv måtte jeg omskolere meg etter et fall på snowboard, der jeg ødela ryggen stygt. Jeg tok utdannelsen min på Noroff i voksen alder, og ble intervjuet av skolen for litt siden, i forbindelse med at IT-sikkerhet blir mer og mer i vinden. Arbeiderpartiet uttalte til NRK i går at de ønsker å hente tilbake IT-kompetanse til Norge.
Noen tips til deg som er i gang med IT-studiene
- Sett deg kortsiktige og langsiktige karrieremål, og sett realistiske delmål underveis. Kanskje er den litt kjedelige nybegynnerjobben akkurat det som skal til for å nå den store karrieredrømmen om fem år?
- Lær deg noe annet enn IT. Kombiner teknisk kompetanse med forretningsforståelse, og vis at du forstår omgivelsene som bedriften opererer i.
- Finpuss på engelskkunnskapene. Engelsk er det «offisielle IT-språket», så her gjelder det å være på høyde med de beste. Kanskje du skal tilbringe sommeren i en hengekøye med en god bok – på engelsk?
- Bygg nettverk. Sosiale medier som LinkedIn og Facebook kan være ditt neste inngangspunkt til ny jobb. Registrer deg hos bemanningsbyråer og headhuntere. Hold kontakt med studievenner og tidligere kolleger - disse kan være gode relasjoner å ha i mange år fremover.
- Sørg for å ha nødvendige sertifiseringer på plass. Dette kan være tungen på vektskålen i konkurranse med andre kandidater.
- Bruk god tid på å spisse oppsett og innhold i CV-en. Fremhev relevant erfaring og slå sammen mindre relevante meritter.
- Tenk salg! Hvilke faglige og personlige egenskaper kan du tilby? Hva kan du forbedre - og ikke minst: Hva har du tenkt å gjøre med det?
Kilde: digi.no
En karriere innenfor IT-sikkerhet
I Atea er vi opptatt av studenter, karriere og diverse kompetanseprogrammer. Vi blir støtt og stadig kontaktet av studenter som skal skrive masteroppgaver og ønsker et sikkerhetsmiljø å sparre med. Det er mange spennende mennesker (og sannsynligvis fremtidige kollegaer) vi møter på denne måten :)
Høsten 2015 satte Atea, IBM og The Innovation Effect (TIE) i gang et spennende Skills2Grow-prosjekt rundt temaet IT-sikkerhet og EU/EØS sine nye personvernforordning som ble vedtatt i EU-parlamentet januar 2016. Oppgaven var å utvikle en informativ og brukertilpasset brosjyre om temaet. Brosjyren skulle bidra til å øke kjennskapen til personvern blant nye og eksisterende bedriftskunder. Prosjektets hovedfokus var å informere om den nye personvernlovgivningen som trer i kraft i 2018. Et viktig tema som har konsekvenser for nær sagt alle typer norske virksomheter i årene som kommer.
Til prosjektet rekrutterte TIE juss-student Johannes Kjeilen fra Universitetet i Oslo. Hans oppdrag var å «oversette», tydeliggjøre og forenkle det juridiske språket i brosjyren. Etter to måneders intensivt arbeid var utfordringen løst. Akkurat i tide til å distribueres på våre spennende arrangementer spredt over hele landet. Med en attest og takk for arbeidet var nå studenten en erfaring rikere. Seks måneder etter at prosjektet ble avsluttet har ikke mindre enn 1000 eksemplarer blitt utdelt på seminarer i Norge. Nå sprer vi det viktige budskapet på Sikkerhetsdagene 2016.
I et intervju i etterkant av dette samarbeidet mellom TIE og Atea uttalte jeg:
«Jeg har svært god erfaring med The Innovation Effect som samarbeidspartner i dette og andre prosjekter. Vi ser at studentene bringer mye spennende til bordet. De er innovative, kreative og ikke minst ivrige på å gjøre en god jobb. Studenten ser vinklinger på utfordringer som vi som har hatt «skoa på for lenge» ikke ser. Hvis en tør å gi frie tøyler i prosjektet, er tydelig på mål og forventninger, er gode resultater svært oppnåelig».
Kommentar fra Annette Fosaas som er daglig leder i TIE: Med Skills2Grow programmet er målet til TIE å fornye og forbedre ideer, produkter og tjenester for selskapene vi samarbeider med. Sammen skaper vi innovasjonseffekt!
Kort om det nye lovverket
Personvernforordningen som ble vedtatt i EU-parlamentet i januar 2016 må implementeres innen januar 2018 og erstatter landenes egne regelverk. Målet er et harmonisert regelverk som legger til rette for elektronisk handel over landegrensene i EU/EØS. One continent, one law.
Regelverket gjelder alle virksomheter - offentlige og private - som behandler informasjon om enkeltpersoner (i praksis veldig mange IT-systemer). Det innebærer mer direkte regulering av databehandlere og strengere krav til innsamling og behandling av personopplysninger. Det legges sterkt fokus på forebygging og reparasjon av skade. For å heve status på personvern, økes bøtenivå på brudd betraktelig (opp til 4 prosent av selskapets årlige omsetning eller 20 millioner EURO).
Høye bøter skal utgjøre en så stor risiko for bedriften at det ikke "lønner seg" med en reaktiv IT-sikkerhetsstrategi, men i stedet ha en proaktiv strategi. Finansiell risiko ved utilfredsstillende IT-sikkerhet er såpass høy at den antagelig må adresseres i bedrifters revisjons- og årsrapporter.
Oppsummert
- Flere arbeidsgivere mener at etterspørselen vil øke rundt IT sikkerhet
- IT-sikkerhet er et spennende fagområde med gode lønns- og karrierebetingelser
- Sett deg kortsiktige og langsiktige karrieremål
- Lær deg noe annet enn IT, mitt tips er litt om EU og EØS sine nye personvernforordninger
- Finpuss på engelskkunnskapene
- Bygg nettverk – følg med på sosiale medier om seminarer
- Tenk salg – det er ALLTID bruk for folk som kan formidle selgende budskap til andre :)
Om jeg har motivert bare én person til å bli IT-sikkerhetskonsulent nå er disse timene det tok å skrive denne bloggen verdt tiden:)
Kjapp kommentar:
Nettvett og sikkerhet begynner tidlig, og alle digitale hjelpe midler i verden kan ikke konkurrere mot folkeskikk og god moral. Dette lærer vi forhåpentligvis hjemmefra, her noen tips du som forelder kan bidra med.
Full Throttle
//TT