29-06-2018

Heia mangfoldet!

Det er offisiell Pride-markering i hovedstaden. Med teknologi som katalysator bidrar internett til kunnskapspredning og trygghetsfasiliering for en sårbar minoritet.

Morten Thornquist
Morten Thornquist Problem & Transition Manager

Der det ikke ytes raushet for mangfold, skaper det usikkerhet og parallellverdener. Som teknolog vil jeg trekke frem betydningen teknologi har for LGBTQ-verdenen. For oss som ikke kjenner oss igjen 60-tallets normerte idealliv og dets videreføringer i dagens samfunn, har teknologi vært kilde til kunnskap, informasjon, sikkerhet og dialog med likesinnede. Digitale møteplasser gjør verden litt mindre, og at vi samtidig kan gjøre en tryggere utsiling på hvem vi ønsker å treffe. Slik kan vi bygge nettverk basert på mennesker vi vil snakke med, snarere enn tilfeldig treff med ukjente i skyggefulle skogholt og mørke kjellerlokaler. Det norske homomiljøet i dag gjenspeiler det streite miljøet: vi liker å spille fotball, synge karaoke, gå i fjellet og henge på pub. Vi går på singeltreff og familieturer. Allikevel hadde neppe miljøet vært det det var i dag, dersom vi ikke hadde kontaktmuligheten internett har vært en katalysator for.

”Det norske homomiljøet i dag gjenspeiler det streite miljøet: vi liker å spille fotball, synge karaoke, gå i fjellet og henge på pub. Vi går på singeltreff og familieturer. Allikevel hadde neppe miljøet vært det det var i dag, dersom vi ikke hadde kontaktmuligheten internett har vært en katalysator for.”

Hvorfor er det viktig? Regnbueflagget står for stolthet og mangfold for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner. Flagget står også for respekt for medmennesker og toleranse. Det handler om frihet, demokrati og inkludering, både for oss i det liberale, åpne samfunnet, og for alle de som ikke kan gå i tog.

Informasjonsspredning bidrar også til holdningsendring. I det daglige ønsker jeg å bli verdsatt, vurdert, og valgt inn eller ut basert på mine evner, kompetanse, feil eller mangler. Ikke på grunn av min legning. I 2018 er ikke det mye å forlange. Fjorårets FRI-kampanje het #gåformeg, hvor kjente personer oppmuntret til å gå i Pride-paraden for de som ikke kan. Noen føler skam og usikkerhet på grunn av sleivete bemerkninger, eller frykt for hva andre vil si og mene. Årets kampanje viser at det fortsatt er en vei å gå, men det er trygghet i å være flertall. Pride er heller ikke bare glitter og glam: det er også et sterkt rop om at det må bli endring. Fortsatt skjer en aktiv homoforfølgelse i alle verdenshjørner. Under årets fotball-VM har det blitt sparket i gang en kampanje hvor man kan donere penger til FRI for hvert mål som Russland skårer i VM. Dette er et enkelt men tydelig budskap mot diskrimineringen som skjer – igjen, takket være teknologi.

”For noen har det vært en bevisstgjøring man har følt på hele livet. For andre har internett gitt svar på mange av de spørsmålene og følelsene man har hatt inni seg: jeg er ikke alene.”

Vi er én gruppe, og vi er mange enkeltindivider. Kunnskap gir oss makt. For en selv, sitt liv og å finne ord på en identitet som er deg. For noen har det vært en bevisstgjøring man har følt på hele livet. For andre har internett gitt svar på mange av de spørsmålene og følelsene man har hatt inni seg: jeg er ikke alene. Plutselig falt alle brikkene på plass.

Derfor, enten du har heist regnbueflagget til topps, gjemt fjærboaen i vesken eller bare sender en tommel opp til de som går i paraden: det er helt greit. La oss alle heie på mangfoldet!