07-10-2019

Ekstremsport å være på nett?

Når en ekstremsportutøver suser ned et elvestryk i en kajakk eller kaster seg ut av et fly med fallskjerm, må han eller hun være sikker på at utstyret som brukes er trygt, og at ferdighetene ikke kommer til kort. Ingenting skal gå galt, men risikoen er alltid der for at noe kan gå galt. Sånn er det også om du logger deg på usikrede nettverk.

Cisco ansatte som snakker sammen
Bilde: Tonje

Denne saken var først publisert på Cisco Norges blogg (10.08.2019).

Siden 1998 har det brede sports- og friluftsmiljøet rundt Voss arrangert det som etterhvert har vokst til å bli verdens største ekstremsport festival, målt i antall utøvere: Ekstremsportveko. Her deltar over 1600 utøvere innen grener som kajakk, downhill sykling, fallskjermhopping, basehopping, paragliding, rafting, klatring og mye mer.

Cisco er med som teknologileverandør til mange ulike arrangementer og festivaler, og mange også sammen med vår gode partner Atea. I år alene har vi sørget for WiFi til blant annet Ekstremsportveko, Palmesus, Øyafestivalen og Utopia i Stavanger, slik at publikum enkelt kan dele på sosiale medier. Dette vet vi at for mange er en del av selve opplevelsen.

Det er ingen ekstremsport i seg selv å koble seg på internett for den enkelte, men felles for ekstremsportutøvere og for deg som benytter gjestenett på en festival, kafé, et hotell eller liknende, er at alt er forbundet med en viss risiko.

Hvilke risikoer kan du som bruker åpent trådløst gjestenett oppleve?
  • Hackere og andre med uærlige hensikter kan bruke slike nettverk til å stjele verdifull informasjon om deg som du sender over nettverket når du er online.

  • Du er ikke alene på nettverket. Det er flere som bruker gjestenettet samtidig som deg, og her kan helt uskyldige brukere komme inn på nettverket med telefoner eller datamaskiner som allerede er infisert med virus, malware eller trojanere. Dette vil spre seg på nettverket til de som ikke allerede er beskyttet.

  • Din klient kan bli låst gjennom såkalt crypto-ransomware. Dette er illojal programvare som en hacker installerer på din maskin for å kryptere filene dine. Deretter krever de løsepenger for å låse opp igjen filene for deg, ofte i form av kryptovaluta.

5 tips på hva du kan gjøre for å beskytte deg:
  • Installer eller ha et alltid oppdatert antivirus-program.

  • Følg med og installer anbefalte «security patches» fra produsentene på din smarttelefon og datamaskin.

  • Når du besøker nettsider sjekk at sideadressen du besøker starter med https://. Hvis den kun starter med http://, er ikke siden du går inn på kryptert mellom din nettleser og motpart. Med https er forbindelsen kryptert og vil beskytte potensiell sensitiv informasjon mellom din browser og siden du vil besøke.

  • Ikke forlat smarttelefonen eller datamaskinen din på et offentlig sted. Ikke bare risikerer du å bli frastjålet selve enheten, men også all informasjon du har på den.

  • Slå av tjenester på din klient som Airdrop og Filesharing. På den måten sikrer du at ingen i nærheten sender deg filer du ikke vil ha.

Vårt beste råd for deg som kobler deg opp og ønsker å være trygg, er å bruke virtual private network (VPN). Dette er en løsning som forsikrer at du er anonym, i tillegg til at din trafikk er kryptert og separert fra andre som bruker det samme gjestenettet. VPN er den enkleste forsikringen du kan ha på et gjestenett, og det finnes mange gode og rimelige VPN-løsninger som du kan benytte deg av.

Vi vet at riktig teknologi er kritisk for en god og robust forbindelse for publikum. Da er det godt å vite at vi har med oss en partner som ikke bare kjenner vår teknologi like godt som oss, men som vi også har fått glede av å levere nettverk sammen med igjen, denne gangen under høstens vakreste eventyr, Community Tech.