22-01-2021

Bli kjent med Viggo i Atea

Viggo Stomsvik har alltid vært interessert i data. Som konsulent i Atea bistår han kunder med rådgivning i alt fra sikkerhet i Office 365, migrering av applikasjoner – til konteinertjenester i skyen.

Viggo Stomsvik.1x1.foto.jpg

Utdanning og yrkesbakgrunn?

Jeg har alltid vært interessert i data, derfor falt valget mitt naturlig på grunnkurs elektro. Deretter gikk veien videre til VK1 IKT-Driftsfag. Dette var et rimelig ferskt fag, og vi fikk mye frihet i ulike fordypningsområder. Jeg endte da opp med å fordype med i Microsoft og nettverk. Når VK1 var gjennomført hoppet jeg videre til allmenn og faglig påbygging.

Jeg fullførte deretter lærlingeplass i Sunndal kommune, der fikk jeg nyttig innføring i kommunens organisasjonsfunksjon. Etter endt lærlingperiode flyttet jeg til Trondheim, der fikk jeg jobb hos Matiq – et firma som leverer IT-tjenester til Nortura (Gilde og Prior). Her startet jeg ved 1-linje, noe som ga meg god innsikt i hvordan kundekommunikasjon virker.

Jeg startet jobben min i Atea ved samhandlingsavdelingen i Trondheim. Jeg flyttet deretter «hjem» og jobber nå på Kristiansundskontoret.

Hvordan er jobben din?

Jobben min er veldig varierende. Som konsulent i Atea har man en stor frihet til å legge opp hva man ønsker å jobbe med. Jeg har siktet meg mot Microsoft og Cloud. Her er det veldig mye spennende som skjer for tiden og kundene ønsker å være med på denne reisen. Jeg bistår mye med rådgiving rundt de forskjellige tjenestene vi leverer sammen med Microsoft. Alt fra sikkerhet i Office 365 til migrering av applikasjoner, til konteinertjenester i sky. Jeg er så heldig å få jobbe med de kuleste kundene i landet.

Hva kreves av ferdigheter for å trives i denne jobben?

Alle vil trives i denne jobben! Men at man er sulten på mer, er kjempeviktig. Vi blir aldri utlært i dette faget, og det er en evig skole. For noen år siden holdt kunnskapen vår i noen år før den ble udatert, men i dag kreves det mer av oss da utviklingen skjer i en sånn enorm hastighet at det er viktig å kunne skille hvilken informasjon som er relevant for det vi jobber med. Vær ydmyk sammen med dine kollegaer.

Hvordan holder du deg oppdatert innen bransjen?

Jeg følger med på en del «communites» på de ulike interesseområder jeg har, både i eksterne og interne rom som Atea har. Veldig mange ansatte er flinke å dele historier og erfaringer rundt forskjellige caser som alle kan ha nytte av. Sharing is caring!

Hva slags andre muligheter finnes det innenfor yrket?

Man kan sammenligne det med aksjer. Hvilke områder skal man satse på? Hvilket behov har kundene om noen år? Det er endel buzzord i bransjen og ikke alle slår an, men hvis man ser riktig og satser på kundenes behov, er mulighetene uendelige. Man kan velge å være en spydspiss innenfor et fagfelt, eller være bredere og ha en del kunnskap om mye.

Dersom du var fersk student i dag, hvilke studier ville du valgt?

Jeg er kjempefornøyd med valget jeg har tatt frem til i dag. Men hvis man har spolet tiden tilbake 15 år, så ville jeg ha prøvd meg på noe innen romteknologi eller studie der man har lavnivåspråk programmering, for å virkelig lære hvordan en datamaskin fungerer.

Hvilke trender tror du kommer til å prege bransjen i tiden som kommer?

Hvor skal man starte? Etter at Covid-19 traff oss så ser jeg at flere blir flyttet til hjemmekontor og kundene får andre utfordringer rundt driften og sikkerheten på endepunktene. Vi sitter ikke lengere på kontoret, men kan sitte hvor som helst og på hvilken som helst enhet. Om det er en Windows eller Mac spiller ingen rolle i dag.

Samtidig ser flere virksomheter mot sky, da det gir de en god gevinst på skalering og sikkerhet som skyen gir de. Samtidig tror jeg mikrotjenester som blir administrert av Kubernetes, blir mer akseptert for mindre kunder. Jeg tror også at det snart kommer kunstig intelligens som gjør all programmering for meg!