Tilbake til Podkast

#6 Stadig flere “gladlaks” ved hjelp av teknologi

Ukens gjester:

Harry Osvald Hansen - Produktsjef i Måsøval Fiskeoppdrett

Kjetil Hestad - Fagsjef for Marked og Utvikling i Sjømatbedriftene

 

 

Sjømatsektoren er Norges nest største eksportnæring. Men hvordan bruker de sensorer, metadata og robotisering for at fisken skal få en bedre livssyklus?

Det snakker produktsjef Harry Osvald Hansen i Måsøval Fiskeoppdrett og fagsjef for marked og utvikling, Kjetil Hestad i Sjømatbedriftene om i den nyeste podkastepisoden.

– Laksenæringen har hatt utfordringer med lus. Nå har imidlertid næringen gjennomgått et paradigmeskifte. Vi har gått fra å bruke kjemikalier til ikke-medikamentell behandling helt uten kjemikalier. Eksempelvis kombinerer vi rensefisk, en fiskeart som spiser lakselus, og laserteknologi. Dette gjør at vi kan ha flere “gladlaks” i merdene våre, forteller Hansen.

Hvert år bruker oppdrettsnæringen enorme summer på innovasjon og utvikling av ny teknologi for å skape en bedre hverdag for fisken i merdene. Hestad forteller om strenge retningslinjer for hvor mye lus som er akseptabelt på hver enkelt fisk. Han mener næringen fortjener stor honnør for at dette er noe de tar alvorlig.

– Vi må heller ikke glemme at teknologi har gjort oppdrettsnæringen veldig transparent. Kundene som kjøper fisken i butikken kan til enhver tid se hvor laksen kommer fra, når den ble slaktet og hvordan den ble fraktet.

Lær mer om blant annet Måsøvals høyteknologiske vaksinemaskin og kameraer i denne podkastepisoden.

Tilbake til Podkast
Atea.no oppfattes bedre hvis du oppdaterer nettleseren din. Her finner du en ny versjon av Internet Explorer