Tilbake til Podkast

#38 «Deepfake» - en verden hvor vi ikke kan tro på det vi ser og hører

Ukens gjester:

Bente Hoff - Avdelingsdirektør med ansvar for Nasjonalt Cybersikkerhetssenter i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM)

Håkon Hukkelås - Stipendiat ved Institutt for datateknologi og informatikk, NTNU

 

 

Hvordan avsløre en falsk video når teknologien nærmer seg en kvalitet hvor det er vanskelig å avgjøre om den er falsk eller ikke? Uttrykket «å legge ord i munnen på folk» har virkelig fått en ny betydning. 

Begrepet «fake news» kom for fullt med Donald Trump i 2016, men nå snakkes det mye om «deepfake». En del kjendiser har allerede blitt utsatt for videomanipulering. I andre tilfeller er «deepfake» blitt benyttet til direktørsvindel, hvor svindlere har klart å stjele millioner av kroner ved bruk av kunstig intelligens ved å etterligne stemmen til en toppsjef.

Så hva er egentlig dette fenomenet? Mange kjenner allerede til «deepfake» fra underholdningsindustrien og i dataspill. Det testes også i nyhetsproduksjon i Kina og brukes i det populære talkshowet «Jimmy Kimmel Live – Deepfake News». I tillegg har vi alle et forhold til denne teknologien gjennom «face swap»-funksjonene i blant annet Snapchat og Instagram - hvor du enkelt kan bytte ansiktet ditt mot en annet. 

Men, teknologi kan manipulere og stadig oftere spres falske videoer på sosiale plattformer, og kan i verste fall utgjøre en trussel mot demokrati og nasjonal sikkerhet. Allerede er mange som har ytret bekymring for at amerikanske myndigheter vil få store utfordringer med å stoppe falske videoer i forbindelse med høstens presidentvalg. Hvem har ansvaret her? Facebook prøver denne gangen å være i forkant ved å forby «deepfake» på deres plattform.

I denne episoden snakker vi med Håkon Hukkelås, stipendiat ved Institutt for datateknologi og informatikk, NTNU, og Bente Hoff, avdelingsdirektør med ansvar for Nasjonalt Cybersikkerhetssenter i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM). Vi snakker om hva «deepfake» er, hvordan det påvirker oss, og er det mulig å bekjempe. I tillegg diskuterer vi hvor stort problem dette er i Norge og internasjonalt.

Vi har som vanlig også dykket ned i gjestenes digitale liv. Enjoy 😊

Tilbake til Podkast
Atea.no oppfattes bedre hvis du oppdaterer nettleseren din. Her finner du en ny versjon av Internet Explorer