Tilbake til Podkast

#24: Digitalisering i offentlig sektor: Henger vi bakpå?

Ukens gjester:

Robert Steen - Finansbyråd i Oslo Kommune

Heidi Austlid - Leder i IKT-Norge

 

 

- Så lenge vi ikke har ledere i offentlig sektor som forstår hva vi skal bruke den nye teknologien til, så kommer vi ingen vei, sier Robert Steen, byråd for finans i Oslo kommune og ansvarlig for digitaliseringsprosjektet Oslo Origo. Så hva er egentlig status for digitalisering i det offentlige?

46 meter over havet i glassheisen på Tjuvholmen i Oslo snakker programleder Christian Brosstad om digitalisering i norske kommuner med administrerende direktør i interesseorganisasjonen IKT-Norge, Heidi Austlid, og byråd for finans i Oslo kommune og ansvarlig for digitaliseringsprosjektet Oslo Origo, Robert Steen.

Digitalisering av offentlig sektor skal gi en enklere hverdag for innbyggere og næringsliv hvor brukerne skal få oppleve én digital offentlig sektor. Flere har de siste årene vært bekymret for satsingen og kompetansen på digitalisering i offentlig sektor. Hvordan står det egentlig til med digitaliseringen i norske kommuner?

– Det går fremover men det går i sneglefart. Vi la nylig frem rapporten «IT i praksis», som gir en status for kommune-Norge og hvilke hindre som ligger til grunn for digitalisering. Her kommer det frem at det ofte er de store kommunene som er desidert best på digitalisering, det jeg bekymrer meg mest for er at vi ofte tar ny teknologi og legger det på gamle strukturer, det gjør at vi blir svært lite avanserte, sier Austlid.

Steen sier det er fire utfordringer det offentlige står overfor innen digitalisering, og ingen av de handler egentlig om teknologi:

– Strukturen vår er en av utfordringene og struktur avler kultur, så først og fremst handler dette om ledelse. Så lenge vi ikke har en ledelse i offentlig sektor i Norge som forstår hva vi skal bruke den nye teknologien til, kommer vi ingen vei. Dette leder inn til det fjerde området, som handler om at teknologi og digitalisering ikke er et mål i seg selv, men at vi kan bruke teknologi til endring. Skal vi få kommunene til å skyte fart de kommende årene, må vi fokusere på menneskene.

Er du nysgjerrig på digitalisering av offentlig sektor? Og hvordan dette vil påvirke deg i fremtiden? Lytt til denne podkastepisoden!

Tilbake til Podkast
Atea.no oppfattes bedre hvis du oppdaterer nettleseren din. Her finner du en ny versjon av Internet Explorer