Tilbake til Podkast

#23: Biler, selvkjørende busser, droner og sparkesykler. Hva skjer i byene?

Ukens gjester:

Øystein Herland - Administrerende Direktør i Volvo Cars

Svein Skovly - Leder av Fremtinds Innovasjonslab

 

 

I over to år har kjøreatferden til tusenvis av bilister blitt registrert. Det viser seg at bilen til gjennomsnittsnordmannen står parkert 97 prosent av tiden og at el-bilsjåfører har flere skadesaker enn andre sjåfører. Hvordan kan selvkjørende biler redusere antall ulykker, og hvordan ser fremtidens mobilitet ut?

I en førerløs buss på vei mot Rådhusbrygga i Oslo snakker programleder Christian Brosstad om fremtidens mobilitet sammen med administrerende direktør i Volvo Cars, Øystein Herland og leder av Fremtinds Innovasjonslab, Svein Skovly.

Den kjente svenske økonomen og kjendis-foredragsholderen, Kjell Nordström, mener at fremtiden tilhører byer og ikke land. Ifølge økonomen, vil verden bestå av 600 byer hvor vi bor, lever og jobber. Denne utviklingen vil ha en enorm stor betydning for utviklingen i verden. Er det da behov for biler i det hele tatt?

– Dette er en stor samfunnsdebatt. Som en konsekvens av urbanisering har vi behov for en helt annen type mobilitet enn det vi har sett de siste 100 årene. Volvo har gått fra å være en tradisjonell bilprodusent til å være en mobilitetsleverandør. Dette kan bety at du i fremtiden ikke lenger eier bil men du abonnerer på den. Når det kommer til autonome kjøretøy, vil vi nok se en samhandling mellom privat og offentlig mobilitet. praksis vil dette si at når du er på vei hjem fra jobb med offentlig kommunikasjon så kjører bilen din automatisk frem for å plukke deg opp, det blir en sømløs kundeopplevelse, forteller Herland.

Skovly legger til:

– Det første trinnet i en autonom fremtid er å få redusert antall ulykker. 95 prosent av alle trafikkulykker skyldes en menneskelig feil og disse kan reduseres ved hjelp av teknologi. Flere vi har snakket med forteller at de ikke kommer til å kjøpe seg en selvkjørende bil. Her må vi huske på at autonome kjøretøy kommer til å drive frem helt nye verdikjeder, etter all sannsynlighet kommer du til å få ulike type billetter, slik som i flybransjen. Noen ønsker å reise på økonomiklasse til jobb og dele den autonome transporten med flere, mens andre ønsker businessklasse, hvor du leier et selvkjørende hotellrom og våkner opp i København.

Er du nysgjerrig på fremtidens mobilitet? Og hvordan du vil transporteres i fremtiden? Lytt til denne podkastepisoden!

Tilbake til Podkast
Atea.no oppfattes bedre hvis du oppdaterer nettleseren din. Her finner du en ny versjon av Internet Explorer