Tilbake til Podkast

#22: Mat + teknologi = mindre matsvinn 👏

Ukens gjester:

Mette Nygård Havre - Matredder i Spisoppmaten.no og daglig leder i Grønne Verdier

Kine Søyland - Kommunikasjonssjef i NorgesGruppen

 

 

Hvert eneste år kastes det 385.000 tonn mat i Norge som kunne vært spist. Hvorfor kaster vi så mye mat? Og finnes det teknologi som kan være med på å redusere matsvinn?

Denne uken har vi flyttet podkast-studioet til Skøyen. På prøvekjøkkenet til NorgesGruppen sitter programleder Christian Brosstad og snakker om bærekraftig produksjon og forbruk av mat. Med han på kjøkkenet, er Mette Nygård Havre, som driver folkebevegelsen spisoppmaten.no og selskapet Grønne Verdier, og Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen.

Hvis alle skulle levd som oss i Norge, ville man trengt tre planeter for å skaffe nok ressurser til alle. FNs bærekraftsmål sier at vi innen 2030 må halvere matsvinnet vi har i dag. Matsvinn er et globalt problem og det kreves en fundamental holdningsendring hos forbrukerne, som er de som kaster desidert mest mat.

- Vi har mistet respekt for maten. Samfunnet i dag går raskere enn noensinne, noe som gjør at vi får dårligere tid i hverdagen – dette fører til at vi kjøper mye ferdigmat som er enklere å kaste, sier Nygård Havre.

For kun få år tilbake var det å kjøpe nedpriset mat på grunn utløpsdato tabu – det kunne ofte bli sett på som om man hadde dårlig råd.

- Nå ser vi at flere ser på seg selv som ‘matreddere’ og er stolte av å kjøpe nedpriset mat. Det er en positiv utvikling, mener Nygård Havre.

Søyland legger til:

- Å prise ned mat som har gått ut på dato har vært et effektivt tiltak de siste årene for å redusere matsvinn. I tillegg har vi endelig fått datovarsling til å fungere slik det skal. Dette gjør at kjøpmannen får en betydelig lettere jobb med å flytte frem mat som straks går ut på dato fremst i hyllene. Vi er nødt til å jobbe systematisk med nye teknologiske løsninger som skal redusere matsvinn, og målet for oss i Norgesgruppen er at det skal være halvert innen 2025.

Er du nysgjerrig på hvordan vi du også kan bli en «matredder»? Lytt til denne podkastepisoden!

Tilbake til Podkast
Atea.no oppfattes bedre hvis du oppdaterer nettleseren din. Her finner du en ny versjon av Internet Explorer