Tilbake til Podkast

#20: Omstilling betyr stødig kurs mot fremtidens digitale skipsfart

Ukens gjester:

Hans Petter Hildre - Professor ved NTNU

Svein Kleven - Senior VP i Kongsberg Maritime

 

 

Norge har lang sjøhistorie, men digitalisering av havrommet vil bli en “game-changer,” også for verdens femte største shippingnasjon. Hør hvordan i ukens podkast-episode.

De havbaserte næringene står for en stor del av norsk eksport, og fiskeri og marine ressurser alene nærmer seg svimlende 100 milliarder i året. Bransjen selv kaller havet “den nye oljen.”

I denne episoden har programleder Christian Brosstad reist til Ålesund for å snakke med senior VP i Kongsberg Maritime, Svein Kleven og professor fra NTNU, Hans Petter Hildre om om fremtidens skipsfart og digitalisering av havrommet.

Med Norges lange kystlinje har vi gode tradisjoner innen både sjøfart og havnæring. Fra et historisk perspektiv har havets folk vært flinke til å benytte ny teknologi for å tilpasse seg markedet. Både Kleven og Hildre er enige om at omstilling, drevet frem av krisene i offshore og petroleumsnæringen og det grønne skiftet, betyr gode muligheter i bransjen.

Hvorfor?

– Dette er en næring i kraftig vekst: innen 2050 tror vi at det vil være en dobling, hvor vi vil nærme oss 200 milliarder kroner, i eksport av marine ressurser. Hele 80 prosent av eksportinntektene til Norge kommer fra nettopp havrommet – dette kommer ikke til å mindre av i fremtiden. Her sitter vi på en gullgruve.

Kleven legger til:

– Bærekraft er også et viktig aspekt når vi snakker om den maritime næringen. Næringen er veldig omstillingsvillig når det kommer til elektrifisering og bruk av mer miljøvennlige skip. Samtidig har vi måttet gjøre investeringene på et tidspunkt hvor offshore har slitt og inntjeningene har vært dårligere.

Er du nysgjerrig på fremtidens skipsfartnæring? Og hvordan det kan påvirke deg? Lytt til denne podkastepisoden!

Tilbake til Podkast
Atea.no oppfattes bedre hvis du oppdaterer nettleseren din. Her finner du en ny versjon av Internet Explorer