Tilbake til Podkast

#12 Kunstig intelligens og robotisering – en trussel eller mulighet?

Ukens gjester:

Tom Erik Mykjåland - Daglig leder i Nextsport

Einar Duenger Bøhn - Filosofiprofessor ved Universitetet i Agder

 

 

Hva betyr kunstig intelligens, robotisering og automatisering – og hvordan kan vi bruke dette i praksis? Det snakker Tom Erik Mykjåland fra NextSport og Einar Duenger Bøhn, filosofiprofessor ved Universitet i Agder og Christian Brosstad om i denne podkastepisoden.

I denne episoden er det improviserte podkaststudioet flyttet til industrifeltet på Lund, utenfor Kristiansand ligger en av Norges kanskje flotteste fotballstadioner, Sør Arena, ved vannkanten. Med fotballaget Start spillende i bakgrunnen sitter trioen på gressmatten og tar et dypdykk ned i kunstig intelligens og robotisering.

Kort fortalt er kunstig intelligens kompleks problemløsning gjort av en datamaskin som ofte er flinkere og mer effektiv enn oss mennesker, forklarer Duenger Bøhn:

– Historisk har man sett på en kalkulator som kunstig intelligent – hvor du kan taste inn 2+2 og får svaret 4, fordi den er programmert til å gi deg svaret på det du taster inn og ikke noe mer.

Men den nye formen for kunstig intelligens har en form for selvstendighet slik at maskinene er trent opp til å kunne ta avgjørelser selv.

– For eksempel kan en maskin være trent opp til å gjenkjenne bilder av føflekkreft. Når en maskin er trent opp til å skille kreft fra noe friskt på 1000 bilder, kan du gi maskinen et helt nytt bilde som den aldri har sett før, og ta en avgjørelse på om det er kreft eller ikke. Hvis du gir kalkulatoren et helt nytt tall som den aldri har vært borti før, klarer den ikke å gi deg noe svar, forteller Duenger Bøhn.

Tilbake til Podkast
Atea.no oppfattes bedre hvis du oppdaterer nettleseren din. Her finner du en ny versjon av Internet Explorer