Teknologi i skolen (f.eks. en iPad) anskaffes for å bidra til elevenes læring. Mange velger å anskaffe kun basert på pris/produkt, og stiller få eller ingen krav til leverandørens evne til å bidra til å nå skolens mål med anskaffelsen.
Hvorfor er det slik?
Det er mange myter og motstand knyttet til "verdiøkende anskaffelser". Her er noen eksempler.
Grunnet stor interesse for dette temaet, setter vi opp et webinar 13 juni kl. 13-14 med mulighet for å stille spørsmål. Påmelding nederst på siden.
En verdiøkende anskaffelse tar tid de første gangene fordi det er nytt. Vi har klokketro på at denne type anskaffelse vil gi høyere verdi for elevene og lærerne.
Vi får tilbakemelding på at det er liten variasjon i tilbydernes priser uavhengig av hvor høyt pris vektes i et anbud. Leverandørene har tilgang på de samme produktene, og innkjøpsprisene til leverandørene er relativt like. Vår anbefaling er derfor at det også vektes på andre elementer enn produkt/pris som har betydning for resultatet.
Det er flere leverandører som har sertifiseringer som tilsier at det kan leveres verdiøkende anskaffelser, men kundene utfordrer ikke leverandørmarkedet nok. Jo oftere vi får forespørsler som er verdibaserte, jo bedre blir vi. Får vi tradisjonelle forespørsler, er motivasjonen for utvikling liten. Innovasjon er krevende, men det driver skole-Norge fremover. Vår påstand er derfor at det er nok leverandører til at det blir reell konkurranse.
En del kommuner mangler en helhetlig strategi, eller strategien er for overfladisk og for løst knyttet til elevenes læring. Da er det kanskje riktig å ta tak i dette aller først – og vi kan hjelpe deg. Se www.atea.no/skole/
Spør etter et produkt som best vil kunne fungere i eksisterende miljø og beskriv dette miljøet. Ta bort spesifikasjoner. Tenk heller funksjon og resultat. Be om best mulig rådgiving for innovasjon og utvikling.
Alt er vanskelig første gangen, men en slik anskaffelse gjør kravene til prosessen veldig synlig. Jo mer du trener, jo enklere blir det med gode verdiøkende anbud.
Vi har laget en guide som gir deg gode og konkrete eksempler du kan bruke rett inn i din forespørsel. Gjennom å følge rådene i denne guiden, vil du kunne unngå å havne i en situasjon hvor det er vanskelig å sammenligne «epler med epler». Du vil kunne bli tryggere på at du arbeider innenfor rammene i lovverket.